בית ספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה
Ph.D., מכון ויצמן למדע
תחומי הוראה ומחקר
-
חקר המוח
-
פסיכולוגיה פיזיולוגית
-
"את התואר הראשון עשיתי בפיזיקה באוניברסיטה העברית בירושלים ולאחר מכן המשכתי ללימודי חקר המוח במכון ויצמן. בהמשך הצטרפתי לבית ספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן. לאורך הדרך אני מנסה לנצל את הבסיס הייחודי שקיבלתי בלימודי הפיזיקה. כך, התואר השני שילב את תחומי הדעת של פרופ' רפי מלאך מהמחלקה לנוירוביולוגיה ושל פרופ' תמר פלאש מהמחלקה למתמטיקה שימושית, ואת הדוקטורט והפוסט-דוקטורט עשיתי עם פרופ' אלישע מוזס מהמחלקה לפיזיקה. גם כיום חלק מהמחקרים שלי נעשים בשיתוף המחלקה לפיזיקה ממכון ויצמן.
אני נשואה ואם לשני בנים. ההתבוננות בהתפתחותם של הבנים המקסימים שלי לימדה אותי על המוח יותר מכל ספר שקראתי, קורס שלמדתי או מחקר שערכתי. אני מאמינה שחוקר מוח טוב צריך לפתח כלים פנימיים של התבוננות במציאות ובחוויה האנושית על מנת שיוכל לשאול שאלות מעניינות. הכלים האלה נקראים כלים קונטמפלטיביים (קונטמפלציה פירושה "לייצר מרחב להתבוננות"). על ידי התבוננות בחוויה הפנימית בצורה לא שיפוטית מתגלות תופעות שאנחנו לא תמיד שמים לב אליהן ביומיום והן קריטיות להעמקת הידע שלנו בנפש האנושית. את הכלים הללו אני מנסה להעביר גם לסטודנטים שאני מנחה ומלמדת.
כיום אני מנהלת את מרכז סגול למוח ותודעה מתוך אמונה עמוקה שלחוקרי מוח יש לא רק את היכולת, אלא אף את האחריות והמחוייבות לרתום את הפוטנציאל האדיר של חקר המוח לשיפור פני החברה. בהתאם לחזון זה, יזמתי ב-2009 את ההקמה של מכון מודע למיינדפולנס, מדע וחברה אשר פועל תחת מרכז סגול ומתמקד בקידום ויישום הידע הרב שהצטבר בתחום חקר המוח בדבר היכולת לטפח מיומנויות מנטליות חיוביות כגון חוסן נפשי, רווחה נפשית, קשיבות ומודעות (מיינדפולנס), חמלה ואמפתיה, נתינה ואכפתיות, אלטרואיזם וסובלנות. במכון מודע, אנו מאמינים שמיומנויות אלו בסיסיות ליכולת שלנו כבני אדם וכחברה להתמודד עם האתגרים האישים, חברתיים ופוליטיים העומדים בפנינו. כדי לקדם חזון זה, מכון מודע עוסק בפיתוח תכניות התערבות ותכניות הכשרה להכשרת סוכני שינוי שיוכלו להוביל טיפוח איכויות אלו במערכת החינוך הפורמאלי והלא פורמאלי, הבריאות, בריאות הנפש, המגזר העסקי, המערכת המשפטית, והמגזר הציבורי.
בנוסף למחקר, אנו עוסקים במרכז סגול גם באינטגרציה של ידע קיים על מנת ליצור גשרים בין תחום חקר המוח לתחומי הטיפול והחינוך כדי שיוכלו לקדם את החשיבה ואולי גם לשנות פרדיגמות בתחומים אלו. את התוצאות של האינטגרציה הזו אנו מעבירות דרך מרכז הידע שלנו שמנוהל על ידי ד"ר נועה אלבלדה, עמיתת מחקר במעבדה".
מוקדי מחקר נוכחיים:
המחקר במעבדה מתחלק למחקר בסיסי ומחקר יישומי ועוסק בחקר איכויות של בריאות מוחית ונפשית, כגון עמידות מוחית, אינטרקציה בינאישית, מודעות עצמית, הפניית קשב פנימית (תרגול מיינדפולנס), חמלה ואמפתיה. כדי להבין מהי בריאות ואיך אפשר לטפח אותה חקרנו מצבים מוחיים המאופיינים באתגרים שונים (כגון אוטיזם, סכיזופרניה ו-ADHD). כיום עיקר המחקר מתמקד בהבנת השפעות ומגנונים של התערבויות תומכות בריאות כגון מיינדפולנס וחמלה.
-
-
-
-
-
מכון מודע למיינדפולנס מדע וחברה