תואר ראשון בפסיכולוגיה
התוכנית מעניקה זכאות לתואר .B.A פסיכולוגיה, בשלוש שנות לימוד. כסטודנטים בתוכנית תזכו לתשתית ידע רחבה המבוססת על לימוד תיאורטי ומעשי בתחומי הפסיכולוגיה השונים, על ידי הובלה של מיטב המרצים, החוקרים והפסיכולוגים מהארץ והעולם.
אתר זה משתמש בקבצי Cookies לשיפור חווית הגלישה. המשך השימוש באתר או סגירת ההודעה מהווים הסכמה לתנאי השימוש.
Xהתוכנית מעניקה זכאות לתואר .B.A פסיכולוגיה, בשלוש שנות לימוד. כסטודנטים בתוכנית תזכו לתשתית ידע רחבה המבוססת על לימוד תיאורטי ומעשי בתחומי הפסיכולוגיה השונים, על ידי הובלה של מיטב המרצים, החוקרים והפסיכולוגים מהארץ והעולם.
תוכנית הלימודים של בית ספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה מעניקה תשתית ידע תיאורטי ומעשי המעודכן ביותר בתחומי הפסיכולוגיה החברתית-ארגונית, הפסיכולוגיה החיובית והממשק שבין הפסיכולוגיה לבין תחומי עיסוק אחרים במדעי החברה, כגון תקשורת, שיווק, ניהול, ממשל, כלכלה, קיימות ועוד.
כמו כן, התוכנית כוללת קורסים מעשיים לפיתוח כישורים פסיכולוגיים והתנסויות בשטח - בתוכנית תזכו לקחת חלק במערכות טיפוליות ו/או ארגוניות ולהדרכה אישית וקבוצתית על-ידי הפסיכולוגים הקליניים והארגונים הבכירים של התוכנית.
פסיכולוגיה משיקה לתחומים רבים ולכן התוכנית כוללת אלמנט בינתחומי: בתור סטודנטים לפסיכולוגיה, יהיה עליכם לבחור בקורס מורחב אחד מהרשימה הבאה:
הקורס מציע מבט בינתחומי באמצעותו ניתן להתבונן על יחסי הגומלין המתקיימים בין המדיה לבין קהלים שונים מפרספקטיבה פסיכולוגית. נעסוק בהשפעות האפשריות של המדיה על חיינו, לצד הכוח שלנו כקהל לפרש טקסטים באופנים מגוונים וליצור תכנים באופן עצמאי ומעצים.
הפסיכולוגיה הפוליטית שופכת אור על שאלות רבות מעבר להבנת התנהגויות ומוטיבציות של מנהיגים, למשל, מדוע אנשים שונאים? מדוע אנשים מתעלמים מסבלם של אחרים? האם כולנו גזעניים ומה הסיבה לכך? האם ניתן לשנות עמדות פוליטיות? אם כן, כיצד? על שאלות אלו ורבות אחרות ננסה לענות יחד לאורך השנה.
מטרת הקורס לחשוף את הסטודנטים להיבטים תאורטיים ומעשיים בעבודתו של חוקר המוח. הסטודנטים יכירו סוגיות מחקריות עדכניות בחקר המוח, ילמדו לעומק על שיטות מחקר רלבנטיות, עבודות של חוקרי מוח מובילים בישראל ויבקרו במעבדות ומכוני מחקר.
הקורס מתמקד בחקר תחומי דעת שונים העוסקים בנפש האדם. המטרה היא להפגיש את הסטודנטים עם יצירות מופת והוגי דעות מכוננים, וללמוד צורות של התבוננות, קריאה, צפייה והאזנה שמעשירות את הידע והיכולת של הסטודנטים להבין נושאים פסיכולוגיים כמו ילדות, הורות, טראומה ושגעון.
תוכנית הקורס המורחב תכלול התנסות מעשית בממשקי מציאות מדומה ורבודה, קריאת ספרות מחקרית בתחום, תכנון והפקת פרדיגמה ווירטואלית ומדידת חווית המשתמש והאפקט הפסיכולוגי. הקורס המורחב כולל 3 קורסים משלימים.
קורס המורחב יעסוק בחוסן נפשי (resilience) והגורמים משפיעים עליו משתי גישות עיקריות. האחת היא דרך נקודת המבט של כישורים ומיומנויות תוך-נפשיות בהמשגה של הגל השלישי של ה-CBT, והשנייה היא דרך נקודת המבט של מערכות יחסים וקשרים בינאישיים.
פרופ' מריו מיקולינסר
מטרת הקורס לתת לסטודנט מבט רחב על הפסיכולוגיה כדיסציפלינה מדעית, תוך הכרות ראשונית עם תחומיה השונים. במהלך הקורס הסטודנטים יעשו הכרות עם ההיסטוריה של הפסיכולוגיה, פסיכולוגיה חברתית, למידה, תפיסה, קוגניציה, אישיות, פסיכופתולוגיה ופסיכותרפיה. קורס זה הוא הקורס הראשון בו יפגשו הסטודנטים את התחומים השונים של הפסיכולוגיה, תוך הבנה ראשונית של הקשרים בין התחומים השונים, השאלות המרכזיות והתאוריות הדומיננטיות בכל תחום ושיטות המחקר האופייניות להם. מטרה נוספת של הקורס היא לפתח חשיבה מדעית ולהקנות מיומנויות לימוד וניתוח תוך למידה של תכנים נבחרים בתחומים השונים של הפסיכולוגיה
ד"ר מיכל פז שמעוני
פסיכולוגיה חיובית עוסקת בחקר אמפירי של מהות האושר והשגשוג האנושי, הן ברמת האדם והן ברמת הארגון והקהילה. בניגוד לפסיכולוגיה המסורתית המתמקדת בזיהוי ובטיפול בבעיות, פתולוגיות, חוסרים וכשלים נפשיים ותפקודיים, עוסקת הפסיכולוגיה החיובית בהבנת ההיבטים החיוביים של התפקוד הפסיכולוגי. כלומר, בחקירה, זיהוי וטיפוח של יכולות, כישרונות וחוזקות אנושיות. כל זאת, במטרה להביא אנשים לידי מיצוי מלוא הפוטנציאל הגלום בהם ולהפוך את חייהם למספקים, משמעותיים ומאושרים יותר. במילים פשוטות, למנף את היכולת של אנשים להיות הגרסה הכי טובה של עצמם. הקורס יציג את התיאוריות המרכזיות ואת ממצאי המחקרים המובילים בתחום ויעסוק בשורה של נושאים המהווים אבני בניין בפסיכולוגיה החיובית כגון: חוזקות, רגשות חיוביים, מסוגלות אישית, אופטימיות, אושר, הכרת תודה, חוסן נפשי ועוד. בנוסף, יציע הקורס יישומים והתערבויות קונקרטיים, בהם יוכלו הסטודנטים לעשות שימוש בחייהם האישיים. בשל כך, לצד הרצאות פרונטאליות, ישלב הקורס גם למידה חווייתית רפלקטיבית.
ד"ר יקותיאל שהם
מהו מדע? האם המדע רציונלי - האמנם רציונלי יותר להאמין בתאוריה מדעית מאשר במערכות אמונה אחרות? האם ההכרעה בין תאוריות מדעיות מתחרות נסמכת על שיקולים רציונליים בלבד? בקורס נתמקד במגוון רחב של סוגיות הקשורות לשאלות כלליות אלו. נבחן האם תאוריה מדעית מתארת אמת מוחלטת או שהיא משקפת אינטרסים וערכים של בני האדם, נבחן את הקשר בין ראיות לתאוריה ונשאל, אם אמנם יש תפקיד לערכים בבחירת תאוריות מדעיות האם עדיין יתכן שהן אובייקטיביות. כמו כן, נעסוק בשאלות מיסודות מדעי האדם והחברה: האם יתכן מדע של המחשבה וההתנהגות האנושית? מה היחס בין מדעים מיוחדים, כגון פסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה לבין מבנים ותהליכים מיקרו-פיסיקליים ומוחיים? לקורס שתי מטרות: הראשונה, להעניק לתלמיד הכרות עם מושגים יסודיים בפילוסופיה של המדע, בתורת ההכרה ובמטפיזיקה. המטרה השנייה היא להעניק לתלמיד כלים בסיסיים לבחינה ביקורתית של טקסטים ומחקרים במדעי האדם והחברה, דרך רכישות יכולת לזהות את ההנחות וההכרעות התאורטיות העומדות תחת תהליך החקירה המדעית.
פרופ' ענת שושני
מטרת הקורס הינה להפגיש את הסטודנט עם תחום הפסיכולוגיה התפתחותית, תוך הצגת בעיות היסוד המעסיקות חוקרים בתחום הזה (כגון, תורשה מול סביבה, שלביות מול רציפות, תקופות קריטיות, יחסיות תרבותית מול חוקיות אוניברסלית), דרכי המחקר העיקריות בתחום (כגון, תצפיות, מחקרי אורך, מחקרי מעבדה) והתיאוריות המרכזיות בתחום (כגון, התיאוריות של פיאז'ה, בולבי, אריקסון, קוהלברג ומהלר). הקורס יתמקד בהתפתחות הפרט מעוברות, דרך הינקות והילדות עד ההתבגרות, תוך הצגה ודיון ביחס לתהליכי התפתחות ספציפיים במישור הקוגניטיבי הרגשי והחברתי. בנוסף, הקורס יעסוק בגורמים הפיזיולוגים, המשפחתיים והחברתיים העשויים להאיץ או לעכב התפתחות תוך התייחסויות תיאורטיות ומחקריות לגורמים אלו. ההרצאות ילוו בקריאה מודרכת של פרקים בספר המלווה את הקורס, ובביצוע אקטיבי של תצפיות על התנהגות ילדים ומתבגרים.
פרופ' שחר איל
פסיכולוגיה חברתית עוסקת במחקר מדעי של מחשבות, תחושות והתנהגויות של פרטים במסגרות חברתיות שונות כמו זוגות, קבוצות וארגונים. מטרת הקורס להקנות למשתתפים הכרות קרובה עם תחומי המחקר המרכזיים של הפסיכולוגיה החברתית, תיאוריות קלאסיות ושיטות המחקר המשמשות חוקרים בתחום זה. במקביל להשתתפות חובה בהרצאות, יידרשו הסטודנטים לקריאה עצמאית של ספר המבוא, השתתפות בבחנים והגשת מטלות במהלך הסמסטר וכמובן בחינת גמר מקיפה של החומר הנלמד בספר הקורס ובהרצאות.
פרופ' בועז בן דוד
את המסע המופלא נתחיל בשאלה מהי פסיכולוגיה קוגניטיבית? משם נבחן את מערכת הראייה, נשאל מה הופך שמלה כחולה לכחולה, איך תופסים צורה, איך תופסים פנים, איך ניתן לאמוד מרחק ,מדוע השלם שונה מסכום חלקיו ואיך להדהים את חבריכם באשליות חזותיות. נחשוב יחד על גלאי הרדאר שרואה צוללת גם אם אינה קיימת – ונבין למה אתם חושבים שהטלפון מצלצל גם כשהוא אינו מצלצל. נספר על פסיכולוג אחד אמיץ שישב כל הלילה עם תלמידיו וחיכה לנאצים שיבואו לעצרו. נבין את מילות השיר "פחות אבל עוד כואב". ו"עבד של הזמן". לסיום נבחן את מערכת השמיעה ונפענח את התמונה השמיעתית.
פרופ' נאוה לויט בן נון
הקורס הינו הראשון בסדרה של קורסים בחקר המוח ופסיכולוגיה קוגניטיבית שמטרתם הכרת התהליכים השונים העומדים בבסיס יכולותיו המופלאות של האדם להרגיש, לחוש, לתפוס, להבין, לתקשר, לנוע, לחשוב ולתכנן ולהיות מודע לעצמו ולסביבתו - מהרמה המולקולרית ועד המערכתית. בקורס ראשון זה נלמד על מערכת העצבים ועל יחידת החישוב הבסיסית במוח (הנוירון), על האופן שבו הנוירונים מעבירים מידע (העברה חשמלית), על נשאי המידע הכימיים במוח ועל השפעות של חומרים כימיים חיצוניים (כגון תרופות וסמים), על תפקידם של הורמונים ועל האופן שבו המוח מווסת התנהגות המינית. לבסוף נלמד מהם כלי המדידה העומדים לרשותינו על מנת לחקור את המוח. מטרה נוספת של הקורס היא לטפח מיומנות של למידה, התבוננות, חקירה, הירהור, אינטגרציה ולמידה מתוך חוויה החשובים לאנשי המקצוע במאה ה 21. הקורס הינו קורס ייחודי בפורמט היברידי (כיתה הפוכה), המאפשר למידה עיונית של החומר בבית ודיון, חשיבה והדגמות בכיתה.
ד"ר נועה אלבלדה, ד"ר יוליה גולנד
אחרי שבסמסטר א׳ הכרנו את יחידות עיבוד המידע הבסיסיות במוח - נוירונים וסינפסות - וכן את עקרונות התפקוד הבסיסיים של מערכת העצבים כמו הולכה חשמלית ותקשורת כימית, בסמסטר ב' נלמד על האזורים השונים במוח ועל תיפקודם וכן כיצד המוח מתפתח. נבין את חשיבותו של החומר הגנטי (הדנ"א) ונבין את הקשר בין גנטיקה להתנהגות, נלמד כיצד המוח מקבל ומעבד קלט על העולם החיצוני ועל מצב הגוף (מערכות החישה) וכיצד הוא פועל ומגיב (מערכת התנועה). לבסוף, נלמד על המקצבים הביולוגיים השולטים בתהליכים כגון עירות ושינה, ונשאל למה אנו זקוקים לשינה ומה תפקידם של חלומות.
פרופ' צחי עין דור
הקורס מיועד ללמד את הכלי המחקרי של מדעי החברה המאפשר להבין מתוך תצפיות שנעשות על מדגם, מה אמור להתרחש באוכלוסייה כולה. כלי העונה לשם - סטטיסטיקה. בסטטיסטיקה א' נתמקד בסטטיסטיקה תיאורית ויסודות סטטיסטיקה היסקית. סטטיסטיקה תיאורית מאפשרת לארגן ולסדר מידע על מנת שנוכל לתאר את התופעה אותה דגמנו. באופן ספציפי, נלמד מושגי יסוד, סולמות מדידה, תרשימים ולוחות, מדדי מרכז ופיזור, ומדדי מיקום יחסי. בהמשך נלמד את היסודות להסקת מסקנות סטטיסטיות.
פרופ' צחי עין דור
הקורס מיועד ללמד את הכלי המחקרי של מדעי החברה המאפשר להבין מתוך תצפיות שנעשות על מדגם, מה אמור להתרחש באוכלוסייה כולה. כלי העונה לשם - סטטיסטיקה. בסטטיסטיקה ב' נתמקד בסטטיסטיקה היסקית. סטטיסטיקה היסקית מאפשרת להסיק מסקנות מתוך תצפיות בודדות שנאספו על מדגם אל אוכלוסייה המהווה מיליונים של אנשים. במהלך הקורס נלמד שיטות שונות לניתוח סטטיסטי היסקי וביניהן מבחני השוואת ממוצעים ומדדי קשר.
מר אהוד לויטין
בקורס נלמד כיצד ליישם את הידע שנרכש בקורסי הסטטיסטיקה, באמצעות התוכנה IBM SPSS - התוכנה הסטטיסטית המובילה בעולם במדעי החברה. נלמד כיצד להכניס נתונים ל- SPSS, לבנות קובץ נתונים מוגדר באופן מלא, כיצד לבנות משתנים חדשים, ולבצע טרנספורמציות על משתנים קיימים. בנוסף, נלמד לנתח את הנתונים באמצעות התוכנה. כולל הפקת סטטיסטיקה תיאורית, ביצוע כל המבחנים הסטטיסטיים שנלמדו בקורסי הסטטיסטיקה, ופרשנות של הפלטים.
ד"ר מיכל קנט מימון, ד"ר מירב עמיחי סטר
מה הסיכוי כי בהטלת שתי קוביות יצא הצירוף שש-שש? בחיי היום יום אנחנו משתמשים במושג ההסתברות בצורה אינטואיטיבית כסיכוי להתרחשות מאורע. יתכן ואנחנו אף מכירים את המושג בהקשר למשחקי מזל. ואכן, תורת ההסתברות התפתחה כבר במאה ה- 16 מתוך המוטיבציה לחשב הסתברויות במשחקי מזל. אבל מאז ועד היום היא הפכה לענף מתמטי, שמשרת תחומים רבים, וביניהם סטטיסטיקה היסקית, שהיא בסיס למחקר בתחום הפסיכולוגיה. בקורס זה נלמד מושגי יסוד בתורת ההסתברות, ונלמד לחשב חישובים של הסתברויות, במרחב אחיד, על בסיס חישובי קומבינטוריקה, או תחת ידע אפריורי על התרחשות מאורעות.
ד"ר יוהנה לוי, ד"ר מרים סיימון, גב' אורית סימון
Communication Skills in English for Psychology students aims to develop student's English proficiency in reading, writing, speaking, and listening, to enable students to function effectively in their academic studies and professional careers. The focus is training students how to read strategically and analyze advanced texts in order to read their English bibliography, with an emphasis on theoretical and empirical research articles. In addition to reading strategies, students learn presentation techniques and academic and professional writing skills. The course culminates in a final research project, combining all the research, reading, oral, and writing skills developed in the program.
פרופ' בועז בן דוד
את המסע המופלא השני אל נבכי הקוגניציה האנושית נפתח בחקר נפלאות הקשב האנושי ועל ארבעת הבנים: המתמשך, המוכוון, הסלקטיבי וזה שאינו יודע לשאול. נלמד מה עושה הקשב, איך הוא עובד מה קורה במסיבת קוקטייל קוגניטיבית ונבין למה מסוכן לדבר בסלולארי תוך כדי נהיגה! נעצור את המסע בשביל לבחון מחקר עדכני במעבדה ונשאל אם בעיות הקשב המדווחות בזקנה משקפות אולי רק שינויים בחדות החושים? נמשיך בחקר דיבור ושפה. נבחן מהי שפה, כיצד ניתן לשמוע שפה ברעש, מה הקשר בין שפה לקריאה ובין שפה לרגש. איך נולדת שפה, ונלמד על נס שהתרחש לילדים חרשים בניקרגואה. לבסוף נחשוב יחד כמה כוח יש לשפה לשטוף את המוח...
ד"ר איריס שחר-לביא
קורס זה יציג גישות שונות בפסיכולוגיה של האישיות. נחל בסקירת גישות הקשורות לאספקטים ביולוגיים וטמפרמנטליים של האישיות, ונדון בממצאים אמפיריים אודות האופן בו אישיות מתפתחת ומתעצבת. לאחר מכן נעבור לבחון גישות מהאסכולה הפסיכודינמית: פסיכואנליזה (פרויד), גישת יחסי אובייקט (קליין, ויניקוט). בהמשך נציג גישות של פסיכולוגיית העצמי,interpersonal psychology, הגישה ההתיחסותית, הומניסטית, והקוגניטיבית-התנהגותית. הקורס יתמקד בהבנת יסודותיה של כל שיטה, עם דגש על יכולת לאינטגרציה בין השיטות, במקביל לגישה השוואתית וביקורתית.
ד"ר איב לישנר פרויד
זהו קורס מבוא לפסיכולוגיה קלינית ופסיכותרפיה שמטרתו לחשוף את הסטודנטים לעבודתו של הפסיכולוג הקליני ולגישות טיפוליות מרכזיות בפסיכולוגיה קלינית: א) הגישה הפסיכואנליטית-פסיכודינאמית, ב) הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, ג) הגישה המשפחתית-מערכתית. בכל אחת משלושת הגישות, נבין את ההנחות התיאורטיות בבסיס הגישה, את הנחות הגישה בכל הקשור לגורמים להיווצרות הפרעות פסיכולוגיות, את מנגנון השינוי של השיטה, ואת הטכניקות הטיפוליות המאפיינות את הגישה.
ד"ר נועה אלבלדה
על סמך הידע שצברנו בשנה שעברה לגבי מבנה ותפקוד המוח ברמה הבסיסית והאינטראקציה שלו עם העולם החיצוני, השנה נעסוק בהתנהגויות ותפקודי מוח מורכבים, שחלקם ייחודיים רק לבני אדם כגון קוגניציה, קשב, מודעות לעצמי ולאחרים, רגשות ואינטראקציות חברתיות. כמו כן נבחן כיצד התהליכים הללו משתבשים במצבים פתולוגיים כמו הפרעות חרדה, אוטיזם, סכיזופרניה ודיכאון.
מר עופר חוגרי
תהליכים קוגניטיביים ג' יעסוק בעולמות של הזיכרון וקבלת החלטות. נלמד על מערכות זיכרון המרובות של המוח, על זיכרון אוטוביוגרפי, ההבדל בין האני החווה והאני הזוכר, על זכרונות כזב, על הדחקה ואמנזיית ילדות, ועל המהימנות של עדות ראייה. נשתדל להבין כיצד אנו יוצרים זכרונות חדשים (קידוד), מה קורה לזיכרונות עד שאנחנו משחזרים אותם (מיסוד ואחסון), את האופן שבו אנחנו זוכרים (שליפה), ומדוע אנו שוכחים. כמו כן נלמד את ההבדלים בין זיכרון ארוך וקצר טווח, על צורות של זיכרון שיכולות לפעול ללא הכרה, כגון התניה, למידה פרוצדורלית, והטרמה, ונחקור את התהליכים התאיים ומולקולריים הנחוצים לזיכרון.
ד"ר אוסנת ים
בקורס זה נעסוק בנושאים העומדים בלב ליבה של הפסיכולוגיה הארגונית: חקר ההתנהגות האנושית בארגונים. במהלך הקורס נבחן את התנהגותם של אנשים בארגונים ברמות השונות, נבין מהם התהליכים הפסיכולוגיים העובדים על אינדיבידואלים, על קבוצות ועל ארגונים. נלמד את התיאוריות והרעיונות העומדים בבסיס תחום זה של הפסיכולוגיה ואת הממצאים האמפיריים שהניב המחקר הרב בתחום. נעסוק בנושאים כגון מוטיבציה של עובדים בארגון, הבדלים בין אישיים והשפעתם על מיון וביצועים בעבודה, תהליכי מנהיגות בארגונים, עבודה בקבוצות ובצוותים ותרבות. קורס זה יספק לסטודנטים כלים וידע להבין ולהתנהל בעולם העבודה והקריירה ויחשוף אותם לעולמו של הפסיכולוג הארגוני.
ד"ר יונית דורון
מטרת הקורס היא להקנות לסטודנטים עקרונות יסוד, הן עיוניים והן מעשיים, בשיטות המחקר
המקובלות והשכיחות ביותר בפסיכולוגיה. בקורס יושם דגש על הפרספקטיבה המדעית של
הפסיכולוגיה, תהליך שאילת שאלות מדעיות ובניית הנחות והשערות מחקריות. כמו כן, הקורס יקנה
מיומנויות לצורך אופרציונליזציה של מבניים תיאורטיים ובחירת כלי מדידה, שיטת איסוף נתונים ותכנון מחקר מתאים לצורך מתן תשובה הולמת לשאלת המחקר, תוך התייחסות לשאלות של מהימנות, תוקף פנימי, תוקף מבנה, תוקף חיצוני וסוגיות אתיות. בנוסף, הקורס יקנה מיומנויות להבנת ממצאי מחקר, הסקת מסקנות, והכללת מממצאים לתיאוריה. מעבר להשתתפות בשיעורים, קריאת הספר שילווה את הקורס ועמידה במבחן בסוף השנה, הסטודנטים ישתתפו במעבדה ניסויית שבה הם יתנסו בעריכת ניסוים בעצמם. ההתנסות תכלול רפליקציות של שישה מחקרים מסוגים שונים, איסוף וניתוח נתונים, וכתיבת דו"ח מדעי. במהלך השנה, הסטודנטים יחולקו לקבוצות קטנות ובליווי מתרגל, כל צוות של סטודנטים יבצע שני מחקרים (אחד בכל סמסטר), ינתח את הנתונים ויכתוב דו"ח לגבי כל מחקר. המעבדות יהיו בתחום האישיותי, החברתי והקוגניטיבי.
פרופ' גורית בירנבוים
קורס זה מהווה השלמה לקורס מבוא לסטטיסטיקה, ומטרתו להעניק לסטודנטים כלים להבין ניתוחים סטטיסטיים מורכבים יותר, הנהוגים במחקרים במדעי החברה (ניתוחי שונות רב-כיווניים רב-משתניים, מדידות חוזרות, רגרסיה מרובה, אנקובה) ולהשתמש בהם. הקורס ילווה בתרגול, שיכלול הדרכה בכתיבת תוכניות SPSS ובדיווח של פלטים.
פרופ' לאונרדו וולמר
מטרת הקורס היא לתרום לידע הליבה ההכרחי למדע והפרקטיקה של פסיכולוגיה קלינית על ידי הצגת מסגרת מושגית להבנת המדע של פסיכופתולוגיה שבבסיס המחקר ופרקטיקה. הקורס יספק סקירה מעמיקה של קשת רחבה של מופעים של פסיכופתולוגיה כפי שהוגדרו ב-DSM5. המוקד של סקירה זו יכלול את האטיולוגיה, הסימנים ותסמינים, והקריטריונים לאבחנה מבדלת. הדגש יהיה על (1) הצגת פרספקטיבות תיאורטיות שונות על פסיכופתולוגיה, ו- (2) בחינת התיאוריה לגבי פסיכופתולוגיה ואישיות, כולל תפיסות ביולוגיות, תוך-נפשיות, פנומנולוגיות, התנהגותיות, חברתיות-תרבותיות ואינטגרטיביות.
פרופ' גלעד הירשברגר
מטרת הקורס היא לדון בהתפתחויות ובתמורות החלות על האנושות בפתח המאה ה 21- ולהבין מהי
מקומה של הפסיכולוגיה בתהליך הזה. הקורס יקיף נושאים רחבים שמעסיקים, וכנראה גם ימשיכו
להעסיק את האנושות בעשורים הקרובים: חברה ומדע, גנטיקה ורפואה, טכנולוגיה וחלל, איכות הסביבה ודמוגרפיה, דמוקרטיה ליברליזם וזכויות האדם, טרור, מגפות, מלחמות, איום גרעיני ועוד. אנו נארח מרצים מומחים בתחומים שונים שירחיבו את היריעה בתחומי התמחותם ונבחן אילו תיאוריות
פסיכולוגיות יכולות לעזור לאדם להתמודד עם עומס האתגרים העומדים בפניו.
ד"ר יובל בנזימן
קורס זה בוחן תהליכים פסיכולוגים בהקשר החברתי והתרבותי הרחב. הסטודנטים יתוודעו לתפקיד המרכזי שיש לקונטקסט תרבותי על תהליכים פסיכולוגים. נעסוק ביחסים בין קבוצות, ביחסים בין הקבוצה ליחידים המרכיבים אותה ובפערי כוח בין קבוצות. נבחן מה מגדיר נורמה חברתית-תרבותית ובהתאם לכך כיצד מעוצב "השונה" או "האחר". נבדוק כיצד נבנים נרטיב לאומי, זיכרון קולקטיבי ואתוס של חברה, וכיצד אלה מעצבים את שייכותנו הקולקטיבית ואת תפיסתנו העצמית. נתמקד ביחסים המורכבים בין תרבות המעצבת תודעה חברתית לבין החברה המעצבת את התרבות. על-מנת להמחיש סוגיות אלו, הסטודנטים יכירו תיאוריות מרכזיות מחקר הפסיכולוגיה, החברה והתרבות, ובמקביל ייחשפו לדוגמאות קונקרטיות של התופעות האמורות.
מרצים נבחרים
מטרת הקורס היא לאפשר לסטודנטים התנסות משמעותית בשדה, תוך הדרכה וליווי, לצורך המשך פיתוח הכישורים הפסיכולוגים שלהם. הקורס פועל במתכונת של סדנאות. כל סדנה מתמקדת בתחום אחד מבין תחומי המקצוע של הפסיכולוגיה (למשל, קלינית, ארגונית). בכל סדנה, הסטודנטים מוצבים במקום עבודה מסוים, משתתפים בפעילות המוסד/ארגון בהתאם לדרישות המסגרת, ומקבלים הדרכה מאיש מקצוע העובד במקום. משך העבודה המעשית (כולל ההדרכה) לא יעלה על שש שעות שבועיות. בנוסף, ניתנים הדרכה וליווי במרכז, על ידי מנחה הסדנה. במהלך כל השנה, מתקיימות פגישות הדרכה אישיות וקבוצתית לסירוגין. פגישות אלו ילוו את העבודה המעשית במסגרות ההתנסות החיצוניות, מתוך מטרה לקדם תהליכי מודעות ופיתוח ידע מקצועי רלבנטי ולאפשר התנסות ראשונית מוצלחת.
ד"ר נועה אלבלדה וד"ר לימור שטוץ
הקורס מיועד לסטודנטים שמעוניינים להמשיך ללימודי תואר שני במדעי המוח מתוך עניין בקריירה מחקרית מטרתו לחשוף את הסטודנטים להיבטים תאורטיים ומעשיים בעבודתו של חוקר המוח. הסטודנטים יכירו סוגיות מחקריות עדכניות בחקר המוח, ילמדו לעומק על שיטות מחקר רלבנטיות, עבודות של חוקרי מוח מובילים בישראל ויבקרו במעבדות ומכוני מחקר. הקורס יעניק לסטודנטים יכולות של קריאה ביקורתית והבנה מעמיקה של מאמרים מדעיים וכן יכולות של כתיבת והצגת חומר מדעי בפני קהל.
*הקורס משותף לתוכנית הבינלאומית וילמד בשפה האנגלית
ד"ר שירי רזניק
הקורס מציע מבט בינתחומי באמצעותו ניתן להתבונן על יחסי הגומלין המתקיימים בין המדיה לבין קהלים שונים
מפרספקטיבה פסיכולוגית. נעסוק בהשפעות האפשריות של המדיה על חיינו, לצד הכוח שלנו כקהל לפרש טקסטים
באופנים מגוונים וליצור תכנים באופן עצמאי ומעצים.
הקורס יכלול היבטים תיאורטיים ומעשיים גם יחד ומתמקד במספר נושאים בולטים:
1. אהבה וזוגיות
2. הגוף בראי המדיה
3. האקלים התקשורתי של ילדים ובני נוער
ד"ר יונתן גירון, מר דן פולק, פרופ' דורון פרידמן
מציאות מדומה מאפשרת לנתק את החושים של המשתמש מהסביבה ולאפשר לו ״להיות במקום אחר״. מציאות רבודה מאפשרת להוסיף תכנים על גבי הסביבה. השימוש בטכנולוגיות אלו הולך וגובר הן ככלי מחקר והן ככלי יישומי. לאחר עשרות שנים של מחקר מסתמן שהטכנולוגיות הללו קרובות לשימוש המוני. אך בצד ההתקדמות הטכנולוגית נשארו מספר רב של שאלות פתוחות: כיצד ניתן ״לספר סיפור״ במציאות מדומה ?
אילו גבולות הטכנולוגיה מותחת מבחינת החוויה האנושית ועד כמה החוויה הווירטואלית דומה ותקפה לחוויה האמיתית. שאלות אלה דורשות הבנה בתכנון ממשקי אדם מכונה, תוך השענות של שיטות מחקר בפסיכולוגיה ונוירופיזיולוגיה. הבנה מעמיקה של ממשקים חדשניים אלה דורשת הבנה של האופן בו המוח בונה מציאות, מסתגל לחוויות חדשות ומתלכד עם טכנולוגיות חיצוניות.
תוכנית הקורס המורחב תכלול התנסות מעשית בממשקי מציאות מדומה ורבודה, קריאת ספרות מחקרית בתחום, תכנון והפקת פרדיגמה ווירטואלית בעזרת תוכני ת UNITY תחת קורס מיוחד לכך. לאחר הפקת הפרדיגמה הניסויית הסטודנטים ימדדו את חווית המשתמש והאפקט הפסיכולוגי הנובע מאותם סביבות. התלמידים ינסחו שאלת מחקר הקשורה לעולם הטיפול וההתערבות הפסיכולוגית המתבססת על התנסותם ועל סקירת הספרות, יתכננו ניסוי אמפירי שנועד לבדוק את השאלה, יבצעו את הניסוי וינתחו את התוצאות תוך שימוש בכלים סטטיסטיים ושיטות מחקר מקובלות.
הקורס המורחב כולל 3 קורסים משלימים:
1. קורס פיתוח סביבות בעזרת תוכנת UNITY בהנחיית ד"ר יונתן גירון ובהוראתו והובלתו של מר דן פולק
במהלך הקורס ילמדו הסטודנטים איך לגשת למלאכת עיצוב הסביבות בתלת ממד, ילמדו אלמנטים בסיסים בכתיבת קוד בשפת C# ויכירו לעומק את ממשק המשתמש והאפשרויות הקיימות תחת התוכנה.
2. עיצוב אפיון והפקה של סביבות ווירטואליות בהנחיית ד"ר יונתן גירון
במהלך קורס האפיון הסטודנטים יצאו להפקה בפועל של הפרדיגמות אותן ירצו לבחון בעזרת הידע שצברו בקורס הבסיס של תוכנת UNITY ובעזרת הידע הנרחב שרכשו במהלך התואר בתחום שיטות המחקר וכלים סטטיסטים.
3. קורס מחקר מודרך בהנחייתו של פרופסור דורון פרידמן
קורס זה יה ווה השלמה לקורס עיצוב ואפיון הפרדיגמה במטרה ללוות ולהכווין את סטודנטים היוצרים את התוכן לפרדיגמות מחקריות בעלות משמעות אמפירית ותוקף מחקרי גבוהה. הקורס יכלול ניהול סקירת ספרות נרחבת אשר תכווין את פיתוח החוויה, תכנון מחקרי אמפירי בעל תוקף ומהימנות וניתוח תוצאות תוך כדי שילוב כלים סטטיסטים אותם מכירים הסטודנטים מקורסי היסוד שלהם
*הרשמה לקורס מותנית בראיון קבלה ומתקיימת בנפרד מהרישום הכללי.
ד"ר אורי רוטלוי וד"ר אורנת לב ער
למה מספרים לילדים סיפורים מפחידים ולמה בסרטי דיסני מייפים אותם? מה אפשר ללמוד מספרות על חוויה של ילדים שגדלים בצד דמויות סמכותיות או בהעדרן? איך שירה יכולה לחשוף קשר בין זיכרון בלתי מוגבל לחזרה מתמדת של זיכרון טראומטי, כמו זה של יתומים או ניצולי שואה? עד כמה ייצוגים של נזילות מגדרית בסדרות טלוויזיה מלמדים אותנו על מיניות בכלל? וגם – כיצד משברים קיומיים יכולים להוביל ליצירתיות ולמציאת משמעות?
הקורס המורחב מתמקד בחקר תחומי דעת שונים העוסקים בנפש האדם. המטרה היא להפגיש את הסטודנטים עם יצירות מופת והוגי דעות מכוננים, וללמוד צורות של התבוננות, קריאה, צפייה והאזנה שמעשירות את הידע והיכולת של הסטודנט להבין נושאים פסיכולוגיים ולקשור אותם לקיום היומיומי שלנו. נבחן נושאים אלו דרך עיון ביצירות ספרות, אמנות חזותית, קולנוע והגות. יצירות אלו לוקחות את הניסיון האנושי לקצה, ומאפשרות לנו לנתח את המשמעות הכללית והאישית של נושאים כמו ז יכרון וטראומה, חלום ותעתוע, ילדות ויחסים משפחתיים, רציונליות ושגעון, ביתיות וזרות, מיניות אהבה וזהות.
הלימודים אינם תאורטיים בלבד, אלא כוללים תרגול והכשרה מתמשכים של הסטודנט/ית בהתבוננות ביקורתית, בקריאה שמשלבת את התאורטי והאישי, בהאזנה ובצפייה שהיא הכי רחוקה מפאסיביות. הם כוללים סדנת V.T.S ( visual thinking strategies ( בה מפתחים חשיבה ביקורתית ויצירתית ; פרויקט של יצירת אלבום משפחתי דרך רפלקסיה אישית על ייצוגים של משפחות באמנות ; מפגשים עם יוצרים ישראלים מובילים בתחום הקולנוע והספרות; ובעיקר קריאה ביצירות מופת של סופרים כמו קפקא, פו ובורחס, בשירה עכשווית של ערספואטיקה ופואטרי סלאם, בהוגים מדקארט ועד פרויד, בצפייה בסרטים מצ׳פלין עד כריסטופר נולאן, וביצירות אמנות מטולוז לוטרק ודגה ועד ליצירות פרפורמנס של העשור האחרון.
ד"ר יוסי חסון
תחום "פסיכולוגיה פוליטית" עשוי להישמע כמו דיסציפלינה השופכת אור על ההתנהגויות והמוטיבציות של מנהיגים. אולם פסיכולוגיה פוליטית מנסה לענות על מגוון של שאלות שעוסקות בתפיסות, אמונות, רגשות והתנהגויות של אנשים בקונטקסט חברתי-פוליטי. כך למשל, פסיכולוגים פוליטיים בוחנים: א. מדוע אנשים שונאים? ב. מדוע אנשים מתעלמים מסבלם של אחרים? ג. האם כולנו גזעניים ומה הסיבה לכך? ד. האם ימנים ושמאלנים נבדלים זה מזה בתכונות אישיות בסיסיות? ה. האם אנחנו נולדים עם האידיאולוגיה שלנו? ו. האם יש ערכים של שמאלנים וערכים של ימנים? ז. האם יכול להיות שיש אנשים שנתפסים בעינינו כפחות בני אדם? מה זה אומר עלינו? ט. האם ניתן לשנות עמדות פוליטיות? הצבעה בבחירות הארציות הקרובות? איך? מה עובד? מה פחות? י. איך נגיף הקורונה משפיע על יחסים בין קבוצות? על כל שאלות אלו ועל רבות אחרות ננסה לענות יחד לאורך השנה. בסמסטר א' נסקור תיאוריות מרכזיות בתחום תוך בחינת ההקשר שלהן לחברה הישראלית. בסמסטר ב' הסטודנטים יפתחו התערבויות המיישמות תובנות מתחום הפסיכולוגיה הפוליטית עבור קהלי יעד שונים באמצעות פלטפורמות כגון קמפיינים, תוכניות חינוכיות, אפליקציות טלפוניות, במטרה להוביל לשיפור היחסים בין הקבוצות השונות בחברה הישראלית.
פרופ' דניאל חמיאל וד"ר דנה סיני
בקורס זה זו נתייחס לחוסן נפשי (resilience) והגורמים משפיעים עליו משתי גישות עיקריות; האחת היא דרך נקודת המבט של כישורים ומיומנויות תוך-נפשיות בהמשגה של הגל השלישי של ה-CBT, והשנייה היא דרך נקודת המבט של מערכות יחסים וקשרים בינאישיים. שתי פרספקטיבות אלו מבוססות על מחקר רב בתחום והינן היבטים משלימים של הבנת החוסן הנפשי והאופן שבו הוא יכול להתפתח.
בכל אחת מהגישות ניגע בשני היבטים נפרדים: היבט תיאורטי והיבט יישומי, כאשר בראשון יסקרו העקרונות והבסיס המחקרי להתפתחות הגישה, ובאחרונה נכיר גישות יישומיות המגיעות מעולם הטיפול, ועולם העבודה עם ארגונים ועם קבוצות בהקניית כלים ומיומנויות שעוזרים לפתח חוסן נפשי.
הקורס המורחב מורכבת מארבעה קורסים משלימים:
1. עקרונות הגל השלישי של ה CBT כבסיס לבניית חוסן נפשי: היבטים תאורטיים – פרופ' דניאל חמיאל.
בקורס נלמד את עקרונות הגל השלישי של ה CBT המתייחסים בדרך כלל לטיפול, כבסיס לבניית חוסן נפשי. הגל השלישי של ה CBT הוא תחום דינאמי שמתפתח ברבע המאה האחרונה להיות שיטת התערבות מרכזית בעולם המערבי והוא מבוסס על אינטגרציה מרגשת בין תרבות המזרח והמערב. נלמד על התאוריה המתפתחת של החוסן הנפשי החל מההתייחסות אליו כמנבא להישרדות בתנאי משבר ועד לתפיסות הרחבה שלו כבסיס להתפתחות האישית בכלל ויצירת
משמעות בחיים.
2. עקרונות הגל השלישי של ה CBT כבסיס לבניית חוסן נפשי: היבטים מעשיים, הטמעה בהתערבויות מניעתיות ובזמן משבר– פרופ' דניאל חמיאל.
בחלק זה נתמקד בהיבטים המעשיים של הגישה ובאפשרות להטמעה בהתערבויות מניעתיות ובזמן משבר. כל משתתפת ומשתתף בקורס יקבלו מעבר ללמידה, גם הזדמנות לעבוד בדיסקרטיות על חיזוק החוסן שלהם ולאתגר את עצמם בעזרת כלי הקורס. משתתפי הקורס יקבלו גם את האפשרות להיות עתודה קהילתית לעזרה לציבור במצבי חירום קיצוניים.
3. הבסיס הבינאישי והחברתי לחוסן נפשי: היבטים תאורטיים – ד"ר דנה סיני.
מחקר רב נעשה בעשורים האחרונים שמצביע על הקשרים החזקים שבין מערכות יחסים, קשרים בין אישיים וכישורים בתחומים אלו לבין החוסן הנפשי כמגן מפני ההשפעות הנפשיות, כמו גם הבריאותיות, של מצבי לחץ ואירועי חיים טראומטיים. בקורס זה נכיר את המחקר הענף בתחום ואת הגורמים שזוהו כמשמעותיים לבניית חוסן נפשי.
4. הבסיס הבינאישי לחוסן נפשי: התערבויות למניעה ולהתערבות במשבר בעזרת ייעוץ בין-אישי– ד"ר דנה סיני.
בחלק זה של הקורס נכיר את הגישה הטיפול(IPT) Interpersonal Psychotherapy ) ואת עקרונותיה שמהם נגזרות גרסאות של ייעוץ בין אישי ושל עבודה עם קבוצות שמאפשרים למידה ויישום של העקרונות גם במסגרות ארגוניות או מערכתיות, סביב מצבי משבר או כהקניית כישורים בשגרה. היכרות עם הגישה והכלים יאפשרו למשתתפים למידה של כלים שיהיו משמעותיים לעבודה פרטנית או קבוצתית בהמשך.
*פרטים נוספים ניתן למצוא בידיעון.
*תוכנית הלימודים כפופה לשינויים.