בספרה החדש בדקה פרופ' דפנה קריב, ראש תכנית התואר הדו-חוגי במנהל עסקים ויזמות, באוניברסיטת רייכמן, מודלים שונים של התנהלות סטארטאפים במהלך הקורונה בפרט, ובמשברים מסוגים שונים בכלל. מסקנותיה הן כי המיומנויות היזמיות באות לידי ביטוי במצבי משבר כך שכל בעיה שצצה כתוצאה מקיומו של המשבר היא הזדמנות לייצר פתרון בצורת מוצר, שירות או מידע. נקודה מעניינת ומרכזית היא כי יזמים בעלי חוסן גדול הם אלו שהצליחו להתגבר על המשבר ואף להפוך ליוניקורנים. בנוסף, המיומנויות היזמיות באות לידי ביטוי במצבי משבר: פרואקטיביות, חדשנות, הוצאה לפועל של רעיונות ועוד, יזמים נוטים להתגמש יותר, לנוע במהירות ולהתאים את עצמם. כמו כן, יזמים בזמן משבר עובדים יחד ולא מתחרים, לפחות לא באותה מידה של תחרותיות שמאפיינת מצבים רגילים ולא משבריים.
![]() |
בספרה מתארת פרופ' קריב כי היזמים הרגישו שיש להם את כל המשאבים לנהל את עצמם בצורה מיטבית- "חוללות עצמית" – שזה דבר מאוד משמעותי. נקודת חוזק נוספת אצל יזמים היא ההון פסיכולוגי – תפיסה של הכרת תודה והוקרה. לאותם יזמים היה להם הרבה למי להודות, הם נתפסו על דמות מסוימת כמו למשל בעלים של חברה שהצליחה, קיבלו השראה והחליטו ללכת בעקבותיו. כמו כן פרופ' קריב מציינת כי לא היה קשר בין הדיווח של היזמים לבין רמת הלחץ שלהם, כלומר, הם דיווחו על לחץ ויחד עם זאת על הדרך לצאת מהמשבר באותה נשימה.
לדברי פרופ' דפנה קריב: "ראינו שלא משנה מאיזו מדינה, כל היזמים דיברו על זה שאין להם ספק שמה שלא יהיה בחוץ – קורונה, או משבר שלא ראינו כמותו – הם עצמם מאמינים שיש להם את היכולות הפנימיות והצוותיות להתמודד. גם אם הם יחטפו בוקס בבטן או נפילה קלה, זה יהיה ממש לעשות מהלימון לימונדה והם יצליחו. דבר נוסף שראינו אצל כולם היה המון אופטימיות ברמה של הקטנה של הקושי בחוץ. מי שלא יזם שלקח מאוד מאוד קשה את הקורונה, בניגוד מוחלט ליזמים שהיו אופטימיים וזה היבט מאוד חזק של ההון הפסיכולוגי".
משבר הקורונה פגע משמעותית בעסקים בעיקר עקב הסגרים, התחלואה, היבטים כלכליים ופסיכולוגיים, אשר יחדיו גרמו לירידה בצריכה של חלק גדול מהמוצרים/שירותים, ולכן לפגיעה חדה ברווחיות. על אף הפגיעה חלק גדול מהסטארטאפים דווקא עשו חיל במהלך משבר הקורונה. הם השכילו לאתר הזדמנויות חדשות כמו השבחה של טכנולוגיות לימודים דרך הזום, הנגשה של רפואה וירטואלית והגברת תחומי הפנאי מאחר ורבים היו ספונים בבתיהם.
בספרה עורכת פרופ' קריב הבחנה ברורה בין סטארטאפים לבין עסקים קטנים. בנוסף, נבחנים סוגים שונים של משברים (בריאותיים, כלכליים, פוליטיים, איתני הטבע) ולאורם נבחנות ההשפעות על סטארטאפים ופתרונות למצבי משבר בסדרי גודל שונים. פרופ' קריב ראיינה לצורך כתיבת הספר יזמים, מנהלי אקסלרטורים, מנהלי אקדמיה ומנהלי קרנות הון סיכון מכל העולם שסיפרו על מקרי בוחן שונים.
- הספר המלא פורסם בהוצאה לאור Routledge -
Startups and Crisis Management - 1st Edition - Dafna Kariv - Routledg (routledge.com)