זכייה בפרס מאמר השנה של כתב העת היוקרתי "Clinical gerontologist"

23 אוקטובר

מאמר פרי שיתוף פעולה עם חוקרי בית הספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן עם שותפה/ים מהמחלקה באוניברסיטת חיפה זכה בפרס מאמר השנה של כתב העת היוקרתי "Clinical gerontologist"

מדובר במחקר פורץ דרך הכולל שיתוף פעולה בין תחומי: קוגניציה, חקר המוח, גרונטולוגיה, פסיכולוגיה קלינית וטיפול באמנות. במחקר הראו פרופסור בעז בן-דוד (החוקר האחראי, ראש מעבדת CanLab לתקשורת, ונוירופסיכולוגיה לאורך החיים) וד"ר יוליה גולנד (חוקרת ראשית במרכז סגול למוח ותודעה) מאוניברסיטת רייכמן יחד עם שותפיהם עם ד"ר שושי קיסרי - חוקרת בתחום הטיפול באומנויות והגרונוטולוגיה הקלינית באוניברסיטת חיפה כיצד התערבות קצרה הלקוחה מעולם המשחק יכולה לשפר סינכרוניזציה בין אישית אצל זקנים (גם בגיל 90).

במחקר נעשה שימוש בפרדיגמת ׳׳משחק המראה׳׳, פרדיגמה זו שאולה מתוך עולם הטיפול במשחק. ״משחק המראה״ כפי שנעשה במחקר, הינה פעילות משותפת של משתתפ/ת זקנה ומטפל/ת, אשר כוללת תנועה מסונכרנת בין שני אנשים, משחקיות וספונטניות. במחקר ׳׳משחק המראה׳׳ חולק לשלושה חלקים בני שלוש דקות; תחילה, הנבדקת התבקשה לזוז בספונטניות והמטפלת חיקתה את תנועתה. שנית, המטפלת הובילה והנבדקת התבקשה לחקות אותה ואחרונה כאשר הנבדקת והמטפלת זזו גם יחד ללא ׳׳הובלה׳׳ של אחד הצדדים.

במחקר נמצא כי עשר דקות של "משחק מראה" שיפרו באופן מובהק פעילות קוגניטבית משמעותית (לדוגמא, תוצאות טובות יותר במבחן זיכרון), עלייה במצב רוח חיובי, ותחושת קרבה של המשתתפת אל המטפלת - זאת כמובן בהשוואה לפעילות ביקורת אשר לא שיפרה דבר (מתיחות – הפעילות המקובלת במרכז היום בו נערך המחקר). היתרון הפוטנציאלי בשימוש בפרדיגמה זו היא הקלות ביישום שלה ולכן ניתן לשלבה בשגרת הטיפול היומיומית של אנשים מבוגרים כדרך קבע.