מחקר חדש

"מה אמרת? חזור שנית" הפרעת קשב וריכוז (ADHD) מאטה את היכולת להבין שפה

26 פברואר
2023

שתפו ב:

מחקר חדש של פרופ' בעז בן דוד ורוני למל, מבית ספר ברוך איבצ׳ר לפסיכולוגיה, מצא כי הפרעת קשב גורמת לעיכוב בתפיסת שפה ובקושי בהבנת משמעות המשפטים שנאמרים. תוצאות המחקר מראות כי רעש רקע גובה מחיר יקר מתלמידים עם הפרעות קשב. במחקרם בדקו החוקרים השפעות של הפרעת קשב (ADHD) על תפיסת שפה דבורה בתנאי רעש. מחקר זה הוא הראשון לבחון תהליכי קליטת שפה דבורה בזמן אמת (online) ע״י שימוש ב-eyetracker (מכשיר למעקב אחר תנועות עיניים) אצל צעירים עם הפרעת קשב.

 


תלמידים עם הפרעות קשב נשארים מאחור כשהמורה (או המרצה באוניברסיטה) מדבר וברקע יש מלמולים. המחקר מראה כי תלמידים אלה מאבדים זמן יקר ביכולת להבין את המילה המדוברת ועד שמגיעה המילה הבאה במשפט הם נשרכים מאחור. ההשלכות ברורות - הם הולכים לאיבוד. הפתרון פשוט אבל קשה ליישום: שקט.
הבנה של שפה דבורה היא היכולת שמאפשרת לנו תקשורת בין אישית וחיונית לחיים פעילים ולרווחה נפשית. הבנה ועיבוד של שפה תחת תנאי רעש הכרחית בתנאים ומסגרות יומיומיות: בלימודים, בתעסוקה ובאינטראקציות חברתיות. ההבנה של השפה כרוכה ומערבת בתוכה יכולות ניהוליות (executive functions), כמו למשל: אינהיביציה (עיכוב תגובה), קשב מתמשך, קשב סלקטיבי, זיכרון עבודה, תכנון וביצוע פעולות וכו׳. קושי בשליטה וניהול של פעולות אלו מאפיינים אנשים עם הפרעת קשב. עם זאת, אין כמעט מחקרים בספרות שמדברים על הקשר בין שפה דבורה והפרעת קשב.


המחקר בוצע במעבדה לתקשורת ונוירופסיכולוגיה לאורך החיים (CANlab) באוניברסיטת רייכמן, בשיתוף עם מעבדת קשב בראשות פרופ׳ לילך שלו מבורך באוניברסיטת תל אביב. החוקרים ערכו ניסוי של נבדקים משתי קבוצות (עם ובלי הפרעת קשב) אשר התבקשו לבצע מטלה בתנאי רעש בדומה למצב שכיח בכיתה, ארוחה משפחתית וכד׳. הניסוי נערך באמצעות מכשיר למעקב אחר תנועות עיניים (eyetracker), שיטה זו היא היחידה המאפשרת לחשוף תהליכים בזמן אמת. מהממצאים עלה כי לקבוצת הנבדקים עם הפרעת קשב יש עיכוב/האטה של חצי שנייה בביצוע המטלה, דהיינו עיכוב בעיבוד שפה דבורה. במונחים של שפה חצי שנייה היא המון זמן, כאשר מאבדים מילה פה מילה שם בסוף זה מצטבר, וכך עלולים לפספס את הקשר ומשמעות המשפט.


מחקרים קודמים מצאו שאנשים עם הפרעת קשב צריכים יחס אות-רעש מיטבי בכדי לעבד ולזהות מילים מדוברות בצורה טובה. בהינתן תוצאות המחקר נראה כי צעירים עם הפרעת קשב נפגעים גם בזיהוי וגם בעיבוד הדיבור בסביבות מרובות דיבורים ורעש. זיהוי ועיבוד דורש תשומת לב, גיוס קשב, אינהיביציה ויכולות זיכרון עבודה. אנשים עם הפרעת קשב נדרשים להתאמץ יותר בכדי להקשיב בתנאים רועשים, ולגייס יותר משאבים שאינם זמינים להם, דבר המוביל לעיכוב בהבנה. לפגיעה זו עלולה להיות השלכות חמורות שישפיעו לרעה על איכות חייהם של הסובלים מכך.


מחקרים קודמים מדגימים פגיעה בזיכרון עבודה אצל אנשים עם הפרעת קשב. החוקרים מצאו כי לכל הנבדקים (עם ובלי הפרעת קשב) רמה זהה של זיכרון עבודה אשר נבדקה טרם הניסוי. עם זאת, במצבים של דרישות קוגניטיביות גבוהות ישנם הבדלים בזיכרון עבודה בין שתי הקבוצות, הנבדקים עם הפרעת קשב חוו פגיעה בזיכרון.


פרופ' בעז בן דוד, ראש המעבדה לתקשורת ונוירופסיכולוגיה לאורך החיים (CANlab) ומומחה לחקר השפה, בית ספר איבצ'ר לפסיכולוגיה, אוניברסיטת רייכמן: "אנשים עם הפרעת קשב 'מפספסים' מילים תוך כדי שיחה או הרצאה וברגע שזה מצטבר, הם מתקשים להבין את משמעות המשפטים שנאמרים להם. המאמץ של אנשים עם הפרעת קשב להתמודד עם הסחות דעת מדלל את המשאבים הקוגניטיביים ומשפיע על היכולת להשתמש בצורה יעילה בזיכרון העבודה שלהם ופוגע בתפיסת ועיבוד השפה".

 

 

למחקר המלא לחצו כאן >>

לקריאה נוספת לחצו כאן >>