V-Dem 2021: הדמוקרטיה הישראלית מקבלת ציון נמוך בשני פרמטרים עיקריים: עצמאות בית המשפט העליון וכיבוד החוקה (חוקי היסוד) על ידי הרשות המבצעת
פרויקט המחקר V-Dem (Varieties of Democracy) מגדיר ומודד את מושג הדמוקרטיה בשלל מדינות, תוך בחינת מאפיינים כגון בחירות חופשיות והוגנות, חירויות אזרחיות, עצמאות שיפוטית, אילוצים ביצועיים, שוויון מגדרי, חופש תקשורתי וחברה אזרחית.
עפ"י נתוני V-Dem, שני פרמטרים מרכזיים הם בעלי ההשפעה החזקה ביותר על הדמוקרטיה הישראלית: עצמאות בית המשפט העליון וכיבוד החוקה (חוקי יסוד) ע"י הרשות המבצעת. הפרמטר הראשון, עצמאות בית המשפט העליון, מבקש לזהות קבלת והיעדר החלטות שיפוטיות אוטונומיות. בהשוואה עולמית, בשנת 2021 ישראל דורגה בתחתית המדינות המפותחות עם ציון נמוך מ-3 בפער ניכר מהמדינות הנורדיות כגון שבדיה, שווייץ, דנמרק ושבדיה אם כי בפער משמעותי מעל מדינות כמו פולין, יפן, טורקיה והונגריה.
הפרמטר השני, כיבוד החוקה על ידי הראשות המבצעת, מבקש לזהות את רמת החופש שיש לחברי הממשלה להפר את החוקה – במקרה של ישראל חוקי היסוד – וההשלכות המשפטיות שיש להפרות אלו. בהשוואה עולמית, בשנת 2021 ישראל דורגה מעט מתחת לממוצע המדינות המפותחות עם ציון קרוב ל-3 בפער ניכר מתחת למדינות כמו ניו זילנד, אוסטרליה, גרמניה ושוויץ אם כי בפער משמעותי מעל מדינות כמו טורקיה, פולין, ארה"ב והונגריה.
הנתונים נאספו ונותחו על ידי ד"ר מעוז רוזנטל ויובל יעקוב ברטוב בסוף המלל הקיים.