"שאיפתי היא לחיות במדינה יהודית המשתייכת למשפחת העמים הנאורים... איני יודע מה מזה יתגשם, אבל כל עוד אני יכול, אלחם על ישראל יהודית ודמוקרטית, הומניטרית וכזו המשתייכת לעולם המתקדם"
אוניברסיטת רייכמן ייסדה בשנת 2022 מרכז מחקר ראשון מסוגו בעולם. המרכז, שנוסד בתרומתו של פרופ׳ אמנון רובינשטיין ז"ל, חתן פרס ישראל לחקר המשפט ושר החינוך לשעבר, דן באתגרי יסוד חוקתיים הניצבים בפני מדינת ישראל ומציע כיצד להתמודד עמם.
המרכז פועל במסגרת בית ספר הארי רדזינר למשפטים ובשיתוף פעולה עם בית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה. בראשו שלושה חוקרים מובילים - פרופ׳ ליאב אורגד, ד״ר דורי קלגסבלד ופרופ׳ יניב רוזנאי.
אודות מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים
הסדר החוקתי נמצא על סף משבר עולמי. בשני העשורים האחרונים, המשפט הבינלאומי והפוליטיקה הבינלאומית עוצבו מחדש בעקבות חמישה משברים גלובאליים: משבר הביטחון הלאומי בעקבות פיגועי 9/11, המשבר הפיננסי העולמי של 2008, משבר המהגרים האירופי שהחל בשנת 2015, משבר הבריאות העולמי כתוצאה ממגפת הקורונה, ומשבר פוליטי מתמשך כתוצאה מקצב צמיחת ההתפתחויות המדעיות והטכנולוגיות, פופוליזם ותנועות פוליטיות רדיקליות ושינויים תדירים ביחסי רוב ומיעוט. כך, שחיקת הקשרים החברתיים, אי-השוויון העולמי, התמורות הדמוגרפיות והירידה באמון הציבור במוסדות הדמוקרטיים – מאתגרים כמה מהערכים והמוסדות הבסיסיים ביותר שמאפיינים את הנאורות.
המבנה החוקתי של ישראל מצוי במשבר מתמיד: ישראל היא מדינה ללא חוקה נוקשה או מגילת זכויות מקיפה, המורכבת מבית נבחרים אחד (בניגוד למשטר של שני בתים) ללא הפרדת רשויות ברורה, הנמצאת במצב חירום מתמשך מאז 1948, ללא מסורת דמוקרטית-ליברלית ארוכה, שבה הרוב הדמוגרפי הוא לעתים קרובות מיעוט פוליטי אשר נשלט על ידי קואליציה של מיעוטים דמוגרפיים. ישראל היא מיקרוקוסמוס לרוב האתגרים הגלובליים: דת ומדינה, רוב ומיעוט, מתח בין ערכים אוניברסליים לפרטיקולריים והצורך להגן על זכויות אדם בעתות משבר. במציאות שכזאת, אין זה מובן מאליו אם המשפט החוקתי בישראל מסוגל להגשים את מטרותיו ולהשיג יציבות פוליטית.
מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים הוא המרכז הראשון בעולם המתמודד עם האתגרים החוקתיים הדחופים ביותר בישראל ובעולם המערבי.
לסיכום שנת תשפ"ג לחצו כאן
הסוגיות שהמרכז עוסק בהן
מהפכות חוקתיות
אתגרים זהותיים
פופוליזם ושחיקת הדמוקרטיה
אתגרים טכנולוגים
אתגרים דמוגרפים
ועדות חקירה