תעסוקה איכותית לנשים חרדיות

 

14.12.22

 

שיעורי התעסוקה של נשים חרדיות טיפסו בעקביות בשנים האחרונות, והם מתקרבים לאלו של נשים יהודיות לא חרדיות. כבר בסוף 2021, שיעורים אלו עברו את יעד התעסוקה שנקבע בדוח תעסוקה 2030 (81%) ועוגן בחוק ההסדרים בשנת 2021. בנוסף, בחוק נקבע גם יעד של איכות תעסוקה, לפיו השכר החודשי הנומינלי של נשים בגילי 25-39 יעלה ב 3.3% לשנה. אולם, יעד זה טרם הושג, ועדיין ניכרים פערים משמעותיים ברמות השכר, היקפי המשרה ואפשרויות הקידום, אשר פחותים בקרב מרבית הנשים החרדיות, בהשוואה לנשים יהודיות שאינן-חרדיות.


המחקר הנוכחי בוחן בשיטות מחקר כמותיות ואיכותניות את מאפייני התעסוקה של נשים חרדיות ממגוון רמות השכלה, קבוצות גיל, ותחומי עיסוק, ואת הקשר בין השכלה והכשרה מקצועית למשלח יד והכנסה. המחקר ממפה את החסמים והאתגרים להשתלבותן והתמדתן של נשים חרדיות במעגלי תעסוקה איכותיים, וסוקר את המדיניות הקיימת לקידום תעסוקה איכותית ואת כלי הסיוע הקיימים.


בשולחן העגול הוצגו הממצאים העיקריים ואת המסלול לתעסוקה איכותית, והוצעו המלצות מדיניות ממוקדות לקידום אפשרויות תעסוקה רחבות יותר עם הכנסה גבוהה יותר. החוקרים המליצו על יעדים כמותיים להכשרות מקצועיות ולהכשרות טכנולוגיות במסגרת מה"ט, וכן יעדים כמותיים להשמות, כדי להשיג את יעדי האיכות שנקבעו בדוח תעסוקה 2030.


המלצות נוספות בדיון נגעו בפתיחת מסלולי לימודים נוספים בסמינרים (תזונה, שיננית, מדעי נתונים), הקמת מסגרות נוספות לטיפול בילדים בשעות אחר הצהרים, הכשרת מורות למקצועות ליבה ותחומי לימוד נוספים, בבתי הספר והסמינרים ועוד.

 


הזמנה
מצגת - הלה אקסלרד ואסף מלחי
מצגת - הרב שלמה וולף, סמינר אהל אברהם
מצגת - רונן קוטין

נייר מדיניות -  הלה אקסלרד ועידית קלישר