תואר ראשון דו-חוגי בקיימות וכלכלה
מטרת התוכנית לתואר ראשון דו-חוגי בקיימות וכלכלה לעודד פיתוח בר קיימא תוך הקניית ראיה רחבה ומציאת האיזון הנדרש בין צרכי הפיתוח, הניהול היעיל של המשאבים והצרכים החברתיים.
ד"ר בתאל אשקול
בפעם הראשונה בהיסטוריה האנושית מרבית אוכלוסיית העולם גרה כיום ביישובים עירוניים. בנוסף, יותר ממחצית מפליטות גזי חממה היא תוצאה מפעילות אזורים עירוניים. עובדות אלו והתחזיות לשנים הבאות, מחייבות בחינה מחודשת של אופן הפיתוח העירוני, וההכרה בחלקם של הערים בשינויים הסביבתיים הגלובליים. יישובים עירוניים אינם מנותקים מהסביבה הטבעית אלא חולקים איתה הרבה משאבים ונקודות השקה. מעצם היותן מרכזים חברתיים, כלכליים, תרבותיים ופוליטיים, ערים משפיעות על ומושפעות מהסביבה הטבעית ללא הרף, בין אם זה בא לידי ביטוי בצריכת אנרגיה ומזון, בייצור פסולת וזיהום אוויר ובין אם בצורך הבסיסי של בני אדם לבלות זמן בפארקים וגנים עירוניים, לנשום אוויר צח ולבוא במגע עם הטבע. האתגר המרכזי העומד כיום בפני מתכנני ערים ואדריכלים הוא לעצב ערים המאפשרות איכות חיים גבוהה, בד בבד עם שמירה על המערכות הטבעיות ותמיכה בהמשך קיומן לדורות הבאים. הקורס יציג תיאוריות שונות לתכנון עירוני בר קיימא ודוגמאות מרחבי העולם לפרויקטים עירוניים אשר מצליחים לשלב בין האתגרים ההולכים וגוברים הקשורים לפיתוח חיים עירוניים לבין האתגרים הסביבתיים והתכנוניים ההולכים ונעשים דחופים יותר, כגון: זיהום אוויר, טיפול בפסולת, מקורות אנרגיה מתחדשים, פתרונות תחבורתיים, פיתוח שטחים פתוחים, זחילה עירונית ופרוור, בנייה ירוקה, עירוב שימושים, עידוד כלכלה ותעשייה מקומית, שיתוף הציבור בתכנון, שקיפות תכנונית, ועוד.
ד"ר אסף צחור
קיימות היא מערכת קשרי הגומלין שבין הסביבה, הכלכלה והחברה ויכולתנו לשמור על האיזון מבלי לפגוע בכל אחד ממרכיבים אלה ומיכולתם להתחדש. הקורס מבוא לקיימות יסקור את אתגרי הקיימות המקומיים והגלובליים. הקורס יעסוק במרכיבי הקיימות השונים וידון באופן ביקורתי בקשרי הגומלין ביניהם. הקורס יספק מסגרת תיאורטית וכלים יישומיים לניתוח סוגיות של קיימות, ויעשה בהם שימוש לניתוח מקרי בוחן ממדינות מפותחות ומתפתחות. בין הנושאים בהם נעסוק: גידול אוכלוסין ומגמות דמוגרפיות אחרות; השפעת האדם על כדור הארץ, מגבלות כדור הארץ וכושר נשיאה; שירותי המערכת האקולוגית לרווחת האדם; צריכה, משאבים ופסולת; חקלאות; יחסי הגומלין שבין משאבי מים, מזון ואנרגיה; שינוי אקלים - הפחתת פליטת גזי חממה והסתגלות לשינויי אקלים; בריאות וסביבה.
ד"ר אורי פלביץ
אקולוגיה היא החקר המדעי של פעולות הגומלין והיחסים בין אורניזמים וסביבתם. תחום האקולוגיה עוסק בנושאים כגון השפע, התפוצה והמגוון של אורגניזמים, ויחסי הגומלין בין אורגניזמים לסביבתם הביוטית והאביוטית. הקורס מציג סקירה כללית של מדע האקולוגיה ובוחן את מושגי הליבה של התחום. נכסה נושאים כגון תהליכים אבולוציונים, הסתגלות, דינמיקה של אוכלוסיות, קשרי גומלין בין ובתוך חברות, ומערכות אקולוגיות. נחקור את הנושאים האלו מרמת הפרט ועד מערכות אקולוגיות שלמות. כמו כן נלמד על קשרי הגומלין בין מערכות אקולוגיות לבין מערכות אחרות בכדור הארץ, כולל הטבע הא-ביוטי והאדם.
פרופ' יואב יאיר
זהו קורס שנועד להקנות את התשתית המדעית הבסיסית ללימודי הקיימות בתחום מדעי כדור-הארץ. הוא עוסק במבנה כוכב-הלכת שלנו על מערכותיו השונות ובקשרי הגומלין המורכבים ביניהן: הליתוספרה (כדור-הארץ המוצק), האטמוספרה, ההידרוספרה (האוקיינוסים ומקווי-המים), הקריוספרה (כיפות הקרח) והביוספרה (עולם החי). הקורס מתאר את המחזורים הביו-גיאו-כימיים של חומרים ואנרגיה בין המערכות השונות. הקורס ימשיג תפיסות יסוד בכימיה, פיסיקה וגיאופיסיקה על מנת לתאר התהליכים השונים בצורה איכותית (חוקי השימור, מבנה החומר). המטרה היא להכיר את הבסיס המדעי לנושאים השונים בקיימות ולהבין היטב את השפעת האדם על סביבתו הפיזית.
ד"ר עדי לוי
הקורס יציע מגוון גישות חשיבה ונקודות מבט על הקשרים ההדדיים בין הסביבה הטבעית לסביבה האנושית, כלומר יחסי הגומלין בין בני אדם לסביבת מחייתם - הקרובה, הרחוקה והעולמית. נבחן מושגי יסוד רלבנטיים מתחומי מדעי הרוח, החברה והטבע העוסקים בסביבה, מרחב, מקום, תרבות ועוד. נסקור את המחשבה הסביבתית במבט היסטורי, בדגש על התקופה המודרנית, המודעות הגוברת לשמירת טבע וצמיחתה של התנועה הסביבתית, כמו גם התפתחות המודעות לקיומו של משבר סביבתי. נכיר את הגישות האתיות השונות ביחס לסביבה - אנתרופוצנטריות, ביוצנטריות ואגוצנטריות, אתיקת האדמה, אקולוגיה עמוקה ואקולוגיה חברתית. נתוודע אל מושגי יסוד בתווך שבין האתיקה למדע, בהן היפותזת גאיה, האנתרופוקן, הכחדת מינים ועוד. נבחן סוגיות שונות הנוגעות ליחסים הרב-ממדיים בין סביבה לאדם (פסיכולוגיה סביבתית, הקשר בין סביבה לרגשות והתנהגות), בין סביבה לתרבות (האופן בו תרבויות אנושיות שונות התאימו עצמן לסביבת המחייה שלהן), בין סביבה לחברה (הקשרים בין מעמד, אתניות ומגדר לסביבה), בין סביבה לכלכלה (נחלת הכלל וניהול משאבים משותפים, השפעות הקפיטליזם ותרבות הצריכה על הסביבה, מודרניזציה אקולוגית), ובין סביבה לפוליטיקה (פוליטיקה ירוקה, מאבקים סביבתיים). בתוך כך, נבקש לקשור את הגישות והמושגים שנלמד עליהם לסוגיות סביבתיות עכשוויות בעולם מסביבנו וכאן בישראל.
מרצה: נעמה אשור בן-ארי
הכרת התפתחות המנהל הסביבתי במדינת ישראל, ומבנה מוסדות הסביבה בשלטון המרכזי, המקומי והלא-ממשלתי. למידת הנושאים המרכזיים בתחום איכות הסביבה לרבות חקיקה, איכות אויר, פסולת ומחזור, רעש וקרינה, אכיפה, חומ"ס ועוד והטמעתם בשיקולי תכנון סביבתי. הבנת העקרונות התכנוניים לפיתוח בר קיימא ושילוב שיקולים סביבתיים בתכנון פרויקטים תשתיתיים תוך הצעת דרכים להתמודדות עם קונפליקטים של פיתוח לבין שימור סביבתי. הצגת מקרי בוחן של פרויקטים של תשתית בעלי השפעה סביבתית ניכרת.
פרופ' יעל פרג
צריכת האנרגיה בעולם נמצאת במגמת עלייה מתמדת. הן הגידול באוכלוסייה, והן העלייה ברמת החיים תורמים לעלייה זו. דלקים מאובנים הם מקור האנרגיה העיקרי כיום ומשמשים לצרכים תעשייתיים לייצור חשמל, לאקלום, לתחבורה, לתאורה, לבישול ועוד. במקביל לגידול בייצור וצריכת האנרגיה אנו עדים לעלייה בשיעור פליטות מזהמים לקרקע, למים ולאוויר וכן גזי חממה לאטמוספירה ובראשם פחמן דו - חמצני. האתגרים הניצבים בפנינו הם המשך הפיתוח והקדמה בד בבד עם שמירה על עקרונות הקיימות, כמו גם ניתוק הקשר בין צמיחה כלכלית וצריכת אנרגיה ממקורות פוסיליים. מטרת הקורס היא להציג בפני הסטודנטים את יסודות משק האנרגיה ומערכות האנרגיה. הקורס מתמקד בנושאים הבאים: דלקים ומקורות האנרגיה השונים (פוסיליים, מתחדשים, מעוטי פחמן),טכנולוגית שונות לייצור אנרגיה ויצור חשמל, צריכת אנרגיה (במוצרים, בתהליכים, בתעשייה, בתחבורה במבנים ועוד), יחידות מדידה, ביקוש והיצע, הקשר שבין אנרגיה לשינויי אקלים, אנרגיה בעולם המפותח והמתפתח, התייעלות אנרגטית, ביקוש ותחזיות לאנרגיה בעולם, ההשפעות החברתיות, סביבתיות, בריאותיות של יצור וצריכת אנרגיה. הקורס יחשוף את הסטודנטים לקריטריונים שונים להשוואה בין חלופות שונות ליצור חשמל ודלקים ויספק להם כלים להערכת היבטי קיימות במשק האנרגיה.
גב' רונית לוין, גב' גליה עופר
השיעור מיועד להקנות מושגי-יסוד, עקרונות התיאוריה הכלכלית וכן יסודות של שיטת הניתוח הכלכלית בתחומי המיקרו-כלכלה. הנושאים הנדונים בשיעור זה כוללים: בעיית המחסור, גבול אפשרויות הייצור, יעילות בהקצאת גורמי הייצור; ביקוש והיצע למוצרים ולגורמי ייצור; שיווי-משקל חלקי ושיווי-משקל כללי בתחרות משוכללת, התערבות הממשלה בשווקים - אמצעים והשלכות.
מרצה: פרופ' עמר מואב
הקורס יעסוק ביסודות התיאוריה המקרו כלכלית. נתחיל בלימוד יסודות החשבונאות הלאומית ונעבור ללמוד את המודל המקרו כלכלי הקלאסי, ובמסגרתו נלמד כיצד נקבע התוצר בשיווי משקל של תעסוקה מלאה, כיצד התוצר צומח ובפרט נלמד את מודל הצמיחה של סולו, נדון במקורות הצמיחה ובהבדלים בתוצר בין כלכלות שונות. במסגרת המודל הקלאסי נלמד כיצד התוצר מתחלק לשימושיו השונים, במשק סגור ובמשק פתוח, נבין את הקשר בין תנועות הון ויבוא ויצוא, ונלמד את עקרונות מאזן התשלומים. נרחיב את המודל להיצע וביקוש לכסף, ונלמד כיצד נקבעת רמת המחירים והריבית הנומינאלית, וכיצד נקבעים שערי חליפין. לדיון באבטלה ומחזורי עסקים נפנה למודל הקינסיאני ובעזרתו נלמד כיצד נקבע התוצר בטווח הקצר. ספר הקורס: יורם מישר, המקרו-כלכלה של ישראל , הוצאת פרדס, 2008, 2009 (מהדורה מתוקנת).
מרצה: מר עמית נוביק
הסתברות: מרחבי הסתברות, כלל החיבור, חישובי הסתברות בעזרת דיאגרמות וון, חישובי הסתברות במרחב הסתברות סימטרי, קומבינטוריקה, הסתברות מותנית, נוסחת בייז, חוק המכפלה, אי תלות של מאורעות. משתנים מקריים: התפלגויות כלליות (בדידות ורציפות), התפלגויות מיוחדות (בינומית, אחידה בדידה, גאומטרית, בינומית שלילית, היפרגאומטרית, פואסונית, אחידה רציפה, מעריכית, ארלנג, נורמלית, לוג-נורמלית, F, t, חי בריבוע), תוחלת ושונות, אי שוויוני מרקוב וצ'בישב, משתנים מקריים דו-ממדיים בדידים, התפלגות משותפת בדידה, התפלגות מותנית בדידה, שונות משותפת ומתאם, משפט הגבול המרכזי.
מרצה: מר עמית נוביק
אמידה: אמידה נקודתית, אומד נראות מקסימלית ואומד חסר הטיה, רגרסיה לינארית פשוטה ואומדי הריבועים הפחותים, רווחי סמך עבור פרופורציה והפרש פרופורציות, עבור תוחלת והפרש תוחלות כאשר המדגמים גדולים וקטנים וכאשר סטיית התקן ידועה (התפלגות נורמלית) ולא ידועה (התפלגות t). בדיקת השערות: הרציונל הכללי, מבחנים חד-צדדיים ודו-צדדיים, טעות מסוג ראשון ושני, רמת מובהקות ועוצמת מבחן, בדיקת השערות במודלים הנורמלים (ובפרט מבחני t ומבחני F), מבחני חי-בריבוע לטיב התאמה ולאי תלות.
מרצה: פרופ' יוסי מעלם
בקורס זה ננתח את קבלת ההחלטות של יחידות כלכליות (צרכנים, יצרנים ועוד... ) בסביבה תחרותית. נתאר את המניעים והמגבלות בפניהם עומדות היחידות ואת דרכי הפעולה בהן בוחרות היחידות. בתורת הצרכן נחקור את הדרך בה מחליט הפרט מה ומתי לקנות לאור ההכנסה והמחירים. בין הנושאים שננתח יהיו הבחירה בין עבודה ופנאי וקבלת החלטות בתנאי אי וודאות. בתורת היצרן ננתח את הדרך בה מחליטה הפירמה איך לייצר ומה לייצר לאור האפשרויות הטכנולוגיות והמחירים של גורמי הייצור והמוצרים. נחפש כיצד נקבעת הדרך הזולה ביותר לייצר ומהי רמת הייצור הרווחית ביותר.
מרצה: ד"ר טל מופקדי
מטרת הקורס הנה להקנות למשתתפים מושגי יסוד בתחום המימון, וללמדם דרכי חשיבה ושיטות עבודה העומדות ביסוד העולם הפיננסי. החלק הראשון של הקורס יעסוק במימון בתנאי ודאות, בו נלמד כיצד יש להעריך תזרימי מזומנים על פני תקופות זמן שונות, ולתמחר נכסים פיננסיים שונים בעולם חסר סיכון. החלק השני של הקורס יעסוק בסוגיות הקשורות למבנה ההון של הפירמה, בו נבחן כיצד, ובאלו תנאים, האופן שבו מממנת הפירמה את פעילותה עשוי להשפיע על שווייה.
מרצה: ד"ר גל מנור
זהו קורס ברמת מתקדמים ב׳ לסטודנטים לקיימות המתמקד באסטרטגיות קריאה, במטרה לסייע לתלמידים להיות קוראים יותר יעילים ואפקטיביים של טקסטים אקדמיים. הקורס גם מפתח מיומנויות דיבור, הקשבה וכתיבה, כך שתלמידים יכולים להביע את דעותיהם ולסכם מאמרים במסגרת לימודיהם. בנוסף הסטודנטים ישפרו את אוצר המילים האקדמי שלהם בנושאים הקשורים לקיימות.
מהנדס שמעון טל
מטרת הקורס: להקנות לסטודנט הכרה בסיסית של משק המים בישראל מהיבטיו השונים בדגש על ההשפעות הסביבתיות. הקורס יקנה לסטודנט הכרות על דרך פעולתו וניהולו של משק המים על שחקניו השונים, על בעיותיו העיקריות ועל התהליכים שהוא עובר בהסתמך גם על ניסיון מעשי של המרצה בניהול משק המים הישראלי. תכנית הקורס תכלול שלושה חלקים. בחלקו הראשון ילמדו הנתונים הבסיסיים של מקורות המים בישראל, של השימושים השונים במים לצרכים בסיסיים ולקידום יעדים לאומיים. בעיית המחסור תועלה בראיה הלאומית, האזורית והגלובאלית. ילמד כיצד השפיעו נתונים אלה על עיצוב העקרונות החוקיים, התשתיות הפיזיות והעקרונות הארגוניים של משק המים. בחלקו השני תלמד מדיניות הניהול של המים, על המשברים שעבר ועובר משק המים בישראל והתהליכים שעבר עד להעמדתו על בסיס בר קיימא. ילמדו יעדי משק המים והפעולות הנעשות לצורך השגת יעדים אלה, הן בהיבט הכמותי, האיכותי והארגוני. בחלקו השלישי ילמד החוק הבינלאומי לניהול משאבי מים ופרק המים בהסכם השלום הקבוע בין ישראל לירדן, והזמני בין ישראל והרשות הפלשתינאית.
פרופ' יואב יאיר
הקורס עוסק בתהליכים המתרחשים בפני השטח, בעומק הקרקע, באקוויפרים, במקורות מים עליים, באוקיינוסים ובאטמוספרה המשפיעים על איכות הקרקע, המים והאוויר. המטרה היא להכיר את סוגי הזיהום ממקורות טבעיים ועקב מעשי ידי-אדם ולהבין את אופן התפשטותם בסביבה. נלמד כיצד מתבצע מעקב אחר סוגי הזיהום השונים מלוויינים וממערכות ניטור קרקעיות, ונכיר תקנים מקומיים ובינלאומיים וישראלים. הקורס יעסוק בהשפעות בריאותיות וסביבתיות של איכות הקרקע, המים והאוויר בארץ ובעולם וכן במגמות הנצפות והחזויות לעשורים הקרובים.
גב' צרויה שבח
אתגרים סביבתיים חוצים במקרים רבים את גבולות המדינה ומצריכים שיתוף פעולה, חדשנות והעברת ידע בין שחקנים שונים ובין הרמה הגלובלית לרמה הלאומית או המקומית. הקורס יבחן את ההיבטים המרכזיים העומדים בפני מקבלי ההחלטות בניווט האתגרים הללו: העקרונות, כלי המדיניות והנושאים המרכזיים של מדיניות הסביבה ברמה הגלובלית. במהלך הקורס ידונו מנגנוני המדיניות הסביבתית הגלובלית, אמנות סביבתיות, ארגונים ושחקנים המשפיעים וקובעים את סדר היום של זירת הקיימות העולמית. כיצד נקבעים יעדים גלובליים וההשפעות של מסגרות דוגמת היעדים לפיתוח בר-קיימא (SDG), התקדמות המדיניות הסביבתית באיחוד האירופאי או המלצות לתהליך ביקורת העמיתים ב- OECD על היכולת לתת מענה לאתגרי הסביבה.
ד"ר יואב פלד
בקורס זה הסטודנטים ילמדו את עקרונות תחום מערכות המידע הגאוגרפיות (Geographic Information Systems, GIS). מערכות מידע גיאוגרפיות הן עמוד השדרה של מיפוי דיגיטלי ושל המימד המרחבי במדעי הקיימות. הסטודנטים ירכשו ניסיון עם GIS דרך תרגול מערכות שונות במעבדת המחשבים ומחוצה לה, כולל פלטפורמות ניידות, תוכנת Google Earth Pro וחבילת התוכנות המקצועית. ArcGIS תרגולים יכללו מקרי בוחן מתחומים שונים כגון לימודי הסביבה, חברה, עירוניות, אקולוגיה והיסטוריה. בין הנושאים הנלמדים בקורס: מיפוי, שכבות מידע, מאגרי נתונים, היטלים וקוארדינטות, קלטי נתונים ממקורות שונים, עיבוד גיאוגרפי, שאילתות ואנליזה מרחבית.
מרצה: ד"ר שירי צמח שמיר
הקורס מקנה רקע תאורטי ואנליטי בניתוח גישות לניתוח בעיות סביבתיות וניצול (או שימור) משאבי טבע מההיבט הכלכלי. הקורס יעסוק בשני תחומים: 1. התיאוריה של השפעות חיצוניות. 2. שימוש בתמריצים כלכליים בכדי לגרום לתגובות פרטיים ופירמות במסגרת השוק שיכולות לקדם יעילות. סקירה של שיטות שונות להערכת ממשאבי סביבה כדי להעריך שינויים ברמת איכות הסביבה.
גב' צרויה שבח
הקורס בוחן שני עמודי תווך מרכזיים בממשק הקריטי של עסקים וקיימות. הקורס יבחן את מושג האחריות התאגידית (CSR), התפתחותו והיבטים מרכזיים ביישום. בקורס תוצגנה פלטפורמות וגישות דיווח מרכזיות כגון תקן ה- GRI (Global Reporting Initiative), Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TFCD) וה- CDP, האופן בו CSR קשור ליעדי הפיתוח של האו"ם (SDGs) וכן מקרי מבחן ודוגמאות בדגש על נושאי ההשפעה החברתית-סביבתית והיבטים של שקיפות. לאחר מכן יתמקד הקורס בהשקעות אימפקט ויסקור את המושג, אופן התפתחותו, האקוסיסטם שלו והשחקנים המעורבים. הקורס יבחן את השקעות האימפקט בהשוואה להשקעות אחרות, את המסגרת הרגולטורית הנוכחית של השקעות אלו וכיצד מתגבשות פרקטיקות של השקעות אימפקט ברחבי העולם כיום.
ד"ר אסנת ליפשיץ
הקורס יקנה לתלמידים ידע לגבי בדיקה אמפירית של תיאוריות כלכליות ע"י תהליך של בניית מודל, אמידת הפרמטרים של המודל מתוך הנתונים, בדיקת השערות לגבי הפרמטרים, וביצוע תחזיות בעזרת המודל שנאמד. הקורס יתרכז במודל הקלאסי שבו כל ההנחות הקלאסיות מתקיימות. הקורס יקנה לתלמידים ידע לגבי אמידת מודלים במצב שכל ההנחות הקלאסיות לא מתקיימות. תלמידים ילמדו כלים כדי להתגבר על בעיות אקונומטריות נפוצות. הלימוד יעשה הן במישור העיוני והן במישור המעשי וילווה בתרגול תוך שימוש אינטנסיבי במחשב ובתוכנות סטטיסטיות (STATA)
מרצה: ד"ר אורן לוינטל, מר אביחי ליפשיץ
הקורס יעסוק בשאלות המאקרו-כלכליות המרכזיות: 1. המודל המצרפי הבסיסי במשק סגור: שוק המוצרים, שוק העבודה, שוק הכסף, קשרי הגומלין ביניהם וגזירת הביקוש וההיצע המצרפיים. 2. יסודות מיקרו-כלכליים של פונקציות התצרוכת וההשקעה ושל ההצע המצרפי (שווקי עבודה וקשיחויות שכר ומחירים). 3. אינפלציה, אבטלה וכללים מונטריים. 4. שערי ריבית נומינליים וריאליים. 5. מדיניות מונטרית ומדיניות פיסקלית.
מרצה: ד"ר נדב לוי
מטרת הקורס היא להקנות לסטודנטים ידע בניתוח שווקים, בהם התחרות אינה משוכללת כתוצאה מריכוז של כח שוק בידיו של מוכר יחיד (מונופול) או מוכרים מעטים (אוליגופול). הקורס יתאר מספר רב של מבני שוק אפשריים (תחרות בכמויות ובמחירים, הובלה אסטרטגית, קרטל וכדומה), יסקור קשת של פרקטיקות הנהוגות ע"י מונופולים וידון בהרחבה בהשלכות על הרווחה החברתית. בחלק זה של הקורס ייעשה שימוש בכלי ניתוח מוכרים מתורת המחירים אשר נלמדו בקורסים קודמים, ובנוסף יוצגו מושגי פתרון מרכזיים מתורת המשחקים לניתוח של בעיות עם מספר משתתפים המתנהגים באופן אסטרטגי. בחלקו השני יתמקד הקורס במקרים של אינפורמציה א-סימטרית בין שחקנים שונים בשווקים וניתוח ופתרון בעיות העולות במצבים אלו. יבוצע תיאור של כשלי השוק היכולים להיווצר כתוצאה מקיום אינפורמציה א-סימטרית ותנותח התנהגות מיטבית של מונופול העומד בפני צרכנים שלהם אינפורמציה פרטית.
מרצה: ד"ר טל רגב , פרופ' צבי הרקוביץ
משקים פתוחים בטווח הקצר, מאזן התשלומים, שערי חליפין קבועים וניידים, תנועות הון וארביטראז בינלאומי. מדיניות פיסקלית ומונטרית במשק פתוח. שווקים פיננסיים, מערכת הבנקאות ומדיניות מונטרית. צמיחה כלכלית אקסוגנית, חסכון, השקעה ושפורים טכנולוגיים. יסודות מיקרו-כלכליים של פונקצית ההשקעה.
מרצה: פרופ' צבי אקשטיין, גב' טלי לרום
הקורס יישומים אקונומטריים מהווה המשך לקורס מבוא לאקונומטריקה ומטרתו היא ללמד את הסטודנטים שימוש בכלים אקונומטריים נוספים על מנת לענות על שאלות כלכליות מרכזיות. כדי להדגיש זאת נתמקד בשאלות המצריכות שימוש בנתונים מסוגים שונים כגון חתכי רוחב גדולים למשך שנים רבות וכן שימוש בסדרות עתיות. ההתמקדות ביישומים מעשיים של מחקר כלכלי תקנה לסטודנט ידע בשימוש במחשב ובנתונים כדי לנתח ולבחון תופעות כלכליות בישראל ובעולם. מטרת המחקרים היא לצרכי אפיון מצבים וקבלת החלטות למדיניות ברמה של פירמה או מדיניות ממשלתית. לצורך זה הסטודנטים ילמדו ליישם תיאור נתונים באמצעות טבלאות וגרפים, הצגת היפותזות כלכליות ובחינתן על ידי שיטות אקונומטריות שונות בחתכי רוחב ובסדרות עתיות. הקורס יחצה תחומים מגוונים בכלכלה, כגון: כלכלת עבודה, חלוקת הכנסות, מדיניות מוניטרית, מדיניות פיסקאלית, ועוד. הקורס יתבסס על עבודות מחקר שנעשו וכן על יוזמה של הסטודנטים. כמו כן יוצגו מקורות נתונים שונים מהארץ והעולם הנדרשים למחקרים כלכליים.
מרצה: עו"ד עידית רייטר
הקורס מציע מבט פרקטי ועדכני, ממעוף הציפור, על התחום הדינמי והאינטרדיסציפלינרי שהוא המשפט הסביבתי. מטרת הקורס: להקנות לסטודנטים כלים להבנה ולניתוח סוגיות מרכזיות ואקטואליות בתחום, תוך הכרת עקרונות היסוד ותפיסות העולם שעליהם נשען המשפט הסביבתי. במסגרת הקורס נתוודע לעקרונות היסוד, למנגנונים, לכלי האכיפה ולמערך הרגולטורי המרכיבים את הדין הסביבתי. נכיר פסקי דין מנחים ונבחן כיצד הכלים המשפטיים אותם הכרנו, באים לידי ביטוי בסוגיות אקטואליות בנושאים סביבתיים. הקורס מלווה בארבעה שיעורי תרגול שמטרתם להנגיש את עולם המשפט לסטודנטים שאינם תלמידי משפטים, תוך הכרת עקרונות היסוד וכלי האכיפה השונים, פיתוח חשיבה משפטית ביקורתית ומתן כלים לניתוח טקסטים משפטיים.
פרופ' יואב יאיר וד"ר שירי צמח שמיר
הפרויקט היישומי מאפשר לסטודנטים להתנסות במגוון נושאים בתחום הקיימות תוך חיפוש סינרגיה אפשרית בין יזמות, עסקים וסביבה. יושם דגש על פרויקטים בעלי תרומה אפשרית לחברה, לקהילה ולסביבה – בארץ או בעולם. במסגרת הפרויקט יתחלקו הסטודנטים לצוותים של 4-3, ויתבקשו לזהות צרכים ובעיות תוך שהם מתמודדים עם סוגיות מעשיות בתחום הסביבה בנושאים שונים, בהתאם לתחומי העניין שלהם. הסטודנטים יבחרו רעיונות לפרויקטים עצמאיים או בשיתוף פעולה עם עמותות, חברות עסקיות וגופים ציבוריים. לאורך השנה יידרשו הסטודנטים להציג את פרויקט הגמר שלהם, את הפתרונות שמצאו ואת היתכנותם הכלכלית ולבחון אותם בכלים אקדמיים, תוך שהם חשופים לביקורת עמיתים של חבריהם לכיתה. התוצרים הסופיים של הפרויקט יוצגו בערב סיום בנוכחות ההורים ותלמידי שנים אחרות בביה"ס לקיימות.
ד"ר שירי צמח שמיר
ניתוח עלות תועלת (BCA) הוא השיטה המקובלת בניתוח כלכלי-נורמטיבי, ומהווה את הבסיס העיוני והמעשי בהקצאת משאבים במערכת קבלת החלטות של הסקטור הציבורי על כל רמותיו. מטרת הניתוח לספק מידע למערכת מקבלי ההחלטות על העלויות והתועלות לציבור של שינוי בהקצאת המשאבים (כמו ביצוע פרויקט ציבורי). בד"כ, העלויות והתועלות מתורגמות למונחים כספיים, בכדי לאפשר דירוג מושכל של החלופות (ולאו דווקא בכדי ל"תמחר" את התפוקות של הסקטור הציבורי).
ד"ר אסף צחור
משבר המזון העולמי הוא טרגדיה הומניטרית חובקת כל, ואחד האתגרים העצומים המשחרים לפתחה של האנושות במאה העשרים ואחת. למעלה מ-750 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מתת תזונה ורעב, ועלינו לבצע רפורמות מרחיקות לכת במערכת המזון העולמית על מנת להמציא מזור. הקורס "מערכות מזון בעידן המודרני", נועד להקנות למשתתפים הבנה מעמיקה יותר של מערכת המזון העולמית, על תועלותיה ועיוותיה. משתתפים שישלימו את הקורס יכירו את האלמנטים העיקריים, הכוחות והדינמיקה אשר ביחד מעצבים את מערכת המזון העולמית, ומחוללים משברי מזון אזוריים. כמו כן, משתתפים שישלימו את הקורס יכירו את שיטת דינמיקת המערכות, ויעריכו נקודות התערבות שונות במערכת המזון העולמית, לרבות האופנים בהם טכנולוגיות שונות הנמנות על "המהפכה החקלאית הרביעית" עשויות לתרום לביטחון מזון עולמי ואזורי.
גיא פרוס
Urbanization trends at the beginning of the 21st century led humanity to an "urban revolution". For the first time, most of the world's population lives in cities - whether in metropolitan areas, huge cities of millions of inhabitants or small cities growing at a tremendous speed. The rush to the cities brings along new complexities and result in new dilemmas such as a housing crisis, the aging of infrastructure, a climate crisis, the depletion of resources, the reduction of mutual responsibility and privatization of government roles. Today more than ever the municipal realm is the enabler for cities and countries to provide quality living conditions for residents and an economic climate for promoting business and sustainable urban growth. However, this opportunity comes with its fair share of challenges, creating a wider gap between resident groups and within unique resident clusters in our society. Moreover, the new urban realm brings along new opportunities due to the convergence and mutual strengthening of social media, mobility, cloud computing and information patterns (known as the Nexus of Forces, a model developed by Gartner) - this leading to a development in the use of urban information systems and analytics with the ability to cross-pollinate data from multiple sources. In the course we will cover: 1. Better defining city challenges - moving from an infrastructure focus to a resident focus 2. The behavioural aspects of resident engagement 3. Technical implementation for working on data platform to solve city problem 4. Working with a single data methodology around solving city problems – enabling more consistency and transparency around leadership decision making processes 5. Learning how to derive clear insights and communication of results for leaders/executives.
ד"ר תמיר ארביב
המציאות המורכבת של ייצור וצריכה המונית מהווים אתגר לקיימות. בקורס זה נעקוב אחרי מחזורי החיים של מוצרים וחומרי גלם משלב הכרייה דרך הייצור, שימוש, וטיפול בסוף חיי המוצר. נסקור את דרישות המשאבים, האנרגיה, וטביעות הרגל הסביבתיות בשלבי החיים השונים ונלמד את האתגרים להשוות בין מוצרים. נבין את הסוגיות והאתגרים איתם מתמודדים הצרכנים, התעשייה, קובעי מדיניות, הרגולטור, וקבוצות נוספות. נכיר שיטות לחקר ההשפעות האלו, כולל ניתוח זרמי חומרים (material flow analysis) ואומדן מחזור חיים (life cycle assessment) . בין נושאי הקורס: שרשות ייצור לינאריות ומעגליות, כלכלה מעגלית, היררכיית הטיפול בפסולת, סימביוזה תעשייתית, אסטרטגיות התייעלות משאבים, טביעת רגל חומרית, ועוד.
פרופ' צבי אקשטיין ומרצים נבחרים
המטרה העיקרית של קורס זה היא להקנות לתלמידים את הכישורים לחבר בין לימודי הכלכלה האקדמיים ליישומים אמפיריים בנושאי מדיניות כלכלית-חברתית. סדרת המפגשים תשלב בין "התורה" ל"מעשה" באמצעות דיון אקדמי ובחינה ביקורתית (לאו דווקא שלילית) של המדיניות המוצעת. בכל אחד מן הנושאים הנסקרים יוצג מסמך מדיניות עכשווי. חלק מן המסמכים יכלול המלצות של וועדות בנושאי חברה-וכלכלה. התלמידים ידרשו להעריך את המדיניות המוצעת לאור המטרות הנדרשות להשגה. בנוסף להשתתפות הפרטנית התלמידים יוקצו לקבוצות דיון והערכה. כל אחת מן הקבוצות (3-4 תלמידים) תידרש להציג בדיון של כ-30 דקות התדיינות מנומקת של ההיבטים החיוביים והשליליים של המדיניות המוצעת. התמקדות צריכה להיות על המדיניות המוצעת תוך שימוש מרבי בחומרי הלימוד בקורסים שנלמדו בכלכלה בשנים הקודמות.
בקורס זה נלמד על מתודות לניתוח נתונים והסקת מסקנות (Descriptive analytics), לחיזוי (Predictive analytics) כגון Naïve Bayes, ועל שיטות לסיווג של נתונים כגון אלגוריתם הקלסטרינג (K-Mean), אשר מאפשרות להפוך את הנתונים הגולמיים לאינפורמציה בעלת ערך עסקי, ונלמד כיצד ליישם את המתודות הללו לפתרון בעיות בעולם העסקי.
מרצה: ניר גבאי
קורס אקסל למתקדמים, אשר מיועד לבעלי רקע בסיסי באקסל. הקורס ידגיש לימוד ויישום יכולות מתקדמות של תוכנת האקסל, בינה עסקית ופתרון בעיות תוך שימוש ב (Excel VBA (Visual Basic for Applications. קורס זה נועד להקנות לסטודנטים מיומנויות חשובות להצלחה בארגונים, בעידן המידע (במיוחד בתפקידים של חשבונאים, כלכלנים, אנליסטים ומנהלים).
אספקת אנרגיה, באופן מקיים, בכמות מספקת ובאיכות טובה היא אחד מאתגרי המאה ה 21. אנרגיה זמינה, אמינה, זולה ומקיימת מאפשרת נגישות למים ולמזון והיא חיונית לשירותי בריאות וחינוך מודרניים
קראו עוד55% מאוכלוסיית העולם מתגוררת כיום ביישובים עירוניים - ושיעור זה ייזנק ל-66% עד 2050 –תוספת של 2.5 מיליארד בני אדם כתוצאה מתהליכי העיור המהירים. בה בשעה ערים אחראיות ל-75% מצריכת האנרגיה העולמית ועד ל-80% מפליטות גזי חממה. לפיכך, הסביבה העירונית היא מפתח לפתרון אתגרי הקיימות של המאה ה-21. החטיבה בעירוניות תקנה כלים מושגיים ומעשיים להבין ולהתמודד עם סוגיות שונות של קיימות עירונית בקני מידה שונים: תהליכי עיור והשפעתם על שינוי אקלים, מדיניות ותכנון עירוני, יחסי העיר עם סביבתה הטבעית, תשתיות עירוניות ומערכות תחבורה בנות קיימא, מפגעים סביבתיים בעיר והשפעתם על קבוצות שונות (צדק סביבתי), "עירוניות חכמה" ועוד. הקורסים השונים ידגישו סוגיות עולמיות בהקשרי פיתוח מגוונים (בדרום ובצפון הגלובלי) וסוגיות מקומיות בערי ישראל, כולל סטודיו לתכנון עירוני מקיים שיתמקד בעיר בארץ (לדוגמא, הרצליה).
קראו עודבמהלך השנה השלישית, יידרשו כל הסטודנטים לקחת חלק בפרויקט יישומי של יזמות סביבתית, בהיקף של 6 שעות סמסטריאליות, במסגרתו יתמודדו עם סוגיות מעשיות בתחום הסביבה בנושאים שונים, בהתאם לתחום העניין של הסטודנט. הפרויקט יתנהל בקבוצות קטנות. המטרה של הפרויקט היא לחשוף את הסטודנטים להתנסות מעשית אישית בתחום הקיימות, תוך שימת דגש על יזמות ותרומה לחברה.
"לימודי הקיימות חשפו אותי לאחד האתגרים המרכזיים במאה ה-21 והוא היכולת למצוא פתרון לבנייה ירוקה במבנים קיימים. הפרויקט היישומי הפך את הרעיון למציאות והביא לפתיחת עסק בתחום הבנייה הירוקה"