מחקר חדש

חשיפה לדעות מנוגדות מחסנת מפני קיצוניות

16 אפריל
2023

שתפו ב:

מחקר חדש שנערך על ידי ד"ר גלי עינב וד"ר יוסי מערבי, בית ספר אדלסון ליזמות, אוניברסיטת רייכמן ושותפים, בדק את האפשרות להפחתת קיטוב והקצנה של דעות ועמדות בשיח הציבורי, דרך שימוש חכם בפלטפורמות דיגיטליות המציגות ריבוי דעות. מתוצאות המחקר עולה כי חשיפה לטיעוני בעד ונגד מגבירה פתיחות מחשבתית ומפחיתה קיטוב דעות.


החוקרים רצו לבחון השפעה של פלטפורמות דיגיטליות הנמצאות בשימוש רחב כל כך בעיקר בקרב דורות צעירים על מנת להגביר, ולא לצמצם, פתיחות מחשבתית לדעות שונות. המחקר נבנה על רקע הקריאות ההולכות וגוברות לעצור את תהליכי הקיטוב וההקצנה בדעות שהועצמו על ידי שימוש בפלטפורמות דיגיטליות וברשתות חברתיות, שהשלכותיו ניכרות בעולם ה"ממשי" בשנים האחרונות בעיקר בהקשר פוליטי וחברתי.

 

 

סיבה נוספת לבניית המחקר הינה היקף תופעת "בועות הפילטר" (Filter Bubbles""). בועות הפילטר, מונח שטבע אלי פאריסייר, מתייחסות לתופעה בה אתרי האינטרנט משתמשים באלגוריתמים על מנת לנחש את אופי המידע שגולשים מחפשים על בסיס חיפושי עבר. כתוצאה מכך גולשים נמצאים ב"בועה" של דעות דומות לשלהם ונחשפים פחות להשקפות מנוגדות.


החוקרים בדקו באיזו מידה חשיפה לפלטפורמה דיגיטלית (אינטרנטית) אשר מציגה שני צדדים של טענה בעזרת מתודולוגיה מיוחדת שנועדה "לפתוח אפיקי חשיבה" , תתרום לנכונות של הקוראים להתייחס לדעה המנוגדת לזו שלהם. פתיחות מחשבתית זו (open mindedness) עשויה לחדור לבועות פילטר אינטרנטיות, לצמצם תהליכי קיטוב דעות ולקדם שינוי חברתי בעידן של צמיחה משמעותית בשיח דרך פלטפורמות דיגיטליות.


החוקרים השתמשו במתודולוגיה של 'The Prespective' - פלטפורמה דיגיטלית אשר מיישמת מתודולוגיה שבה מוצגות שתי דעות לטיעון (3 בעד ו 3 נגד). 400 משתתפים (200 גברים ו-200 נשים), חולקו לקבוצות לפי מספר המאמרים אותם קראו אשר הציגו דעות מנוגדות בנושא Black Lives Matter. לאחר החשיפה למאמרים נשאלו המשתתפים לגבי הנכונות שלהם להתייחס לדעה הנוגדת את שלהם.


תוצאות המחקר מצביעות על כך שחשיפה למאמרים של המציגים שני צדדים של טענה תוך שימוש במתודולוגיה עריכה ייחודית מגבירה פתיחות מחשבתית ומפחיתה קיטוב דעות – שתי בעיות עולמיות המונעות על ידי שימוש בפלטפורמות דיגיטליות. תוצאות המחקר הראו שהקבוצה אשר קראה חמישה מאמרים, קשורים או לא קשורים לגזענות, היו פתוחים מחשבתית בצורה משמעותית יותר כלפי BLM מאשר קבוצת הביקורת שלא קראה אף מאמר. אלו שקראו חמישה מאמרים הקשורים לגזענות גם הראו דרגות נמוכות יותר של דעות קיצוניות כלפי BLM מאשר קבוצת הביקורת.

 


ד"ר גלי עינב, ראש התואר הראשון ביזמות, מסלול בינלאומי ותוכנית Upstart, בית ספר אדלסון ליזמות, אוניברסיטת רייכמן: "ככל שהשימוש ברשתות חברתיות גדל, הכרחי לשלב מתודולוגיה מסוג זה אונליין. כחוקרים, מחנכים ויזמים חשובה לנו מאוד האפשרות להשתמש בכלים דיגיטליים לקידום שינוי חברתי. אנחנו מקווים שתוצאות המחקר יוכלו לקדם חברה פתוחה יותר וקיצונית פחות על ידי צמצום קיטוב דעות, עידוד שיח ציבורי אונליין וכתוצאה מכך יצירת שינוי חברתי אופליין בעידן של שימוש הולך וגובר בשיח על גבי פלטפורמות דיגיטליות. אנו ממליצים שמתודולוגיה מסוג זה של הצגת דעות מנוגדות לכל טיעון, תאומץ על ידי גופי תקשורת, פוליטיקה וחינוך וגם בתוך ארגונים ומקומות עבודה, על מנת ליצור הזדמנות לשיח פתוח ומכבד הן בין ההנהלה והעובדים והן בין העובדים עצמם".


המחקר נערך על ידי ד"ר גלי עינב, בית ספר אדלסון ליזמות, אוניברסיטת רייכמן; ד"ר יוסי מערבי, דיקן בית ספר אדלסון ליזמות, אוניברסיטת רייכמן; אופיר אלן, בוגרת בית ספר איבצ'ר לפסיכולוגיה, אוניברסיטת רייכמן; תמר גור, דוקטורנטית לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית; דניאל רבנר מייסד ומנכ"ל The Prespective.