הכנה לראיון עבודה
ממוסיקה מרגיעה ועד צבע הלבוש – איך מתכוננים לראיון עבודה?
קיבלתם זימון לראיון עבודה? אתם ודאי מתרגשים, דרוכים ומעוניינים להתכונן בצורה הטובה ביותר, שהרי אין הזדמנות שניה לרושם ראשוני. ישנן משרות שהביקוש אליהן גדול מאד וסביר מאד שלפניכם וגם אחריכם יראיינו מועמדים רבים, אז איך מייצרים רושם חיובי ומדויק? הנה כמה עצות :
בצעו תחקיר על המקום אליו אתם מתראיינים
תחילה מומלץ לפעול ע"פ תודולוגית המשפך – עשו תחקיר נרחב לפני ראיון העבודה, שמתחיל בצורה רחבה ומצטמצם לרזולוציה מדויקת יותר. למה הכוונה? בשלב הראשון קראו כמה שיותר חומר על התעשייה ועל התחום שבו אתם מעוניינים להשתלב, הבינו מיהם גורמי המפתח ומהם הכוחות הפועלים בשוק. בשלב השני בססו תשתית טובה של הכרות עם החברה או הארגון שאליו אתם מעוניינים להשתייך. אתר החברה הוא כמובן מקור טוב לתוכן, ידיעות חדשותיות אם היו, ודפי פייסבוק ולינקדאין, שם גם אולי תצליחו לאתר אנשים שאתם מכירים ועובדים באותו מקום. שיחת תחקיר איתם יכולה לספק לכם ידע רב לפני ראיון העבודה. בנוסף, מקובל לשאול מי צפוי לראיין אתכם ולחפש מידע רלבנטי גם עליו ובשלב האחרון מומלץ לקרוא על התפקיד שאליו אתם מכוונים, כאשר כדאי לקרוא גם על תפקידים מקבילים בחברות אחרות.
מפו יעדים והגדירו את הרלוונטיות שלכם לתפקיד
שנית ישנה חשיבות יתרה לרלוונטיות – מפו לעצמכם מהם היעדים שלפיהם אתם חושבים שתימדדו בתפקיד ונסו לחשוב היכן פגשתם יעדים כאלו בעבר. חשוב לנסות ולמצוא תחומי אחריות שמהם ניתן להקיש דמיון וגם שוני לתיאור התפקיד שאתם מתראיינים אליו, על מנת להציג רלוונטיות ודיוק. ככל שתצליחו לתת רושם שאתם רלוונטיים לתפקיד המיועד ושבעבר כבר התנסיתם באתגרים דומים – כך תצברו יתרון על פני מועמדים אחרים.
זכרו את חשיבותה של שפת הגוף
רבות דובר על שפת גוף במהלך ראיון עבודה, בעיקר כתוצאה מהלחץ והדריכות שכרוכים במעמד הזה. זכרו כי במהלך השיחה כדאי לשבת עם הישבן צמוד לגב הכיסא, עם זרועות מונחות על הידיות או לצד הגוף. כדאי להימנע משילוב ידיים, תנוחה המשדרת סגירות והתגוננות, ולשבת בגו זקוף ובית חזה פתוח. כך גם תשמרו על דרכי הנשימה פתוחות ותסגירו פחות את הרעד שאולי קיים בקולכם.
הקפידו על לבוש מתאים
מחקרים מראים כי בגדים בהירים משדרים כנות ויושר. אם אתם מתראיינים למשרה ניהולית, מומלץ דווקא ללבוש צבע עוצמתי, לנשים – אדום, לגברים – שחור.
הפחיתו את הלחץ שלפני
ומה לגבי הסטרס הטבעי לפני ראיון עבודה? מתברר כי אם מקשיבים למוסיקה רגועה וצופים בסרטון טבע – ישנה הפחתה במידת העוררות של הגוף וכתוצאה מכך ירידה בסטרס הכללי. לכן בדרך לראיון העבודה מומלץ להאזין למוסיקה מרגיעה ובמידת האפשר לצפות בטלפון בסרטון שישרה עליכם נחת. אם אתם בכל זאת חשים שאתם מאד מתרגשים במהלך הריאיון – מנפו את זה למסר של פתיחות ודברו על כך. תתפלאו עד כמה וידוי בפני המראיין כי אתם לחוצים, יכול מחד להוריד את הלחץ ומאידך לשדר כנות ואותנטיות, תכונות שמעסיקים אוהבים באופן כללי.
ציפיות שכר? הגיעו מוכנים
קחו בחשבון כי סביר מאד שבמהלך הראיון תישאלו לגבי ציפיות השכר שלכם - אל תיתפסו לא מוכנים. מומלץ טרם הריאיון לעשות תחקיר אינטרנטי לגבי השכר המקובל בתפקיד שאתם שואפים אליו. קיימים אתרי אינטרנט אשר מפרסמים את הנתונים האלו, ולעתים תמצאו שם גם את החברה הספציפית שרלוונטית לכם. הכינו לכם שאלות מראש כיוון שראיונות עבודה מסתיימים לרוב במתן אפשרות לשאול שאלות. הכינו מבעוד מועד רשימה של שאלות שיעידו על המוטיבציה שלכם כגון, מהם לדעתך המפתחות הנכונים להצלחה שלי בתפקיד?
בצעו סימולציות
כלי חשוב מאד לשימוש לפני ראיון עבודה הוא סימולציות – כדאי להתכונן לראיון באמצעות סימולציה וכיום ישנן דרכים מתקדמות ביותר לעשות זאת בסיוע בינה מלאכותית. ישנו כלי שנקרא Chat PDF שאליו מזינים את קורות החיים שלכם ותיאור התפקיד המבוקש, והוא מנפיק לכם שאלות לסימולציה רלוונטית. גם Chat GPT יכול לסייע לכם למצוא כלים לסימולציה המתבצעת באמצעות הקלטה. בנוסף, קיים ברשת כלי המאפשר מפגשים וירטואליים עם מראיינים רלוונטיים לתפקיד שלכם, אשר יבצעו איתכם סימולציה מצולמת, שבסופה תקבלו פידבק והקלטה של הריאיון.
בנוסף לסימולציות דיגיטליות, ישנם גופים אשר מאפשרים סימולציה ממשית שתסייע לכם להגיע מוכנים יותר לראיון העבודה. קארין קאופמן עומדת בראש המרכז לקריירה באוניברסיטת רייכמן, שמטרתו לסייע לסטודנטים ולבוגרים של אוניברסיטת רייכמן, בכל הקשור למציאת עבודה בתחומים הנלמדים באוניברסיטה, הן במהלך הלימודים והן לאחר סיומם. קאופמן:" המרכז מספק שתי פלטפורמות של שירותים. פלטפורמה אישית הכוללת פגישות ייעוץ עם 8-9 גורמים על פי מקצועות לימוד בקמפוס. בפגישה זו ניתן לקבל מענה לכל השאלות שיש לכם, לשמוע מהי הדרך הנכונה להתחיל לחפש עבודה, לקבל רעיונות וקצות חוט לחיפוש מעשי ולערוך יחד את קורות החיים ועמוד הלינקדאין בצורה המדויקת ביותר. במסגרת פגישות אלו ניתן גם לבצע סימולציה לראיון עבודה, בהתאמה לתחום שבו אתם מעוניינים להשתלב, באופן שיספק לכם יתרון ובולטות משמעותיים. הפלטפורמה השניה במרכז לקריירה של אוניברסיטת רייכמן היא כללית יותר וכוללת אתר פעיל שבו ישנן בכל רגע נתון מאות משרות פתוחות שאליהן ניתן לפנות. בנוסף מקיים המרכז כ-30 אירועים בשנה שנועדו לחבר בין מעסיקים למחפשי עבודה, כאשר חלקם ספציפיים מאד ומיועדים לבוגרים בתחומים מסוימים כגון משפטים או מדעי המחשב וחלקם מתאימים למספר רב של קהלים בקמפוס, כמו חברות לייעוץ אסטרטגי".
מלבד פלטפורמות אלו, פעמיים בשנה מתקיימים ירידי ענק שאליהם מגיעים כ-70-100 מעסיקים, האחד בתחום המשפטים והשני יריד מגוון אשר כולל מספר רב של תחומים ובהם לימודי כלכלה, יזמות או מקצועות הומניים, ועל פי הנתונים בוגרים רבים מצליחים למצוא שם את הקריירה הבאה שלהם.
בנוסף לכל אלה מקיים המרכז לקריירה פאנלים מעשירים וסדנאות ייעודיות לכתיבת עמוד לינקדאין, סטוריטלינג ועוד.
אוניברסיטת רייכמן – איתכם לאורך כל הדרך
אז למי מיועדים כל השירותים הללו? לכל הסטודנטים והסטודנטיות של אוניברסיטת רייכמן בעשרת בתי הספר שלה, הן במהלך הלימודים, הן מיד לאחר סיום התואר וגם שנים לאחר מכן. החל מבוגר צעיר של תואר ראשון, דרך מי שנמצא בעיצומו של תואר שני או דוקטורט - כל בוגר של אוניברסיטת רייכמן זכאי לפנות למרכז לקריירה על מנת לקבל כלים להשתלבות טובה יותר בשוק העבודה ולהמשך מסלול צמחיה והתפתחות אישית ומקצועית.