תואר ראשון כפול במנהל עסקים ומשפטים
התוכנית לתואר ראשון כפול במנהל עסקים ומשפטים מכשירה את בוגריה להתמודדות עם הסביבה המשתנה בקצב מואץ, עם טכנולוגיות המידע החדישות ועם השווקים הגלובליים.
אתר זה משתמש בקבצי Cookies לשיפור חווית הגלישה. המשך השימוש באתר או סגירת ההודעה מהווים הסכמה לתנאי השימוש.
Xהתוכנית לתואר ראשון כפול במנהל עסקים ומשפטים מכשירה את בוגריה להתמודדות עם הסביבה המשתנה בקצב מואץ, עם טכנולוגיות המידע החדישות ועם השווקים הגלובליים.
סטודנטים בתוכנית זו, יבחרו באחת מן ההתמחויות הבאות: שיווק; מימון; מדעי הרשת; מקרקעין; משפט עסקי בינלאומי.
ההתמחות במימון מכשירה את הסטודנט לעיסוק בעריכת דין בתחום העסקי, ולחילופין לתפקיד ניהולי במוסד פיננסי (בנקים, חברות ביטוח, מוסדות שוק ההון וכדומה), או במחלקות כספים וניהול פיננסי בפירמות.
קראו עודההתמחות בשיווק מקנה לסטודנטים ידע רחב ומעמיק על פעילויות השיווק השונות, יחד עם היכרות והבנה של השיווק המודרני: שיווק ממוקד, אינטראקטיבי ואינטגרטיבי.
קראו עודההתמחות מעניקה לבוגריה חשיבה אקדמית-תאורטית, לצד הכרה והתנסות מעשית, בסוגיות הנוגעות לשוק הנדל"ן הישראלי והבינלאומי. התוכנית מיועדת למשפטנים המעונינים לעסוק בתחום המקרקעין מן ההיבט המשפטי ו/או בתחום העסקי של עולם הנדל"ן. שיטת הלימוד מאגדת את מגוון הדיסציפלינות הנחוצות לשם קבלת החלטות הנוגעות לתחום הנדל"ן: כלכלה, משפט, מימון, הנדסה, שמאות ושיווק. בתכנית מושם דגש מיוחד על אספקטים יזמיים-עסקיים על מנת להכשיר את בוגרי ההתמחות לפעילות כיזמים וכמומחים משפטיים.
קראו עודהתמחות ייחודית זו חושפת את הסטודנטים לסוגיות הנוגעות הן למשפט העסקי הבינלאומי, הן לניהול בינלאומי והן ליזמות. ההתמחות מקנה לבוגריה כלים עיוניים ויישומיים הדרושים להתמודדות עם סוגיות שמעסיקות משפטנים ואנשי עסקים ישראליים רבים לנוכח התגברות המסחר הבינלאומי.
קראו עודגב' אביגיל קירשנבאום נוי , עו"ד ג'וליה פיואר
מטרות הקורס הינם לחשוף את התלמידים למונחים משפטיים ושפה משפטית; ללמד מיומנויות קריאה על מנת שהסטודנטים יוכלו להבין פסקי דין מענפי המשפט השונים ומשפטים שנשמעו ביותר מערכאה אחת; הסטודנטים ילמדו כיצד יש לקרוא מאמר משפטי אקדמי וכן, ילמדו את אודות בתי המשפט בארצות הברית, הממלכה הבריטית, בית המשפט האירופאי לזכויות אדם ובתי משפט בין-לאומיים.
פרופ' ליאור זמר וד"ר נטע נדיב
מטרת הקורס לפתוח צוהר למסורות שונות של עיון תיאורטי במשפטי: פילוסופיה פוליטית, תיאוריות של מושג החוק ומהות הליך השפיטה, וסוציולוגיה של המשפט. בחלק הראשון (פילוסופיה פוליטית) נעסוק בתועלתנות, תיאוריות של זכויות וחובות, אתיקה יישומית, החובה לציית לחוק, תיאוריות של אמנה חברתית, ליברליזם וקהילתנות, ותיאוריות של דמוקרטיה. בחלק השני, המוקדש לפילוסופיה של המשפט, נעסוק במשפט טבעי, בפוזיטיביזם של אוסטין, הארט וקלזן, ובביקורת הפוזיטיביזם של דוורקין. בחלק השלישי, נתוודע לרעיונות של מרקס, שמיט, ודורקהיים על מקום המשפט בחברה ובהיסטוריה.
ד"ר אדם שנער
המשפט החוקתי מסדיר את המבנה הבסיסי של השלטון במדינה; את היחס בין זרועות השלטון השונות, ואת היחס בין המדינה לבין הפרט. במובן זה, המשפט החוקתי הוא הרובד המשפטי הבסיסי והראשוני ממנו יונק כל אורגן של המדינה את סמכותו. הקורס יתמקד בשני ההיבטים המרכזיים של המשפט החוקתי: הסדרת מבנה השלטון וההגנה על זכויות אדם. סוגיות אלו ייבחנו לאור המשטר החוקתי הישראלי, על מאפייניו המיוחדים. בין הנושאים שיידונו בקורס: שלטון החוק והפרדת רשויות, סמכויות הכנסת והממשלה, ביקורת שיפוטית על חקיקת הכנסת, המשמעות החוקתית של מדינה יהודית ודמוקרטית, והמתח בין דמוקרטיה למצבי חירום. חלק עיקרי בקורס יוקדש להגנה על זכויות אדם בישראל. בין היתר, נדון בזכות לכבוד, חופש הביטוי, שוויון, חופש דת, וזכויות חברתיות וכלכליות.
ד"ר עלי בוקשפן, ד"ר רונית לוין-שנור, ד"ר יובל פרוקצ'ה
מטרת הקורס להקנות הכרות עם עקרונות ומושגי יסוד בדיני החוזים אשר משמשים כיום יותר ויותר כמקור נורמטיבי כללי המקרין גם על "פעולות משפטיות שאינן בבחינת חוזה ועל חיובים שאינם נובעים מחוזה" (מתוך סעיף 61(ב) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973). בתחילתו, יוקדש הקורס למבוא אשר יעסוק בהצדקות ה"פרטיות" וה"ציבוריות" של המוסד החוזי, היינו, בשאלת מהותו ותכליתו של החוזה – תוך השוואתו לקטגוריות משפטיות אחרות - ובשאלת גבולותיו. במסגרת זו ייערך דיון נרחב במושגים "הבטחה", "כוונת הצדדים", "אוטונומיית הרצון", "ציפייה", "הסתמכות", "אי עשיית עושר ולא במשפט", "תום לב" ו"תקנת הציבור". לאחר סקירת היער, אשר ישמש אותנו ויומחש בכל מהלך הקורס, נפנה לעצים ונדון בדוקטרינות החוזיות השונות בהתאם למבנה הכרונולוגי של ההליך החוזי ושל חוקי החוזים הכלליים (חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973 וחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א – 1970). כך, נדון ראשית בשאלות הנוגעות בהליך כריתתו של החוזה (לרבות שאלת הכשרות המשפטית לכרות חוזה והאבחנה בין חוזה לבין הסכם שאינו "משפטי"), חובת תום הלב בשלב המשא ומתן לקראת כריתתו של החוזה, האפשרות לביטולו של החוזה בשל פגם בכריתתו וצורתו של החוזה. לאחר מכן נפנה לסוגיות הנוגעות ל"חשיפת" תוכנו של החוזה וביניהן דיני הפירוש וההשלמה, דיני תום הלב בביצוע החוזה, חוזה על-תנאי, חוזה פסול, תניות בחוזים אחידים, סדר קיום החיובים וחוזה לטובת צד שלישי. הקורס יחתום בדיני ההפרה והסעדים בגין הפרתו של החוזה: סעדי האכיפה, הביטול וההשבה, הפיצויים, הקיזוז והעיכבון כמו גם דיני הפטור בשל סיכול החוזה.
פרופ' דב גרינבאום ודר' אביב גאון
The goal of the course is to introduce first year law students who may not have either a science or a law background to the legal issues associated with new and emerging technologies. As our lives become more enmeshed in unprecedented technological innovations, we as a society are faced with novel legal issues that will affect us and our clients. The course will discuss many innovative technologies such as robotics and AI, genetics, drones, space exploration, the internet, virtual and augmented reality, fintech and 3D printing and the legal issues that we are likely to confront. The course will also present issues that arise in most areas of emerging technologies, including, privacy, intellectual property, big data, and responsible research and innovation. The course syllabus will be dynamic, representing current events or student choices.
מר חבר שולברג
סימן הסיגמא תכונות ושימושים במתמטיקה וסטטיסטיקה. פונקציות: הגדרת מושג הפונקציה, גרפים, פונקציות לינאריות וריבועיות, רציונליות, חזקות, שורשים ולוגריתמים, הרכבת פונקציות, פונקציות הפכיות. גבולות ורציפות: מושג הגבול, גבולות חד-צדדיים, גבולות אינסופיים, חישובי גבולות במצבים מיוחדים, המספר e , מושג הרציפות, רציפות הפונקציות האלמנטריות. נגזרות: מושג והנגזרת, משיק לגרף של פונקציה, חישובי נגזרות, כלל השרשרת, נגזרות מסדר גבוה, שימושים של הנגזרת (קצב שינוי, פונקציה שולית) כללי לופיטל, קמירות, אסימפטוטות, שרטוט גרפים, פתרון בעיות מינימום מקסימום, יישומים.
מר חבר שולברג
חקירת פונקציות לוגריתמיות ומערכיות, התנהגות באינסוף של פונקציות לוגריתמיות ומערכיות. פונקציות סתומות וגזירה סתומה. פונקציות של מספר משתנים, המרחב התלת-מימדי, גרף של פונקציה בשני משתנים, נגזרות חלקיות, שימושים כלכליים, מציאת מקסימום ומינימום מקומי של פונקציה בשני משתנים. כופלי לגרנג`: פתרון בעיות מקסימום ומינימום עם אילוצים. סימון סיגמא לסכימה, שימושים במתמטיקה וסטטיסטיקה. נושאים בסיסיים באלגברה לינארית: פתרון מערכות של משוואות לינאריות בשיטת הדירוג, מטריצות ווקטורים, פעולות עם מטריצות, מטריצה הופכית, פתרון מערכות לינאריות בעזרת מטריצות.
מר חבר שולברג
מטרת הקורס היא להקנות הבנה של מושגי יסוד בסטטיסטיקה תיאורית והסתברות, הכרות והבנה של ההתפלגות הנורמלית ושל מספר התפלגויות מרכזיות של משתנים בדידים ואפיונם ע"י תוחלת ושונות. הבנה של מושגי יסוד באמידה והסקה סטטיסטית: (1) הבנת משפט הגבול המרכזי בצורת הקירוב הנורמלי להתפלגות הבינומית, (2) רווחי סמך עבור פרופורציה ו-(3) העיקרון של מבחן סטטיסטי ויישומו לבדיקת השערות לפרופורציה ואפיון טעויות מסוג ראשון ושני של מבחנים סטטיסטיים על פרופורציה. בקורס משולב גם לימוד מקוון של יסודות סטטיסטיים בתוכנת אקסל.
ד"ר יובל פרוקצ'ה
בעשורים האחרונים הפך הניתוח הכלכלי של המשפט לאחד מזרמי החשיבה הבולטים ביותר במחקר המשפטי, אם לא הבולט שבהם. הניתוח הכלכלי של המשפט עוסק בשתי שאלות קשורות: האחת היא כיצד משפיע המשפט על התנהגותם של פרטים הכפופים לו; והשניה היא כיצד ניתן לעצב את המשפט כך שיגשים את תכליותיו באופן מיטבי. במסגרת הקורס נסקור את יסודותיו של הניתוח הכלכלי של המשפט. נדון במושגי היעילות והרווחה, וכן בהנחות התיאוריות העומדות בבסיסו של הניתוח, שהמרכזית שבהן היא הנחת ההתנהגות הרציונלית. בהמשך נסקור את יישומיו של הניתוח הכלכלי בענפי משפט שונים, ונעמוד על המלצות המדיניות שניתן לגזור ממנו באשר לדרך עיצובם של ענפי משפט אלה. נעסוק, בפרט, בתובנות מתחום דיני החוזים, הנזיקין, הקניין והמשפט הפלילי. לבסוף, נדון בביקורת המושמעת לעתים כלפי המתודה הכלכלית, ובתגובות לה. הקורס אינו מניח כל ידע מוקדם בכלכלה או במשפט.
ד"ר רות זפרן
הקורס יבחן את נקודות החיבור והמפגש שבין משפט וחברה, כתשתית לחשיבה על המשפט בהקשרים רחבים ובאופנים שונים. הקורס יציג את התהליכים החברתיים המעורבים ביצירת כללים חברתיים ואת תפקיד הכללים והחוקים בחברה, לפי גישות שונות. נבחן את מטרותיו, יכולותיו ומגבלותיו של המשפט כמנגנון חברתי וכסוכן של שינויים חברתיים. כן נדון בשאלה עד כמה המדינה והמשפט מחויבים למדיניות מבוססת-ראיות (אמפיריות). נעמוד על הגישות השונות לחקר המשפט והחברה מנקודת מבט ביקורתית ונרכוש כלים בסיסיים לצריכת מחקר במדעי החברה. הקורס יתמקד באופן שבו החוקים מיושמים הלכה למעשה על ידי בתי המשפט וגופי הפיקוח השונים באספקלריות שונות. דגש מיוחד יינתן לשאלת הציות לחוק, לממשקים של משפט עם תיאוריות וממצאים מסוציולוגיה, פסיכולוגיה מדעי המדינה (וכלכלה) וחקר התרבות. נבחן גישות שונות לחקר המשפט – משפט משווה, משפט והיסטוריה, פמיניזם- לאור המפגש שבין משפט לחברה.
ד"ר ענת רוזנברג
מה בין "חולה אהבה בשיכון ג" ומשפט? מה בין ידיעות אחרונות ובג"צ? איך קשורה תרבות לרגולציה של שוק ההון? כיצד קשורים הסדרים משפטיים להבנה הרווחת שמי שיש לו אברי מין זכריים הוא גבר? האם למשפטנים יש שפה ותפיסת מציאות ייחודית? האם שופטים ליברליים מעורבים בכפיה תרבותית? שאלות אלו ורבות אחרות נבחנות ע"י הזרם המחקרי של משפט ותרבות שהתפתח בעשורים האחרונים כחלק מהמפנה התרבותי במדעי החברה והרוח. משותפת לכולן ההנחה שכדי להבין משפט יש לבחון אותו בתוך הקשרים של זמן, מקום, וקהילה, ולהתרחק מהנחות אוניברסליות. תרבות היא מושג רב פנים והכרחי כדי להבין את ההקשרים הללו, ולנתח את המורכבויות האנושיות בתוכן מתפקד משפט - מכלכלה, דרך פוליטיקה ויחסים חברתיים, ועד זהות אינדיבידואלית. בקורס נבחן גישות שונות בניתוחי "משפט ותרבות", ונראה כיצד הן מסייעות לנו בהבנת המשפט כתופעה חברתית מורכבת ומשתנה, ובשימוש מושכל בכלים משפטיים.
ד"ר אסף פורת
יש הרואים בדיני הנזיקין כלי לקידום מטרות חברתיות ויש הרואים בהם כמקדמים ערכים פנימיים להם בלבד. הקורס יעקוב אחר המשפט הפוזיטיבי הרווח בארץ תוך ניסיון להדגיש את הרציונל העומד מאחורי החוק הכתוב ואת המתח בין הגישות הנ"ל. בקורס יידונו גם הסדרים הנהוגים במקומות אחרים בעולם, הן לצרכי השוואה והן במקרים בהם המשפט המקומי אינו עוסק בסוגיה מסוימת. במהלך הקורס ננתח את אופייה של האחריות הנזיקית תוך שימת דגש במשטרי האחריות השונים וההצדקות להם. במסגרת זו ייבחנו אף שאלת הקשר הסיבתי, ההגנות העומדות למזיק ושאלת ריחוק הנזק. בנוסף יעסוק הקורס בעוולות המסגרת ובעוולות הפרטיקולרית אשר בפקודת הנזיקין, בהסדרי הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ובאחריות למוצרים פגומים. כמו כן ידונו בו סוגיות מרכזיות בדיני מטרדים, פיצויים בגין נזק גוף והטבת נזקי גוף.
ד"ר רות זפרן
הקורס ידון במערך הדינים המסדיר את המשפחה – דרכי יצירתה, גבולותיה, מאפייניה כיחידה נבדלת, מעמד החברים בה, יחסי הגומלין ביניהם ומעמדם של בני המשפחה למול גורמים חיצוניים לה. הקורס יסקור את מערך היחסים המשפטיים בין הצדדים, בצמתים הנוגעים ליחסי בני הזוג וליחסי הילד וההורה ובצמתים המשלבים את השלושה. יחסי הצדדים ייבחנו הדדית וביחס לכוחה המתערב של החברה, ייבדקו ההצדקות להתערבות החברה במשפחה, יתרונות ההתערבות וחסרונותיה. חלק נכבד מן הדיון יתמקד בדילמות המתעוררות בשעת משבר בחיי המשפחה, לנוכח כוונה לפרק את המשפחה או בשל איום על מי מגורמיה המוחלשים. תשומת לב תוקדש לייחודם של דיני המשפחה בישראל (בהשוואה לשיטות משפט מערביות אחרות) לנוכח מורכבות מערך הדינים וערכאות השיפוט, המשלבים דין אישי-דתי ודין אזרחי. יבחנו הקשיים הנובעים מן המורכבות האמורה ויוצגו דרכי ההתמודדות שמספק המשפט, במיוחד אלה שנוצרו בעשור האחרון לנוכח השינויים שהתרחשו עם הקמת בית המשפט לענייני משפחה, מצד אחד, והמהפכה החוקתית שהטביעה את חותמה על דיני המשפחה בישראל, מצד שני.
פרופ' גיא זיידמן
הקורס במשפט מנהלי הוא הפרק היישומי של המשפט הציבורי. תפקידו להכין את עורך הדין לפעילות מול הרשות הציבורית - וקשה לראות תחום שבו עורך דין איננו פועל מול רשות מנהלית - מבתי משפט ובתי הדין, עבור במשרדי ממשלה, דרך הרשויות מקומיות ושלל הרשויות המוקמות על פי דין. עניינו של הקורס בלימוד היקף סמכויותיהן של רשויות המנהל הציבורי, בהפעלת הסמכויות ובפיקוח עליהן. במסגרת הקורס נתייחס למעמדן של רשויות השלטון בתחום המשפט הפרטי וחובות הפיקוח שלהן על גופים פרטיים, במיוחד בעידן ההפרטות, לנושא דיני המכרזים וחוק חופש המידע.
פרופ' רבקה ווייל
קורס זה הוא הזדמנות לצאת מההתמקדות במשפט הישראלי ולבחון את עולם המשפט מנקודת מבט השוואתית. מטרת הקורס היא לתת בידיכם כלים לניתוח השוואתי. אנו נבחן סוגיות שונות הן בתחום המשפט המוסדי והן בתחום המשפט התוכני-נורמטיבי מזווית השוואתית ונבין מדוע שיטות שונות בחרו בפתרונות שונים לאותה סוגיה. בנוסף, אנו נמקם את שיטת המשפט הישראלית בנוף ההשוואתי ונבין אילו שיטות משפט השפיעו בעיקר על שיטת המשפט הישראלית וכיצד השפעות אלה באו לידי ביטוי בשיטת המשפט הישראלית.
ד"ר ליאור נוי
הקורס יסקור את המהפכה הנוכחית במפגש בין הסביבה העסקית לטכנולוגיות דיגיטליות. ברמה התיאורטית, נדון בטרנספורמציה דיגיטלית במספר תחומים עסקיים, ונתאר טכנולוגיות דיגטליות עכשוויות, תוך התמקדות בביג דאטא, למידת מכונה ובינה מלאכותית, ונספק כלים להבנת ההשפעה של המהפכה הדיגטלית על עסקים. ברמה פרקטית, הקורס יתן חשיפה ראשונית למספר תחומים מעשיים, דוגמאת חווית משתמש (UX), ניהול מוצר וניתוח נתונים עסקיים. הקורס משלב הרצאות, תרגילי כיתה באון-ליין ועבודות בקבוצות.
ד"ר איילת ליבזון
המשפט הבינלאומי מסדיר שורה ארוכה של נושאים בעלי רלוונטיות והשפעה בעיקר ביחסים הבין-מדינתיים אך גם במסגרות מדינתיות, דוגמת דיני זכויות האדם הבינלאומיים. הקורס יסקור את המסגרת הכללית של המשפט הבינלאומי הפומבי, תוך התמקדות בתחומים או הסדרים בעלי חשיבות מיוחדת לקהילה הבינלאומית בעת הנוכחית, וכן לשיח הציבורי והמשפטי בישראל. בין היתר, נעסוק במאפייני הדין הבינלאומי והמגמות ההיסטוריות והתורתיות בהתפתחותו; נכיר את מקורותיו של המשפט הבינלאומי, את עקרונותיו הבסיסיים, ואת היחס בינו לבין הדין המדינתי, ובפרט הישראלי. נכיר את השחקנים העיקריים בדין הבינלאומי – כגון מדינות, ארגונים בינלאומיים ובתי דין – ונעסוק ביסודות דיני השימוש בכוח, המשפט ההומניטרי, דיני זכויות האדם ועוד.
ד"ר אייל סולגניק
בין הנושאים הנלמדים בקורס: החשבונאות והשתלבותה במערכת המידע של מקבלי החלטות כלכליות-פיננסיות, ממשקי החשבונאות עם ממשל תאגידי ורגולציה, המסגרת המושגית לחשבונאות, העקרונות החשבונאיים ומטרות הדיווח הכספי, הגדרת והערכת נכסים והתחייבויות ועקרונות ההכרה והמדידה של הכנסה; שיטות הרישום והדיווח הכספי; היכרות עם מבנה וסוג המידע בדוחות כספיים ובדוחות נלווים להם בארץ ובחו"ל; בעיות מדידה והצגה של סעיפים שונים בדוחות הכספיים. השימוש בדוחות הכספיים ככלי לקבלת החלטות ומגבלות החשבונאות; מבוא קצר לניתוח דוחות כספיים, בדיקות כדאיות וכלי ניתוח אנליטיים.
פרופ' יוסי מעלם
הקורס נועד להכיר לסטודנטים את פעולות היצרנים במבני שוק שונים ואת ההשלכות של פעולות אלה על הרווחה, הרווחים והיעילות. הכרות עם סוגי העלויות של היצרנים, כיצד ממקסמים רווח, איזה מבני שוק שונים קיימים, מהם הפתרונות שהם מספקים ואיזה השלכות יש לפתרונות אלה על הרווחה של היחידות הכלכליות והיעילות. כמו-כן, הכרות עם סוגים שונים של אפליית מחירים ותמחור לא-ליניארי והשפעתם על הרווח של היצרנים ועל הרווחה של הצרכנים.
ד"ר מיכל סר
השיווק הנו אבן יסוד לכל הצלחה של ארגון. אולם, ארגונים כיום פועלים בסביבה מורכבת ומאתגרת. פיתוחים טכנולוגיים משנים במהירות את פני השיווק, מעצימים את התחרות ומשפיעים על התנהגות הצרכן החדש. שינויים אלו מחייבים את הפירמות להסתגל במהירות לסביבה המשתנה ולעשות שימוש בכלים ופלטפורמות חדשניים ודיגיטליים. סוד ההצלחה במצב העל-תחרות טמון ביכולת להבין ולנבא את מהלכי השוק ותגובותיו ובאופן ניהול המאמצים לסיפוק הצרכים והרצונות של קהלי מטרה. דהיינו, יצירה והעברה של ערך ללקוח ביעילות רבה יותר מזו של המתחרים המתרגמת לרווחיות לקוחות. לפיכך, בקורס "יסודות ניהול השיווק" המטרה הנה ללמוד כיצד עסקים יכולים ליצור ערך לצרכנים באופן העולה על זה המסופק על ידי המתחרים. ניחשף לכלים הדיגיטליים והמחקריים המסייעים למשווק ללמוד על קהלי מטרה שונים ולהתאים להם מוצרים , מחירים מסרים ודרכי שיווק באופן אופטימאלי להשגת יחס המרה מיטבי. וכמו כן, נכיר את הדרכים השונות ליצירת ערך חיי לקוח גבוה ולגיוס, פיתוח ושימור לקוחות המגדילים את רווחיות הארגון לטווח הארוך.
ד"ר ארי אחיעז
מטרת הקורס הנה להקנות למשתתפים מושגי יסוד בתחום המימון, וללמדם דרכי חשיבה ושיטות עבודה העומדות ביסוד העולם הפיננסי. החלק הראשון של הקורס יעסוק במימון בתנאי ודאות, בו נלמד כיצד יש להעריך תזרימי מזומנים על פני תקופות זמן שונות, ולתמחר נכסים פיננסיים שונים בעולם חסר סיכון. החלק השני של הקורס יעסוק במימון בתנאי אי-ודאות, בו נגדיר "סיכון" מהו, נפתח את האינטואיציה הבסיסית של השקעות בתנאי אי-ודאות, ונציג את המודל הכלכלי המקשר בין סיכון לבין תשואה. החלק השלישי של הקורס יעסוק בסוגיות הקשורות למבנה ההון של הפירמה, בו נבחן כיצד, ובאלו תנאים, האופן שבו מממנת הפירמה את פעילותה עשוי להשפיע על שווייה.
עו"ד אסף בן דוד
הקורס יציג לסטודנטים מקצת מן האתגרים איתם מתמודדים יזמים מהשלבים הראשונים, וילמד אותם את הכלים המעשים והתיאורטיים בהמקמת מיזם או עסק. מטרת הקורס היא להקנות לסטודנטים את הידע, הכלים והניסיון המעשי בהתמודדות עם אתגרים אלו. כך למשל, סטודנטים ידרשו לכתוב תכנית עסקית (מתומצתת), להתנסות בשלבים הראשונים של הקמת מיזם, ולהציג את הרעיון (pitch) בפני הכיתה ואולי גם גורמים אחרים. חלק מהעשייה בקורס יתבצע כיחידים, וחלק בקבוצות.
ד"אר ליאור נוי
הקורס יסקור את המהפכה הנוכחית במפגש בין הסביבה העסקית לטכנולוגיות דיגיטליות. ברמה התיאורטית, נדון בטרנספורמציה דיגיטלית במספר תחומים עסקיים, ונתאר טכנולוגיות דיגטליות עכשוויות, תוך התמקדות בביג דאטא, למידת מכונה ובינה מלאכותית, ונספק כלים להבנת ההשפעה של המהפכה הדיגטלית על עסקים. ברמה פרקטית, הקורס יתן חשיפה ראשונית למספר תחומים מעשיים, דוגמאת חווית משתמש (UX), ניהול מוצר וניתוח נתונים עסקיים. הקורס משלב הרצאות, תרגילי כיתה באון-ליין ועבודות בקבוצות.
מר חבר שולברג
המחקר בתחום של שיפוט והחלטה מראה כי האינטואיציה האנושית מובילה אנשים לסטייה מכללים של התנהגות רציונלית הן בשיפוט סיכוייהם של מאורעות והן בתחום של קבלת החלטות. הקורס דן בפער שבין הכללים הנורמטיביים של שיפוט והחלטה לבין הדרך בה פועלים אנשים במטרה לשפר את איכות ההחלטה ולפתח חשיבה ביקורתית לגבי טענות והיסקים. בין הנושאים שיידונו: הסתברות סוביקטיבית; שיקולים אינטואיטיביים המובילים להטיות שיטתיות בשיפוט (יציגות, זמינות, עיגון); התמדת אמונות; תפיסת מקריות.
ד"ר איילת ליבזון
הקורס יציג את המשפט העברי כשיטת משפט דתית. הקורס יכלול סקירה של המוסדות המשפטיים העיקריים של ההלכה היהודית, את מקורות המשפט ואת הספרות המשפטית. יושם דגש על התפתחותם ההיסטורית מתקופת המקרא, דרך התלמוד וגדולי ההלכה של ימי הביניים ועד היום הזה. במהלך הקורס נתרגל התבוננות משווה בין שיטות משפט, בחינת האינטראקציה בין משפט ותרבות וראיה היסטורית של המשפט (אם נספיק משפט וכלכלה וגישה מערכתית למשפט). בקורס נעמיק בסוגיות שונות במשפט עברי, כגון: יסודות בדיני נישואין; יחס ההלכה לאלימות גברים כנגד נשים; ביואתיקה (הזכות למות בכבוד, קביעת רגע המוות והשתלות איברים); סדר הדין הפלילי ודיני עשיית עושר.
פרופ' ישי בר
הקורס ידון בתיאוריה הבסיסית של דיני המס, בשיקולי המדיניות העומדים ביסוד מערכת מס ראויה ובדיני מס הכנסה בישראל. הנושאים שיידונו כוללים: הגדרת המושג "מס"; תפקידי המסים והשפעותיהם; שיקולי מדיניות מס; מערכת המסים בישראל; הגדרת הבסיס "הכנסה"; ההבחנה בין הכנסה פירותית להכנסה הונית; החיוב במס על הכנסה פירותית ועל הכנסה הונית; מיסוי טובות הנאה; התחולה הבינלאומית של מיסוי ההכנסה; ניכוי הוצאות; קיזוז הפסדים ותכנון מס.
ד"ר שרון רבין-מרגליות
קשר העבודה הוא בבסיסו קשר חוזי. עם זאת, הדין רואה בו קשר חוזי מיוחד, שראוי להסדירו על בסיס עקרונות מיוחדים, השונים במהותם מאלה המדריכים את דיני החוזים הכלליים. בקורס זה נעסוק לפיכך באופיו המובחן של חוזה העבודה, ובהשלכה שיש לכך על אופיו הרצוי של הדין. ייחודם הבולט ביותר של דיני העבודה, לעומת דיני החוזים הכלליים, הוא בהחלפתו של עקרון חופש החוזים בשיטת הסדרה קוגנטית, המבקשת להגן על עובדים מפני חוזים שהיו אחרת מוכנים לכרות באופן וולונטארי. במסגרת הקורס נשאל מהן ההצדקות לשלילת חופש החוזים, והאם הסדרה קוגנטית היא אמצעי אפקטיבי על מנת להגשים את יעדי ההגנה על עובדים. נתחיל את הדיון בסוגיית ההגדרה של קשר העבודה, הנדרשת לשם קביעת מרחב התחולה של מערכת ההסדרה הקוגנטית. נמשיך בדיון בתוכן ההסדרה הקוגנטית עצמה: בדרישה לתנאי שכר שאינם נופלים מסף מינימלי; בדרישה להיקף עבודה שאינו עולה על סף מקסימלי; בדרישה לארגון בדרך מסוימת של מוסדות המעביד; בדרישה כי תישמרנה זכויות יסוד מסוימות של עובדים, כגון אי-הפליה וחופש מהטרדה מינית; בדרישות הנוגעות לבטיחות בעבודה; ובמערכת הכללים המסדירה את סיום קשר העבודה. לבסוף, נדון במצבים בהם הדין מפקיע לחלוטין את תוקפו של חוזה העבודה הדו-צדדי, ומכיר במקומו בהסדרה קיבוצית של יחסי העבודה. במסגרת זו נדון בהסכמים קיבוציים, בהסדרים קיבוציים ובצוי הרחבה, וכן בזכויות השביתה וההשבתה.
פרופ' אמנון להבי
ליבו של הדיון בדיני הקניין הינו בשאלה, כיצד בני אדם מעצבים כללים המסדירים בינם לבין עצמם את אופן ההקצאה, החלוקה והשימוש בנכסים המצויים במחסור (חשבו מחד, על משאבים `קלאסיים` כגון קרקע, מיטלטלין או מחצבים, ומאידך על משאבים אשר רק באחרונה למדנו על בשרנו כי הם מצויים בצמצום וצפויים להתכלות: אויר ומי ים נקיים, נוף פתוח וכדומה). לאור שיקולים אלה, נקדיש את עיקר דיוננו ללימוד הדין החל בישראל, תוך התמקדות במשטר המקרקעין. נבחן את הסוגים והמאפיינים השונים של הזכויות הקנייניות והמעין-קנייניות המוכרות בדין הישראלי (בעלות, שכירות, משכון ומשכנתה, זיקת הנאה, זכות קדימה, הערת אזהרה, חזקה, עכבון, רשות שימוש וכיו`ב). נדון במשמעות מעמדה של זכות הקניין כזכות `חוקתית`, ובאופן בו הדבר משליך על היחסים בין הפרט למדינה, במציאות החברתית והכלכלית המשתנה במדינת ישראל. נבחן את האופנים השונים של שיתוף בנכסים הקיימים בדין הישראלי, ובמיוחד בהקשר של בני זוג מחד, ושל בתים משותפים מאידך. נקדיש תשומת לב מיוחדת לאופן פעולתו של `שוק הקניין` במקרקעין, תוך דיון נרחב בעסקאות במקרקעין, באופן רישומן ובכללי `תחרות` בין בעלי זכויות נוגדות במקרקעין (לדוגמא, קונה המתקשר בעסקה לרכישת זכויות בעלות במקרקעין מול בנק הזכאי לרישום משכנתה כבטחון להלוואה שניתנה לבעלים הרשומים).כמו כן, נדון בתמצית בהשפעות דיני התכנון והבניה על אופן מימוש הזכויות הקנייניות במקרקעין.
פרופ' עלי בוקשפן, ד"ר מורן אופיר
הקורס הינו קורס מבוא להכרות עם החברה כתאגיד עסקי (תוך השוואת החברה לסוגי תאגידים אחרים) ובכלל זה עם חברות שניירות הערך שלהן נסחרים בבורסה לניירות ערך. באופן פשטני ניתן להשקיף על חברות בשני ממדים: בממד ה"יצרני (production)" של החברה לעומת ממד ה"משטר (governance)", העוסק במתח הקיים בין האינטרסים השונים של הגורמים הקשורים עם החברה (ביניהם בעלי מניות, נושאי מישרה, נושים, עובדים, ספקים, צרכנים והציבור הרחב בכללותו). דיני החברות, והקורס בהתאמה, מתמקדים בממד האחרון. נוכח מקומם המרכזי והמתעצם של חברות עסקיות בבסיס עולם המסחר המודרני, אם לא מעבר לכך, מקיימים דיני החברות קשרי גומלין מקיפים עם תחומי משפט רבים מגוונים, ביניהם דיני חוזים, דיני קניין, דיני ניירות ערך, דיני עונשין, דיני עבודה, דיני הגנת הצרכן, דיני הגבלים עסקיים, דיני איכות הסביבה ודיני המשפט הציבורי. מטרת הקורס, על-כן, היא להקנות היכרות עם סוגיות מורכבות אלו ובה בעת לפתח מסגרת חשיבה כללית על יחסה של ה"חברה" ל"חברה", על משמעותם של דיני החברות ועל דרך להבנתם והצדקתם בעת הנוכחית. הקורס יחולק לששה חלקים ראשיים: I. מבוא סקירת הרקע החוקתי, החקיקתי וההלכתי של דיני החברות, הכרות ראשונית עם הקונפליקטים המרכזיים ומושגי יסוד בדיני תאגידים. II. עקרונות כלליים בדיני חברות בחלק זה יערך דיון מפורט בין היתר בעקרון אישיותה המשפטית הנפרדת של החברה, תורת האורגנים, אחריות מוגבלת, הרמת מסך, יצירת החברה, רשם החברות, דיני יזמים, מסמכי ההתאגדות ודוקטרינת אולטרה וירס/מניעת פעולה חורגת. III. ממשל תאגידי - מבנה ומשטר מוסדות החברה, זכויות הצבעה וכללי הכרעה, בעיית הנציג ודרכים לפתרונה, חובות נושאי משרה ובעלי מניות, האיסור על קיפוח המיעוט, תביעה נגזרת וייצוגית. במסגרת חלק זה ישולב דיון בשאלת תכליתה (ואחריותה החברתית המתעוררת) של החברה העסקית, שאלה המקרינה על סוגיות יסודיות בדיני החברות. IV. הון החברה - הגנה על נושים אבחנה בין בעלי מניות ונושים, שמירת הון ומדיניות דיבידנדים ושעבודים. V. שוק ההון - ההנפקה לציבור מבוא למסגרת המוסדית והמשפטית של שוק ההון והעקרונות העומדים בבסיס חקיקת ניירות הערך תוך הדגשת זיקתו של חוק ניירות ערך לדיני החברות הכלליים. VI. שינויי מבנה רכישת חברות: מזוג והצעות רכש, פירוק והבראת חברות.
מר ישראל דק/גב' ליאת הראל
הקורס עוסק ביישומים עיסקיים באקסל ושימוש בכלים מתקדמים באקסל לצורך כך. הנושאים שיילמדו בקורס: פונצקיות של זמן, פונקציות פיננסיות ובניית תכנית עיסקית, ניתוחי רגישות חד מימדי ודו מימדי, ניתוח תרחישים, ניתוח דינמי, חתירה למטרה , SOLVER, פונקציות טקסט , אימות נתונים, הגנה על הגיליון, פונקציות INDIRECT, IFERROR. הסטדונטים ילמדו בקורס כיצד לתכנת מאקרו באקסל - הנושאים שיילמדו: מבוא למאקרו באקסל, תכנות מאקרו באקסל, DIM, CELLS, RANGE, FOR-NEXT, IF-END, WHILE-LOOP, MSGBOX, INPUTBOX, CALL לצורך ניתוח נתונים עיסקיים - הסטודנטים ילמדו גם: מבוא לבסיסי נתונים, בניית טבלאות וקשרים, ERD, שאילתות, מבוא ל- SQL, מבוא לבינה עיסקית, תהליכי ETL, מחסני נתונים, תרשים פתיתי שלג. ביצוע ETL באמצעות PowerQuery, גזירת נתונים ממקורות שונים מניפולציות על נתונים באמצעות PowerPivot ושפת DAX בניית DASHBOARDS, הגדרות מדדים ((KPI) יישום שני הכלים הללו באמצעות Power BI Desktop וויזואליזציה.
ד"ר אסף פורת
כללי סדר הדין האזרחי קובעים את המסגרת הדיונית לניהול הליכי משפט אזרחיים. הקורס יעסוק ביסודות העיוניים ובהיבטים המעשיים של כללי סדר-הדין האזרחי. נעסוק בכללים להגשה וניהול הליך משפטי: כללי הסמכות וחלוקת הסמכות בין ערכאות שונות, ניסוח כתבי טענות, ניהול הליכי גילוי מוקדמים, תובענות ייצוגיות, וערעור. בד בבד עם הכרת כללי סדר הדין נאיר את המתחים הערכיים ושיקולי המדיניות המעצבים כללים אלה כגון גילוי האמת ועשיית צדק, יעילות דיונית, השתתפות פוליטית ושוויון. כמו כן, נתחקה אחר המגמות הבולטות בתחום כגון, מעבר להליכי משפט קולקטיביים, הכנסת אלמנטים אינקוויזיטוריים לפרוצדורה האזרחית, והופעתה של תפיסה ניהולית של ההליך האזרחי.
ד"ר אורי בן אוליאל
אחד המאפיינים של כלכלה גלובאלית היא ריבוי והעצמת עסקאות מסחריות בינלאומיות. היבט זה מהווה מרכיב מרכזי בכלכלת ישראל. בקורס זה ייבחנו היבטים משפטיים מעשיים ותיאורטיים, הנוגעים לעסקאות אלה. בקורס נבחן פסיקה וחקיקה בישראל בנוגע לעסקאות המסחריות הבינלאומיות, וכן כיצד הדין הבינלאומי המהותי האחיד מסדיר עסקאות אלה. בחלקו הראשון, ייבחן הקורס את הסוגים העיקריים של הסכמים מסחריים בינלאומיים, וביניהם מכר טובין בינלאומי, סוכנות מסחרית, זכיינות בינלאומית, והפצה. בחלק השני, תיבחן סוגיית ההובלה הבינלאומית. חלקו השלישי של הקורס יעסוק בסוגיות המימון והתשלום בעסקאות הבינלאומיות. במסגרת זו, יידונו, בין היתר, מכתב האשראי הדוקומנטרי, הערבות הבנקאית האוטונומית, ושטר החליפין הבינלאומי.
גב' שרון לויטה-וקנין, מר משה צרפתי
שוק העבודה משתנה וכניסה לתחומים רבים ולשוק ההיי-טק בפרט דורש הבנה של התעשיה בה עובדת החברה וכן הכרת מושגי יסוד ואת אופן ההתנהלות של תהליכי עבודה בשוק. קורס ניווט מושכל בעולם ההי טק יוקדש ללימוד מונחים וידע פרקטיים מהתעשייה באמצעות למידה תיאורטית והתנסות בתחומי הקורס. הסטודנטים יבצעו ניתוח תעשייה (ואף חברות ספציפיות) תוך עבודה בצוותים. ההתנסות תחבר את התיאוריה לפרקטיקה, תמחיש את המושגים והתהליכים הנלמדים ותאפשר למידה מתוך חוויה אישית ורפלקציה. כל שני צוותים יקבלו את אותו שוק וחברה וידרשו להעריכם מזוויות שונות - לקוח/ספק/משקיע/עובד וכדומה. הסטודנטים יחוו תהליך של הערכת עמיתים בין שני הצוותים הנ"ל ובין כלל הסטודנטים בקורס. בסיום הקורס כל צוות סטודנטים יציג את תוצרי הלמידה שלו בפני מומחים מהתעשייה ומרצי הקורס. כל שני צוותים יקבלו את אותו שוק וחברה מזוויות שונות (לקוח/ספק/משקיע/עובד וכו) ויחוו תהליך של הערכת עמיתים בין שני הצוותים הנ"ל ובין כלל הסטודנטים.