תפריט נגישות
מאפייני התוכנית
- התוכנית מיועדת לבעלי תואר ראשון בפסיכולוגיה או במדעי ההתנהגות, בעלי הישגים אקדמיים גבוהים. תישקל מועמדתם של מצטיינים בוגרי תארים אחרים בכפוף לתוכנית השלמה הכוללת קורסי חובה בפסיכולוגיה ומתודולוגיה.
- התואר כולל מסלול מחקרי (עם תזה) ומסלול ללא תזה (עם עבודת גמר). סטודנטים יחליטו על המסלול המועדף עליהם עד תום שנת הלימודים הראשונה.
- בכל אחד מתחומי ההתמחות המוצעים למיקוד מציע הבינתחומי סגל מרצים וחוקרים מהמובילים בעולם, והכשרה אקדמית ברמה גבוהה המהווה תשתית מצוינת ללימודי דוקטורט, וכן מעניקה ארגז כלים להשתלבות כפסיכולוגים חברתיים יישומיים.
- משך התוכנית שנתיים (4 סמסטרים מלאים).
ייחודה של התוכנית
- הכרת תכנים קלאסיים ומודרניים של הפסיכולוגיה החברתית והעמקה בתאוריה ובמחקר מדעי באחת משלוש חטיבות לימוד: קבלת החלטות, יחסים בינאישיים ותהליכים קבוצתיים או פסיכולוגיה של הספורט.
- התנסות מעמיקה בשדה במשך שנתיים. בשנה הראשונה רוכשים הסטודנטים כלי עבודה כלליים של פסיכולוג בשדה, ובשנה השנייה מתמקדים בהתערבויות ייחודיות בכל אחד מתחומי ההתמחות.
- ההתנסות בשדה מתנהלת לפי חטיבות הלימוד והסטודנטים משולבים בארגונים מובילים בשוק העסקי והחברתי ומלווים על ידי הדרכה צמודה של אנשי סגל ושטח מומחים בתחומם.
- חטיבה בפסיכולוגיה של הספורט והמאמץ: חטיבה זו מכשירה את בוגריה ללוות ולייעץ בשיפור ביצועים אצל ספורטאים ומקנה ידע נרחב אודות טכניקות נפשיות מבוססות מחקר. החטיבה מעניקה כלים למחקר ולבניית תוכניות התערבות בתחום הספורט, ותאפשר לבוגריה להשתלב כפסיכולוגים חברתיים בקליניקות, במועדוני ספורט, באגודות ספורט ובמגוון תפקידים נוספים בהם יש חשיבות ליכולת הביצוע.
בתוכנית יש לבחור אחת מחטיבות הלימוד הבאות (בשנה ב'):
-
חטיבה בקבלת החלטות
חטיבה זו מכשירה את בוגריה לליווי, לייעוץ ולטיוב תהליכי החלטה של יחידים וקבוצות, ומציידת אותם בכלים תאורטיים ומעשיים למחקר בתחום ולהשתלבות כיועצים וכפסיכולוגים חברתיים בשוק העסקי או בארגונים חברתיים וציבוריים.
פרטים נוספים -
חטיבה ביחסים בינאישיים ותהליכים קבוצתיים
הלומדים בחטיבה יפתחו הבנה מבוססת-מחקר של הדינמיקה הפסיכולוגית המעצבת תהליכי היקשרות, מצבי קונפליקט ותהליכי פיוס. קונפליקט בינאישי הוא לעיתים גם קונפליקט בין קבוצתי, שכן הזהויות שלנו כאינדיבידואלים שזורות בקבוצות אליהן אנו משתייכים.
פרטים נוספים -
חטיבה בפסיכולוגיה של הספורט והמאמץ
חטיבה זו מכשירה את בוגריה ללוות ולייעץ בשיפור ביצועים אצל ספורטאים ומקנה ידע נרחב אודות טכניקות נפשיות מבוססות מחקר. החטיבה מעניקה כלים למחקר ולבניית תוכניות התערבות בתחום הספורט, ותאפשר לבוגריה להשתלב כפסיכולוגים חברתיים בקליניקות, במועדוני ספורט, באגודות ספורט ועוד.
פרטים נוספים
מה תלמדו בתואר שני בפסיכולוגיה חברתית?
-
-
מרצה: פרופ' גלעד הירשבגר
מטרת הקורס לספק פרספקטיבה היסטורית ומבט ביקורתי על הפסיכולוגיה החברתית. בקורס נכיר דמויות מרכזיות, ולא כל כך מרכזיות, שעיצבו את התחום; נבין את הסוגיות המרכזיות שהעסיקו ומעסיקות פסיכולוגים חברתיים; נלמד על השינויים התיאורטיים והמתודולוגיים שהתחום עבר עם דגש מיוחד על התפתחות הקוגניציה החברתית; נדון בבעיות ובמשברים שפוקדים את התחום, ונחשוב יחד כיצד ניתן להפוך את הפסיכולוגיה החברתית לדיסציפלינה שמעורבת יותר בתהליכים המתרחשים מחוץ למעבדה ולמגדל השן האקדמי.
-
מרצה: פרופ' גורית בירנבוים
קורס זה יציג תיאוריות ומחקר ביחסים בינאישיים. הקורס ידון בתיאוריות מרכזיות בתחום, תוך עיון ביקורתי במחקרים, הבוחנים השערות הנגזרות מגישות אלה, ובמתודולוגיות ובניתוחים הסטטיסטיים הייחודיים המשרתים אותם. לקורס ארבע מטרות עיקריות: (1) הכרת גישות קלאסיות ועדכניות בתחום היחסים הבינאישיים; (2) קריאה ביקורתית של מחקרים מובילים בתחום; (3) פיתוח מבט-על תיאורטי על התחום; (4) זיהוי שאלות משמעותיות, שתנחנה מחקרי המשך בתחום.
-
מרצה: פרופ' תמר שגיא
קורס זה מתמקד בתהליכים פסיכולוגיים העומדים בבסיס תופעות בין קבוצתיות כמו גזענות, אפליה, אי-שוויון, קונפליקט, ופיוס. בקורס יילמדו תיאוריות של יחסים בין קבוצות אשר מסבירות מדוע אנשים נקשרים/מזדהים עם קבוצות, מה הבסיס הפסיכולוגי של קונפליקט בין קבוצתי, כיצד משתמר מתח בין קבוצות, ואיך ניתן לקדם תהליכים של פיוס בין קבוצתיים. בקורס נבחן את ההנחות של כל תיאוריה, את המחקר שצמח ממנה לאורך השנים, ואת התופעות שהיא מסבירה ולא מסבירה.
-
מרצה: פרופ' שחר אייל
מטרת הקורס הוא לחשוף את התלמידים לתהליכים ומנגנונים קוגניטיביים ומוטיבציוניים המעורבים ומשפיעים על תהליכי שיפוט וקבלת החלטות. תיאוריה ומחקר בנושאי קבלת החלטות ועריכת שיפוטים עברו שינוי מהותי בשנות ה-70 כאשר המחקר בתחום שעד אז נשלט על ידי מודלים כלכליים רציונליים החל להתמקד בגורמים פסיכולוגיים, תהליכי חשיבה אינטואיטיביים, ובהשפעות של מניעים ורגשות. במהלך הקורס יקבלו הסטודנטים רקע בסיסי רחב על המודלים, הגישות והשאלות המרכזיות המעסיקים כיום את החוקרים העוסקים בתחום. בקורס הנוכחי נציג מחקר עדכני הממפה את היוריסטיות המרכזיות שנמצאו במשך השנים, כמו גם את ההטיות שנגרמות כתוצאה משימוש ביוריסטיות אלה והביטויים שלהן בתחומים שונים כמו ספורט, רפואה ומשפט. בחלק הסופי של הקורס נתמקד בעיצוב סביבות למידה והחלטה שעשויות לעודד חשיבה אנליטית ולהקטין הטיות של חשיבה היריסטית כשהנסיבות מחייבות זאת.
-
מרצה: פרופ' גרשון טננבאום
קורס זה מציג לתלמיד את עיקרי הנושאים המחקריים והיישומיים בפסיכולוגית הספורט. נושאי הקורס הם: (1) נושאים אישיים-חברתיים - כגון מוטיבציה (תיאוריות עכשוויות במאמץ וספורט, (2) רגשות בספורט ובמאמץ, (3) העצמי והקבוצה (העצמי בתוך הקבוצה, מנהיגות, התנהגויות מוסריות, התנהגויות חברתיות ותמיכה חברתית), (4) מומחיות-(גישות קוגניטיביות ודינמיות, היבטים נוירו-קוגניטיביים, התפתחות וכשרון, יצירתיות, (5) התערבויות יישומיות- מיטוב הביצוע, (6) נושאים נוספים –גידור, שחיקה ,מוגבלויות, ביצוע ונראות, שפת גוף ותקשורת. השיעורים מתבססים על הרצאות פרונטליות והצגה של לפחות נושא אחד בפני המשתתפים בקורס תוך כדי שימת דגש על הקשר בין התיאוריות הנלמדות לבין היישומים בשטח.
-
מרצה: פרופ' מריו מיקולינסר
מטרת הקורס הינה להעניק לסטודנטים הזדמנות להכיר באופן עמוק ושיטתי את שדה המחקר העדכני בתהליכים אישיותיים והבדלים אינדיבידואליים. ב-30 שנים האחרונות, תחום האישיות הפך משדה תיאורטי-ספקולטיבי לתחום אמפירי עשיר במחקר ובשימוש בטכניקות חקר יצירתיות הלקוחות מהתחום הקוגניטיבי וחקר המוח. בקורס נעסוק במודלים המרכזיים של תכונות אישיות, מקורות גנטיים של הבדלים בין-אישיים, קביעות ותהליכי שינוי באישיות, אישיות ותרבות, תהליכים הנעתיים וקוגניטיביים הקשורים לאישיות, וההשלכות הבריאותיות של אישיות.
-
מרצה: ד"ר יניב קנט מימון
קורס זה נועד להשלים ולעדכן ידע סטטיסטי ומתודולוגי הנדרש במחקרים מתקדמים בפסיכולוגיה י. במסגרת הקורס הסטודנטים ילמדו על סוגיות מתקדמות של סיבתיות במערכים מתאמיים cross lagged, מודלים בעלי משתנה/ים מתווכים, מובהקות אפקט התיווך ו- Bootstraping, דיכוי ויחסי עודפות, מודלים של תיווך ומיתון בו-זמני, מודלים רב-רמתיים (HLM) בעל 2 רמות קינון או 3 רמות קינון, תיווך ומיתון ב-HLM, Growth curve models, התמודדות עם תלות בין-נבדקית במקרים דיאדים וקבוצתיים, הכרת המודל APIM למחקרים דיאדיים והכרת המודל של יחסים חברתיים במערכים קבוצתיים.
-
מרצים נבחרים
סמינר התוכנית לפסיכולוגיה חברתית ייערך במתכונת של קולוקוויום דו שבועי לאורך שני הסמסטרים. הסמינר פתוח לקהל מתעניין וכולל באופן קבוע תלמידי מ.א., דוקטורנטים ואנשי סגל פנימי בפסיכולוגיה חברתית. בכל מפגש יארח הסמינר חוקר/ת בתחום הפסיכולוגיה החברתית מתוך אוניברסיטת רייכמן או מוסדות אקדמיים וציבוריים מובילים בארץ ובעולם. ההרצאה תועבר בעברית או באנגלית לפי בחירת המרצה, והודעה על שפת ההרצאה תישלח מראש. מטרת הסמינר היא לתת במה למחקרים תאורטיים ויישומיים הנמצאים בחזית המחקר של הפסיכולוגיה החברתית ולפתח חשיבה ביקורתית אשר תעודד תרבות דיון והבנה מעמיקה של התחום המחקרי בקרב כל משתתפי הסמינר.
-
מרצות: ד"ר יעל בן דוד, ד"ר ורד בר, גב' ענבל עמיר
מטרת הקורס היא להקנות את המיומנויות הנדרשות מפסיכולוגים חברתיים להבנת תהליכי עומק ועבודה עם יחידים וקבוצות במערכות חברתיות וארגוניות. בקורס נדון בהבנת יחסי הכוח במערכת, במטריצת היחסים הבין-אישיים בתוך הקבוצה, ובכלל זה ביחסים שבין הקבוצה לפרט. הקורס ישלב למידה תיאורטית וחווייתית, המבוססת על ניסיון אישי וניתוח תהליכים קבוצתיים שיסייעו למשתתפים לפתח את יכולתם לזהות ולהבין תהליכים קבוצתיים, להעמיק את המודעות העצמית שלהם ולפתח את המצפן המקצועי שלהם.
-
מרצה: ד"ר קרן קבריטי
ארגונים מגייסים מועמדים, מניידים ומקדמים עובדים ומנהלים באמצעות תהליכי מיון והערכה שונים. מטרת הקורס הינה להיחשף ליסודות התיאורטיים והמעשיים של תהליכי המיון והאבחון לארגונים ובארגונים, וללמוד כיצד פסיכולוג פנים או חוץ ארגוני, ניגש לאתגר של פיתוח והפעלה מקצועית של תהליכי מיון והערכה. כיצד הוא מסייע לארגון לקבל החלטות אנשים יעילות, תקפות והוגנות. הקורס משלב ידע מהספרות המקצועית לצד דוגמאות ותרגילים משדה העבודה בעולם האמיתי. בקורס נכיר סוגים שונים של כלי מיון והערכה, נלמד כיצד לפתח ולהפעיל מערכת מיון, ונדון בסוגיות רלוונטיות כגון ניתוח עיסוק, הטיות בהערכה, אתיקה במיון, קבלת החלטות במיון, מיון דיגיטלי מתקדם ועוד
-
מרצה: פרופ' דני חמיאל
מטרת הקורס היא להקנות ידע תיאורטי בשפת הגישה הקוגניטיבית התנהגותית (CBT) ובעיקר של גישות מהגל השלישי של הCBT- וממנו לגזור ידע מעשי בהתערבויות קוגניטיביות התנהגותיות הרלבנטיות לתחום הייעוץ. ההרצאות יתמקדו בתאוריה, הערכה ושיטות ההתערבות תוך אימוץ הקו של low intensity CBT interventions (LICBT-I) – יישום של טכניקות התערבות בסיסיות, פשוטות וקצרות שאינן דורשות מעורבות ישירה של מטפלים מתחום בריאות הנפש. הקורס יתייחס למגוון רחב של התערבויות ואתגרים בתחום הייעוץ כמו: ניהול מתחים בסביבה זוגית, משפחתית או תעסוקתית, התמודדות עם ראיונות ופרזנטציות, פרפקציוניזם שיפוטיות ומצוינות, טכניקות של פתרון בעיות, שליטה וניהול כעסים, אינדיבידואליות ועבודת בשיתוף, שיפור יכולת הקשבה והתערבויות מניעתיות בנושא של בריאות הנפש . השעורים יכללו גם הצגות של פרוטוקולים התערבותיים בסיסיים על ידי הסטודנטים (בקבוצות) ודיונים עליהם. בקורס יתואר גם המרכיב הפסיכו-פיזיולוגי בהתערבויות ויינתנו הדגמות בביופידבק. כמו כן יודגם השילוב בין הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי וטכניקות של קשיבות (mindfulness). יושם דגש על התערבויות שיכולות להתבצע דרך רשת האינטרנט. אופיו התיאורטי והמעשי של קורס זה (מפגש בין תאוריה ועבודה מעשית) דורש מעורבות ופעילות של הסטודנט. אצפה שכל סטודנט יהיה נוכח בשיעורים, בקי בחומר שיוצג במהלך ההרצאות על ידי המרצה או על ידי סטודנטים אחרים כמו גם בחומר הקריאה העיקרי שיתבקש מהם. מלבד עבודת סיום קבוצתית כל סטודנט יעבוד וידווח באופן אישי על הטמעת הכלים.
-
מרצה: ד"ר אילן דיין
הקורס עוסק בעולם הפיתוח הארגוני, דרך התמקדות בשני נושאים מרכזיים הקשורים זה בזה: תורת הריאיון ותהליך האבחון הארגוני. במהלך הקורס ילמדו גישות וכלים בתחום הראיונות על סוגיהם השונים, תוך התמקדות בריאיון ככלי מרכזי בעולם הפיתוח הארגוני. חלקו השני של הקורס יתמקד בגישות ומיומנויות באבחון ארגוני. במסגרת זו יינתן דגש לאופן בו האבחון הארגוני מאפשר גיבוש תובנות אודות הארגון וקבוצות ארגוניות ומשמש כבסיס להמלצות פרקטיות להתערבות ארגונית אפקטיבית.
-
מרצה: ד"ר יאיר נעם
מפגשי שיח על אתיקה יישומית בפסיכולוגיה - מחקר ויישום בשטח. בקורס יילמד הקוד האתי של הפסיכולוג החברתי -ארגוני תוך שימת דגש על קונפליקטים בהם עשוי להיתקל איש המקצוע בתחומים שונים. למשל ינותחו ההיבטים האתיים הייחודיים לתחום המיון, הבריאות והייעוץ למנהלים. הקורס מבוסס על קריאת חומרים תאורטיים, וכן ניתוחי מקרה ויישום הלכה למעשה של כללים אתיים בעבודת הפסיכולוג.
-
-
כסטודנטים בתוכנית יהיה עליכם לבחור סדנה מחקרית לקראת שנה א' מתוך רשימת הסדנאות המוצעות לכם (הרשימה משתנה משנה לשנה).
-
מנחה: פרופ' שחר איל
כולנו מאמינים שאנחנו מקבלים החלטות אתיות ורציונליות בחיי היומיום שלנו, במיוחד בהחלטות הרות גורל לעתידנו כמו לקיחת משכנתה, בחירת מסלול עבודה, ציות להנחיות הקורונה וכדו'. האם זה אכן כך?
הסדנה המחקרית עוסקת במתח המובנה בין התפיסה שלנו את עצמינו כאנשים רציונליים ומוסריים, לבין ההחלטות שלנו שמונחות פעמים רבות על ידי תפיסות מוטעות, רגשות ואינטואיציות. סטודנטים ייחשפו לשיטות מחקר בשיפוט וקבלת החלטות אשר חוקרות את המתח הזה בתחומים שונים כמו החלטות מרמה, החלטות כלכליות וטכניקות שעשויות להוביל לקבלת החלטות אופטימליות. הסטודנטים יידרשו לפתח מחקר, להריצו על מדגם של משתתפים ולהשתמש בו כתשתית להצעת מחקר רחבה יותר. זהו תחום מחקר מרתק ועדכני המאגד היום חוקרים מתחומי הפסיכולוגיה והכלכלה ההתנהגותית, ויש לו יישומים רבים לשיפור החלטות בחיי פרטים ארגונים ומדיניות ציבורית. -
פרופ' גלעד הירשברגר
מחקרים מראים שרגשות שליליים כמו כעס ופחד פוגעים ביחסים בין קבוצות ותורמים להעצמת סכסוכים פוליטיים אלימים. ויסות הרגשות הללו, אם כן, מהווה פתרון אלגנטי היכול להשכין שלום בין עמים. האמנם?
בסדנת המחקר אנו יוצאים מנקודת מבט אבולוציונית וטוענים שהמערכת הרגשית התפתחה על מנת להגן עלינו מפני איומים, ושבהקשר הבין קבוצתי לוויסות רגשות שליליים עשויה להיות תופעת לוואי בלתי רצויה: פגיעה ביכולת לזהות מהר ולהגיב ביעילות לאיומים על הפרט והקבוצה. על מנת לבחון את האפשרות הזאת, נבצע מחקרים הבוחנים את תפקידה של המערכת הרגשית בסכסוכים פוליטיים ונבחן בעין ביקורתית חלק מהנחות היסוד של הספרות בפתרון סכסוכים. סטודנטים בסדנה יבנו הצעת מחקר על בסיס המסגרת התיאורטית והמתודולוגית של המחקר, ילמדו להריץ מחקר המתאים לשאלת המחקר, יריצו את המחקר שלהם ויכתבו דו"ח מסכם. סטודנטים מתאימים יוכלו להרחיב את המחקר להיקף של עבודת תזה. -
מנחות: פרופ' תמר שגיא וד"ר ביאטריס האסלר
למרות שינויים חברתיים שמקדמים שוויון בין נשים לגברים, הטיות מגדריות ממשיכות להתקיים ולהשפיע על מגוון תחומים בחיינו. מטרת הסדנה המחקרית לאפשר הבנה עמוקה יותר של הטיות מגדריות ודרכים להפחתתן. נלמד על התיאוריות שמסבירות את המקור של הטיות מגדריות, ועל (מיעוט) השיטות הקיימות להפחתה של אותן הטיות. בהתבסס על ידע זה, מטרת הפרויקטים תהיה לאתגר חשיבה מגדרית מוטה. המחקרים שיעשו בסדנה יוכלו לקדם חשיבה על דרכים לשנות דפוסים מוכרים ומוטים של מגדר, ובכך הם רלוונטיים למגוון תחומי חיים החל משוק התעסוקה, דרך דינמיקוות בין בני נוער, ועד ליחסים בין בני זוג. חלק מהפרויקטים יעשו שימוש בשיטות מחקר מבוססות טכנולוגיה כגון מציאות מדומה (virtual reality) ואפליקציות דיגיטליות.
-
מנחה: פרופ' גורית בירנבוים
הסטודנטיות והסטודנטים ישתתפו במחקר העוסק בתפקידיה הסבוכים של המערכת ההתנהגותית המינית בהקשרים זוגיים-רומנטיים. המחקר יונחה על ידי השאלה מדוע התשוקה בין בני זוג נוטה לדעוך עם הזמן ומהם הגורמים שתורמים לליבוי התשוקה בין בני זוג, ויתמקד בהשפעותיהן ההדדיות המורכבות של מערכת ההתקשרות והמערכת המינית על קשרים זוגיים. הסטודנטים יבחנו באמצעות מתודולוגיות משלימות, כיצד ועבור מי מיניות ואינטימיות קשורות זו לזו בשלביו השונים של הקשר הזוגי. בחינה זו תאפשר מתן מענה לשאלות נלוות, כדוגמת: כיצד המערכת המינית תורמת לשימור מערכות יחסים זוגיות? מהן תולדותיהן המערכתיות של הפרעות בתפקוד המיני, פערים בין בני הזוג, או העדר מוחלט של פעילות מינית. מטרת הסמינר המחקרי הינה דיון בגישות תיאורטיות ובכיווני מחקר בתחום, בחירת שאלת מחקר ומתודולוגיה הולמת, כך שלקראת סוף הסמסטר הראשון תוגש הצעת מחקר, הכוללת רציונל ורקע הולם, השערות ושיטה. לאחר אישור ההצעה ייערך המחקר ובסוף השנה יוגש דו"ח סופי, הכולל דיווח על כל שלבי עריכת המחקר.
-
מנחה: פרופ' יניב קנט-מימון
בני אדם עוסקים רבות בשאלת המוטיבציה. הורים, מורים, מאמנים ומנהלים מתחבטים בשאלה כיצד להניע את חניכיהם? מהו מקור האנרגיה לפעולה? כמה מאמץ הם ישקיעו וכמה זמן יתמידו? לעיתים, אנשים מונעים מגורמים חיצוניים, כגון: תגמולים, ציונים או מהחשש מה יחשבו עליהם אחרים. לצד זאת, ישנם מקרים בהם אנשים מונעים מגורמים פנימיים כמו עניין, סקרנות או תחושת משמעות. יחסי הגומלין בין הכוחות החיצוניים לפנימיים הם חלק מהטבע האנושי והם זירת המחקר העיקרית של תאוריית ההכוונה העצמית. התיאוריה מסייעת להבנת תהליכים מוטיבציוניים ואישיותיים, ומבחינה בין סוגים שונים של מוטיבציות והקשר שלהם לרווחה נפשית ולאיכות ביצוע. כמו כן, בוחנת התאוריה כיצד אפשר לחזק את רצונם של אנשים להשקיע מאמץ במטרות ובפעולות שתורמות להתפתחות ולרווחה אישית וחברתית. במסגרת הסדנא נתמקד בגיל ההתבגרות ונבחן את התפקוד הלימודי והרווחה הנפשית של תלמידים. באופן ספציפי נעסוק במאפייני המורים וההורים )Top down( וכיצד אלו מעצבים את המוטיבציה של התלמידים והרווחה הנפשית שלהם )כגון הערכה עצמית, פרפקציוניזם ודחיינות(. בנוסף, נעסוק בכיוון חדשני שמנסה לבחון כיצד מאפייני התלמידים) Bottom up( מעצב את יחס הסביבה אליהם. תהליכים אלו של Top down כמו גם Bottom up יאפשרו תמונה מלאה יותר )וגם מורכבת( של התפתחות תהליכי מוטיבציה לאורך זמן.
-
מנחה: ד"ר מיכל רייפן תגר
ספרות ענפה מראה שלעמדות בסוגיות כגון חוסר-שוויון, אפליה, סובלנות לאחר, ושמרנות יש יסודות פסיכולוגיים עמוקים. חקר הבסיס הפסיכולוגי של עמדות אלו ודומיהן מתמקד בעיקר במבוגרים מתוך תפיסה שסוגיות אלו אינן רלוונטיות לילדים ולא מתגבשות לפני גיל הבגרות המוקדמת. לאחרונה, ספרות חדשה מאתגרת את התפיסה הזאת ומוצאת הבדלים בין-אישיים בביטויים ובנטיות הפסיכולוגיות בבסיס העמדות האלה כבר בקרב ילדים צעירים, בהתאמה לעמדות החברתיות-פוליטיות של הוריהם. בסמינר זה נתמקד בפן ההתפתחותי של אותם ערכים בדגש על 1) ביטויים בקרב ילדים, 2) התאמה בין הורים לילדים, 3) העברה בין דורית דרך התנהגויות ועמדות הוריות מעצבות. הסטודנטים בסמינר יעבדו לפתח, לבצע, ולדווח על מחקר אמפירי בפורמט של מאמר אקדמי . סטודנטים מתאימים יוכלו להרחיב את המחקר להיקף של עבודת תזה.
-
מנחה: פרופ' גרשון טננבאום
אחת הקלישאות הנפוצות היא ש"ספורט זה 90% מנטאלי, השאר בראש". ואכן, ספורטאים, מאמנים ופרשנים רבים משייכים הצלחות וכישלונות למרכיבים מנטאליים. פסיכולוגיה של הספורט והמאמץ היא תחום המתמקד בגורמים הפסיכולוגיים, המשפיעים בעיקר על ההשתתפות וההישגים בספורט ובפעילות גופנית. עם זאת, עוסק התחום גם בביצועים אחרים בעלי אופי מוטורי, כגון כוחות הביטחון וההצלה, רקדנים ,מוזיקאים וכדומה. יתרה מכך, התחום מתמקד גם בהשפעות הפסיכולוגיות החלות על האדם הנובעות מההשתתפות באותה פעילות. המחקר בתחום הפסיכולוגיה של הספורט הינו דינמי ומתפתח וכולל נושאים עדכניים בשיח המקצועי, הן בשטח והן בתקשורת. בהתאם, יוכלו הסטודנטים לחקור נושאים, כגון: מרכיבים תפיסתיים-קוגניטיביים הקשורים לביצועים מוטוריים, הקשר הרגשי-קוגניטיבי-ביצועי בספורט, ביצוע מוטורי תחת לחץ, שחיקה בספורט, מוטיבציה וביצוע מוטורי, התערבות פסיכולוגית לשיפור ביצועים, תהליכים קבוצתיים (דינמיקה קבוצתית, מנהיגות, לכידות, מודלים מנטאליים משותפים), פעילות גופנית ותהליכים פסיכולוגיים (שלומות ,קוגניציה, התמדה, תפיסת מאמץ, הזדקנות), אינטליגנציה רגשית בספורט, חתירה למומחיות בספורט (זיהוי ופיתוח ספורטאים, אימון/משחק מוכוון, תורשה וסביבה), ספורט בקרב ילדים ומתבגרים, ספורט והפרעות אכילה ושלומות (well-being) בקרב ספורטאים.
-
-
-
מרצים: ד"ר אייל גושן, ד"ר אריאל להמן, גב' נועה מץ גרינברג
מרבית המשימות בסביבה החברתית המודרנית דורשות עבודת צוות. צוות הינו שני אנשים או יותר הפועלים להשגת מטרה משותפת תוך חלוקת תפקידים ואינטראקציה. הקורס יתמקד בממשק שבין משימות ותפקוד לבין רגשות ויחסים. המשתתפים ילמדו מערכת מושגים בהירה ויישומית המאפשרת ניתוח, אבחון , יצירת "מפה פסיכולוגית", וקידום צוותים בסביבות מגוונות. יושם דגש מיוחד על צוותים הפועלים בסביבות עתירות סיכון דוגמת צוותי רפואה ותעופה. הקורס יציג כיצד מושפעות עבודת הצוות והתקשורת מתהליכים אישיים, בין אישיים ומערכתיים. המפגשים יונחו במשותף על ידי ד"ר אייל גושן, פסיכולוג קליני וד"ר אריאל להמן פסיכולוגית חברתית - ארגונית.
-
מרצים: ד"ר דינה ויגלין וד"ר אלון זינר
הקורס נועד להכרות עם גישות להערכה אישיותית (אבחון פסיכו-דיאגנוסטי) לצורך מיון וסיווג מועמדים ועובדים, כמו גם סיוע בפתרון קונפליקטים וניהול משברים בתחום התעסוקתי-ארגוני, באמצעות מבחנים פסיכולוגיים. יבחן הערך המוסף של הערכה באמצעות כלים אלו לעומת שיטות הערכה ואבחון אחרות, תוך אינטגרציה עם ממצאי כלים לדיווח עצמי. הסטודנטים ילמדו את הרציונל העומד מאחורי כלי האבחון, אופן השימוש בהם והסקת מסקנות באמצעותם, הלמידה תתבצע, בין השאר, דרך התנסות אישית עם הכלים. יושם דגש על הבנת משמעויות של דו"ח אבחון אינטגרטיבי ומסקנותיו, כמו גם על מתן משוב על תוצאות האבחון- כל אלו בהקשר התעסוקתי-ארגוני.
-
מרצה: ד"ר יוליה גולנד
מטרת הקורס היא להציג בפני הסטודנט תגליות עכשוויות מחקר המוח המתייחסות לסוגיות יסוד בפסיכולוגיה קלינית וחברתית. נעסוק בחמש סוגיות-על: רגש שלילי והימנעות; הנאה והנעה; אינטראקציות אנושיות; ניהול עצמי; והשתנות. בכל סוגיה, יכיר הסטודנט את אזורי המוח הרלוונטיים לתהליכים המדוברים, הנוירו-כימיה המעורבת בדינמיקות הנצפות, וממצאים אודות השפעות גנטיות וסביבתיות (והאינטראקציה ביניהן) על הגורמים הביולוגיים להתנהגויות. נכיר ונעריך גישות להתערבות טיפולית הנגזרות מהממצא הביולוגי. בנוסף, יקנה הקורס היכרות טכנית עם שיטות מחקר עכשוויות בחקר המוח האנושי: דימות מוחית, נוירופסיכולוגיה וגרייה מוחית, אלקטרופיזיולוגיה, ומחקר גנטי התנהגותי ומולקולארי, עד לרמה של יכולת קריאה ביקורתית של מחקרים מתקדמים. מטרה נוספת של הקורס הוא לפתח חשיבה אינטגרטיבית בין עולמות ההתנהגות והחוויה והביולוגיה ועידוד חשיבה יצירתית אודות כיווני התערבות חדישים מבוססי מדע.
-
מרצה: פרופ' תמר שגיא
בקורס זה נעסוק באופן בו מודדים ומעריכים התערבויות אשר מיושמות בשטח, ומטרתן לייצר שינוי חברתי. הקורס יכלול למידה על האופן בו עקרונות תיאורטיים של שינוי חברתי מתורגמים להתערבויות בשטח ועל הדרכים שבאמצעותן ניתן להעריך את ההצלחה או האפקטיביות של ההתערבות. נלמד על מערכי מחקר שניתן ליישם בשדה החברתי, על האתגרים שהשדה החברתי מייצר ועל ההזדמנויות שקיימות בו עבור מדידה והערכה נכונה של התערבויות. כמו כן, הסטודנטיות והסטודנטים יתנסו בעצמם בפיתוח תכנית של הערכה ומדידה שמטרתה לבחון את האפקטיביות של התערבות בשדה.
-
מרצה: פרופ' צחי עין דור
הקורס מיועד ללוות סטודנטים העובדים לקראת הגשה של עבודת תזה במסגרת תואר שני בפסיכולוגיה חברתית (הקורס אינו מיועד לסטודנטים שאינם עובדים על תזה ואשר מגישים עבודת גמר). בסמסטר הראשון נלמד על הצעה לתזה, חלקיה ואופן אישורה ובהמשך נעבוד על הצעות התזה, כך שכל סטודנט מגיש את העבודה לקריאה לשאר הסטודנטים בקורס, מציג את ההצעה בכיתה ומקבל חוות דעת לגביה. בסמסטר השני כל סטודנט יציג כלי מרכזי ו\או שיטת ניתוח מרכזית שהוא עתיד (או עושה כעת) בה שימוש, כך שילמד את שאר הסטודנטים בקורס על הנחיצות של השיטה וכיצד מיישמים אותה. מטלת סיום הקורס הנה יצירת פוסטר אקדמאי שיציג את עיקרי התזה: תיאוריה, שיטה ולכל הפחות תוצאות ראשוניות. הפוסטרים שיעמדו ברמת הסף יוצגו בערב פוסטרים חגיגי אליו יוזמנו גם בני משפחה.
קורסים בחטיבת קבלות החלטות
-
מרצה: גב' ענת הלוי
הקורס נועד לאפשר טעימה מן המגוון והעושר של כיווני התפתחות אפשריים בפסיכולוגיה חברתית, שיטות עבודה מקובלות בשדה, ועולמות תוכן שכדאי להכיר עבור השתלבות בעבודה מחוץ לאקדמיה. במהלכו יוזמנו בוגרים נבחרים ממחזורים קודמים של תכנית ה M.A בפסיכולוגיה חברתית, לספר על דרכם המקצועית ולשתף תובנות מההשתלבות בשדה.
-
מרצה: ד"ר דניאלה שידלובסקי
התנסות בשדה (פרקטיקום) הינו מרכיב מחייב בלימודי הפסיכולוגיה. במסגרתו הסטודנטים משתלבים בארגון, נחשפים ומתנסים בעשייה המקצועית, וכל זאת תוך כדי קבלת חניכה מפסיכולוגים מנוסים ומומחים בתחומם. תפקידה ומטרתה של ההתנסות המקצועית בחטיבת קבלת החלטות הינה להכשיר את הסטודנטים לפסיכולוגיה היישומית בדיסציפלינות החברתיות-תעסוקתיות-ארגוניות, לאפשר להם לגבש את הזהות המקצועית שלהם כפסיכולוגים המשפרים את תהליכי טיוב קבלת החלטות של הפרט והארגון ולפתח קשרים שעשויים לסייע להם כאשר יסיימו את לימודי התואר. הפרקטיקום מלווה במפגשי קבוצת עמיתים לאורך שנת הלימודים.
-
מרצה: ד"ר גיא הוכמן
תורת המשחקים היא ענף מתמטי העוסק בהבנת מצבי החלטה אינטראקטיביים, בהם מעורבים מספר מקבלי החלטה שלהם מטרות שונות, וניתוחם. כלכלה התנהגותית מתמקדת בגורמים הפסיכולוגיים שמשפיעים על האופן שבו אנשים מקבלים החלטות, ומשתמשת בידע זה כדי להשיג הבנה עמוקה יותר על נפש האדם. הקורס נועד להקנות לתלמידים מושגים ותובנות מתורת המשחקים ולבחון את הישימות של תבונות אלו בראי התיאוריות של התחום המתפתח של כלכלה התנהגותית. בעזרת התנסות במשחקים מסוגים שונים, בעיות החלטה, ודילמות מחיי היומיום, נרכוש כלים חדשים לניתוח מצבים אינטראקטיביים מורכבים, ונבחן את המתח הנוצר בין שיקולים פסיכולוגיים וחברתיים לבין שיקולים רציונליים וכלכליים. בין השאר ידון הקורס בשאלות של מקסום תועלת, הוגנות, למידה ושימוש בחיזוקים ועונשים, קבלת החלטות קבוצתית, נתינה וקבלת עצות. דגש מיוחד יינתן בקורס לטכניקות בהן ניתן לתרגם את התובנות להתערבויות והינדים(Nudges) אשר יניעו יחידים וארגונים לשיתוף פעולה, התנהגויות רצויות וניצול מקסימאלי של משאבים. הקורס יתבסס על הרצאות ודיון בכיתה. דרישות הקורס: הצגת רפרט בכיתה, השתתפות איכותית בדיונים ועמידה במבחן גמר. מבחן גמר. במבחן יתבקשו הסטודנטים להסביר מושגים שלמדו בכיתה ולנתח מצבי אינטראקציה בכלים שלמדו, ולהשיב על שאלות המתבססות על החומר שנלמד בכיתה. הצגת רפרט בכיתה. עבור הרפרט בכיתה הסטודנטים יבחרו אירוע חדשותי שאירע בחמש השנים האחרונות וסוקר באמצעי התקשורת האלקטרוניים (למשל ב-YNET). הסטודנטים יתארו את האירוע, ינתחו אותו במושגי תורת המשחקים בעזרת כלים שרכשו, מאמרים שקראו בכיתה ומאמרים רלוונטיים אחרים, וינסחו מסקנות על בסיס הניתוח שערכו. הרפרט יוצג בכיתה וסיכום קצר שלו יוגש לאחר ההצגה בכיתה. מבנה הציון: רפרט-30%, דיון איכותי בכיתה-20%, מבחן גמר-50%
-
מרצים : ד"ר גיא הוכמן ופרופ' שחר איל
במשך שנים, מחקר בקבלת החלטות וכלכלה התנהגותית התמקד בזיהוי והגדרת טעויות שיפוט והטיות, ובהדגמה כיצד אנשים משתמשים בקיצורי דרך מחשבתיים אשר מטים את האופן שבו אנחנו מקבלים החלטות. בהתבסס על התובנות ממחקר בקבלת החלטות וכלכלה התנהגותית, הקורס הנוכחי מתמקד באפיון ובחינת יישומים בקבלת החלטות שנועדו לסייע לארגונים ואנשים פרטיים לשפר את האופן שבו הם מקבלים החלטות. הקורס יחשוף את הסטודנטיות והסטודנטים למודלים ושיטות מתקדמות בקבלת החלטות, תוך שימת דגש על טיוב תהליכי קבלת החלטות של יחידים וארגונים. במהלך הקורס יקבלו הסטודנטיות והסטודנטים רקע בסיסי רחב על מודלים וממצאים קלאסיים בשיפוט וקבלת החלטות, וידונו בדוגמאות ליישומים, ניסויי שדה ופיתוח התערבויות מבוססות מחקר אשר עשויות למנוע הטיות ולקרב יחידים וקבוצות להחלטות אופטימליות.
-
מרצה: ד"ר ורד בר
פסיכולוגים חברתיים שעובדים בארגוניים צריכים כלים על מנת לסייע לארגון /לחברה להתקדם להגשמת חזונה וערכיה. עבודתם מתמקדת בטיוב מערכות היחסים בין פרט-צוות-ארגון באופן שיתמכו בתהליכי הצמיחה של הארגון/ החברה. מטרת הקורס הינה להוות מעבדה לסיטואציות הרלוונטיות לפסיכולוגים חברתיים בכלל וליועצי קבלת החלטות בפרט בעבודתם עם פרטים בארגון, עם צוותים ועם הארגון כשלם. במהלך הקורס הסטודנטים יתרגלו, יחוו ויקבלו כלים לצורך התבוננות תוך אישית, בינאישית וארגונית הנחוצים למען טיוב עבודתם של הפסיכולוגים החברתיים בארגונים/חברות. ההתנסויות יאפשרו לסטודנטים לחוות, להבין, להתמודד ולקבל כלים לטיפול אפקטיבי במורכבויות ובתהליכי קבלת החלטות אותם יפגשו מאוחר יותר ב"שטח".
קבוצת הלמידה תיבנה ותהווה "מרחב פסיכולוגי בטוח" להתנסויות ולחקירת ה"נושאים" הנלמדים (תהליכים מקבילים). הקורס ההתנסותי בקבלת החלטות יאפשר לסטודנטים לתרגם את הידע והמודולות הנלמדות בהקשר לקבלת החלטות, לפרקטיקה רחבה הכוללת ידע תיאורטי ושימוש בכלים לקריאת מפה מצבית ארגונית וקבוצתית תוך התבוננות בינאישית ותוך אישית. -
מרצה: ד"ר מוטי אמר
המטרה המרכזית של קורס זה היא להנחיל לסטודנטים את יסודות השיווק והעקרונות ההתנהגותיים
העומדים בבסיסם. הקורס סוקר את תחום השיווק יחד עם העקרונות ההתנהגותיים העומדים בבסיסו, החל ממושגי ייסוד, תפיסות ופילוסופיות בסיסיות ועד תיאוריות ותפיסות חדשות בתחום ואסטרטגיה שיווקית. הקורס מיועד לכל מי שעוסק בשיווק, (כלומר כל בני האדם!) שהוא כישור בסיסי הנדרש בחיים המודרניים והרוצה להבין את העקרונות ההתנהגותיים העומדים בבסיסם. בבסיס הקורס נמצאת גישת ה"ערך" לשיווק העקרונות ההתנהגותיים של. אשר גורסת כי מטרת העל בשיווק היא יצירת ערך ללקוח, לחברה עצמה ולשותפים האסטרטגיים שלה.
קורסים בחטיבת יחסים בינאישיים ותהליכים קבוצתיים
-
מרצה: גב' נויה כסלו
בקורס יופיעו מרצים אורחים המיישמים בפרקטיקה שלהם תיאוריה ומחקר בתחום של יחסים בינאישיים ויחסים בין קבוצות, ומתמודדים עם מורכבות המעבר בין תיאוריה ומחקר לסביבת עבודה נטורליסטית. המפגש הראשון יהווה מפגש מבוא, ולאחריו יוזמנו כמרצים אורחים, מומחים בעלי ניסיון עשיר בפרקטיקה של יחסים בינאישיים ויחסים בין קבוצות, לצד בוגרים נבחרים של החטיבה ביחסים בינאישיים ויחסים בין קבוצות בתוכנית ה-M.A בפסיכולוגיה חברתית, אשר עובדים ב'שדה' ומייצגים כיווני התפתחות מקצועית שונים ומגוונים. חלק מהמומחים יוזמנו ליותר ממפגש אחד, על מנת להעמיק את היכרות הסטודנטים עם התחום הרלוונטי ושיטות העבודה הנהוגות בו. הקורס נועד ללוות את הסטודנטים בצעדיהם הראשונים בתהליך ההתפתחות המקצועי שלהם - לחשוף בפניהם את המגוון והעושר של הפרקטיקה ביחסים בינאישיים ויחסים בין קבוצות, ולהוות מסגרת לחשיבה ובדיקה לקראת גיבוש זהות מקצועית ראשונית.
-
מרצה: ד"ר קרן קבריטי
התנסות בשדה (פרקטיקום) הינו מרכיב מחייב בלימודי הפסיכולוגיה. במסגרתו הסטודנטים משתלבים בארגון, נחשפים ומתנסים בעשייה המקצועית, וכל זאת תוך כדי קבלת חניכה מפסיכולוגים מנוסים ומומחים בתחומם. תפקידה ומטרתה של ההתנסות המקצועית בחטיבת יחסים בינאישיים ותהליכים הינה להכשיר את הסטודנטים לפסיכולוגיה היישומית בדיסציפלינות החברתיות-תעסוקתיות-ארגוניות, לאפשר להם לגבש את הזהות המקצועית שלהם ולפתח קשרים שעשויים לסייע להם כאשר יסיימו את לימודי התואר. הפרקטיקום מלווה במפגשי קבוצת עמיתים לאורך שנת הלימודים.
-
מרצים: פרופ' תמר שגיא, גב' לירון טל, מר יובל דובי
קורס זה עוסק ביחסי מגדר מתוך פרספקטיבה תיאורטית של יחסי כוח בין קבוצות. בקורס ייבחנו היחסים בין נשים וגברים בדרך חווייתית של דיאלוג וינותחו בראי תיאוריות רלוונטיות ועדכניות בפסיכולוגיה חברתית של קבוצות. המשתתפים בקורס ישתתפו בקבוצת דיאלוג וגם יצפו על קבוצה כזו וינתחו את התהליכים המתרחשים בה. מתוך הנושאים שיידונו בקבוצה נלמד על הדינמיקה הקיימת בין גברים ונשים וכיצד מושפעת דינמיקה זו מתפיסות מגדריות ויחסי כוח. זאת תוך הנחה כי יחסי הכוחות והיחסים המגדריים במציאות (במקרו) יבואו לידי ביטוי גם בדיאלוג הקבוצתי (במיקרו).
-
מרצה: ד"ר עידית שפייזר כץ
קורס זה יציג תיאוריות ומחקר ביחסים זוגיים. הקורס ידון בתיאוריות מרכזיות בתחום, בדגש על ישומן ותרגומן לחיי היומיום הזוגיים. לקורס שלוש מטרות עיקריות: (1) הכרת גישות קלאסיות ועדכניות בתחום יחסים זוגיים; (2) קריאה ביקורתית של מחקרים מובילים ועדכניים בתחום; (3) תרגום הידע התיאורטי הנלמד לחיים הזוגיים, תוך הבנה אינטגרטיבית יישומית של מושגי היסוד התיאורטיים בתחום. הקורס כולל שיעורים בנושאים הבאים: משיכה רומנטית, התחלת הקשר ותהליכי חיזור, התפקיד של מיניות ביחסים זוגיים, תהליכים המעצבים את איכות הקשר הזוגי כגון: דפוסי תקשורת, תהליכים היוצרים אמון/מחויבות/אינטימיות, תהליכים המתחזקים ומשמרים את הקשר הזוגי, דפוסי ניהול קונפליקטים ביחסים זוגיים ותגובות של תוקפנות ואלימות כלפי בן הזוג. יצירת משולשים רגשיים: בגידות ויחסים מחוץ לקשר, התפוררות הקשר הזוגי וזוגיות חד מינית.
-
מרצה: פרופ' מריו מיקולינסר
מטרת הקורס היא להכיר את התכונות והנטיות האישיות שהפרט מביא ליחסים בין-אישיים, אשר בכוחם להשפיע ולעצב את התנהגותו בקשר ואת איכות היחסים המתפתחים. כאשר שני אנשים מפתחים קשר בין-אישי, כל אחד מביא לקשר נטיות, אמונות, ערכים ורצונות שיעצבו את הקשר ביניהם והדרך בו יתפסו אחד את השני ויגיבו אחד לשני. בקורס נכיר המשגות תיאורטיות של נטיות אלה, הביטוי שלהם בתוך אינטראקציות בין-אישיות ובמיוחד דרכים למדוד ולהעריך אותם ובעיות שיכולות להיווצר בקשרים בין-אישיים עקב נטיות אישיות מסוימות.
-
מרצה: ד"ר רוני שוחט-פשדצקי
"כל המשפחות המאושרות דומות זו לזו, כל משפחה אומללה - אומללה בדרכה שלה" (טולסטוי). היחסים שלנו עם חברי המשפחה השונים (בן זוג, הורים, ילדים, אחים, ועוד) מוגדרים הן על ידי התורשה והן על ידי התרבות והחברה. לצד זאת, הם נוצרים, נשמרים ולפעמים נהרסים על ידי הדינמיקה הקיימת בין חברי משפחה, הכוללת: דפוסי תקשורת, תכונות אישיות של חברי המשפחה ותכונות מערכתיות של המשפחה עצמה. הסטודנטים ילמדו על תיאוריות מערכתיות של יחסי משפחה, כולל המשגה והערכה של תפקוד המשפחה כמערכת והשפעות גנטיות, סביבתיות, חברתיות ותרבותיות על המערכת המשפחתית. כמו כן, הסטודנטים ילמדו על דפוסי אינטראקציה בין חברי המשפחה (דפוסי תקשורת, ריטואלים, נורמות, יחסי כוח וקבלת החלטות). בנוסף, הסטודנטים ילמדו על שינויים החלים ביחסי המשפחה ובתפקוד המשפחה כמערכת עקב מעברים התפתחותיים (למשל, הולדת ילד, עזיבת הילדים הבוגרים את המשפחה) ומצבי דחק. בחלק האחרון של הקורס, הסטודנטים יעבירו בכיתה פרזנטציה קצרה של נושא משפחתי אשר יבחרו ומעניין אותם. בקורס לא נעמיק על היחסים הזוגיים של ההורים מכיוון שהסטודנטים ילמדו על נושא זה בקורס נפרד (יחסי זוגיות).
קורסים בחטיבת פסיכולוגיה של הספורט
-
מרצה: ד"ר הילה שרון-דוד
במהלך הקורס "קולות מן השטח", הסטודנטים ייחשפו לאפשרויות תעסוקתיות "מן השדה"- בהתבסס על הרצאותיהם של מרצים אורחים אשר יתארו את תחום התמחויותיהם בפסיכולוגיה של הספורט, ביצועים ופעילות גופנית. במהלך ההרצאות, לסטודנטים תהיה אפשרות לבחון תחומי שדה שונים בתחום המקצועי ולהציג שאלות ביחס להתפתחות המקצועית בפסיכולוגיית ספורט, ביצועים ופעילות גופנית. כמו כן, נדון בהתלבטויות מקצועיות בניסיון משותף לייצר בהירות ביחס להמשך הקריירה בתחום.
-
מרצה: ד"ר רועי דוד סמואל
כחלק מלימודי החטיבה בפסיכולוגיית ספורט בתואר השני בפסיכולוגיה חברתית, הסטודנטים נדרשים לפרקטיקום (סטאז') המותאם לדרישות ההתמחות בפסיכולוגיה חברתית הכולל עבודה מעשית בשדה בהיקף של 8 שעות בשבוע באורך מצטבר של שלושה סמסטרים (מתכונת העבודה מאושרת בתחילת השנה על ידי מנחה הפרקטיקום והמסגרת המארחת) וכן השתתפות בקבוצת הדרכה של עמיתים לאורך שני הסמסטרים. זהו קורס שנתי המהווה נדבך מרכזי בהכשרתם של הסטודנטים, לקראת הפיכתם לפסיכולוגים. הסטודנטים ממוקמים בארגוני ספורט ומלווים במדריך מהשטח בעל ניסיון בתחום הפסיכולוגיה של הספורט . הפעילות בשטח מתבצעת באופן גמיש, על-ידי תצפיות באימונים ומשחקים/תחרויות, שיחות וסדנאות קבוצתיות, ושיחות אישיות עם הספורטאים והצוות המקצועי. פעילות זו נעשית בתיאום מלא ואישור של הצוות המקצועי ובהתאם להנחיות איש המקצוע בשטח והצוות המקצועי , ובשקיפות מלאה. הסטודנטים עוברים תהליך הכשרה מקצועי ופועלים תחת הנחייה של מרצה הקורס. המטרה הינה לפתח יכולות מעשיות בעבודת שטח כגון תצפית, ראיון, העברת סדנה וייעוץ בסיסי למאמן, ספורטאי או קבוצה. בנוסף, ביצוע רפלקציה על תהליך עבודה של פסיכולוג ספורט וזיהוי קשיים אתיים. המידע המועבר הינו לצורך לימוד של הסטודנטים והפיכתם לאנשי מקצוע מיומנים בעבודת שטח. ישנו חיסיון מלא ושמירה על דיסקרטיות לגביי התכנים המועברים בתהליך זה.
-
מרצה: פרופ' גרשון טננבאום
פסיכולוג ספורט ומאמץ צריך לבחור כלי מדידה שמתאימים לעבודתו עם ספורטאים. קורס זה מניח שלסטודנט ישנו ידע בסיסי בסטטיסטיקה. הקורס מדגיש את ההנחות הבסיסיות הקיימות בתורת המדידה, הגדרות של משתנים פסיכולוגיים, הנחות תיאורטיות, מושג מהימנות ותוקף, תיאוריית "התגובה לפריטים", השוואת תוצאות לנורמה ולקריטריון ונושאים אחרים הקשורים לניתוח נתונים ומדידה. הקורס מציג את כלי המדידה העיקריים בפסיכולוגית הספורט והמאמץ.
-
מרצה: ד"ר לאל גרשגורן
איש המקצוע בתחום הפסיכולוגיה של הספורט מעורב במגוון תהליכים פסיכולוגיים אישיים וקבוצתייםהקשורים ב: א) חתירה לביצועים מיטביים; ו-ב) השפעות ההשתתפות בספורט על הספורטאי כאדם. לשם העצמת התהליכים הללו זקוק איש המקצוע ל"ארגז כלים" יעיל ומגוון. אם כן, מטרת העל שלהקורס היא להעשיר את "ארגז הכלים" העומד לרשות איש המקצוע ולמקצע את השימוש בותוך הבנת הרקע שמאחוריו ויישום עצמי/על אחרים.
-
מרצה: ד"ר אפרת אלרן
הקורס נועד להעשיר את הידע התיאורטי בנושא דינמיקה קבוצתית בספורט, תוך דגש על יחסי הגומלין בין היחיד לקבוצה. נושאי הקורס המרכזיים כוללים אינטליגנציה רגשית, מוטיבציה, מנהיגות בספורט, תקשורת, וקידום סביבה קבוצתית יעילה. הקורס מתקיים במתכונת של הרצאות בשילוב סרטוני ופעילויות המחשה. במהלך הקורס משולבים תרגילים יישומיים ומבדקי ידע שמהווים את רכיבי ההערכה של הקורס. מטרת העל היא לקדם את המיומנות האישית של הסטודנטים כצופים, מייעצים ומחוללי שינוי בקבוצות ספורט.
-
מרצה: ד"ר רועי דוד סמואל
מטרות הקורס: זהו קורס מתקדם המציג ידע פסיכולוגי, תיאורטי ומעשי, בנושא לחץ, התמודדות, וביצוע בספורט. עם סיום הקורס התלמיד אמור להיות מסוגל: 1. להבין את תהליך הלחץ בספורט והשפעתו על ביצועי הספורטאי. 2. להבין תיאוריות המסבירות את הקשר בין לחץ וביצוע בספורט.
3. להבין כיצד לחץ משפיע על ביצוע בספורט. 4. להבין כיצד ספורטאים מתמודדים עם לחץ בספורט. 5. ללמוד שיטות לטיפול בלחץ. 6. להפגין ידע נרכש בהיבטים שונים של לחץ וביצוע שנלמדו בכיתה, דרך מבחן סוף קורס.
-
-
-
מסלול עם הגשת תזה או מסלול עם הגשת עבודת גמר. ההבדל בין תזה לעבודת גמר הוא בהיקף הדרישות המחקריות.
סטודנטים בשני המסלולים מחויבים ללמוד את כל קורסי החובה של התוכנית (תשתית, ליבה, חטיבה לימודית) וסדנה המחקרית. סטודנטים שבחרו במסלול עבודת גמר , לא ישתתפו בסדנת התזה ובמקומו יידרשו לקורס בחירה נוסף. חשוב להדגיש, סטודנטים המסיימים בכל אחד מהמסלולים זכאים לתואר מוסמך בפסיכולוגיה חברתית, לתעודת סיום לימודי החטיבה (קבלת החלטות/יחסים בינאישיים ותהליכים קבוצתיים/ פסיכולוגיה של הספורט והמאמץ), והם יהיו רשאים להירשם בפנקס הפסיכולוגים דרך התוכנית.
-
*פרטים נוספים ניתן למצוא בידיעון.
*תכנית הלימודים כפופה לשינויים.