כנס "חינוך לדמוקרטיה ולזכויות יסוד"

של מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים

18 דצמבר

ביום רביעי, ה-18/12, התקיים בקמפוס אוניברסיטת רייכמן כנס "חינוך לדמוקרטיה ולזכויות יסוד" של מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים בבית ספר הארי רדזינר למשפטים, בשיתוף עמותת יסוד.

בכנס השתתפו פוליטיקאים ואישי ציבור מכל הקשת הפוליטית, אנשי חינוך, אנשי החברה האזרחית וחוקרים בכירים.

את הכנס פתח פרופ' אוריאל רייכמן, הנשיא המייסד ויו"ר דירקטוריון אוניברסיטת רייכמן, ואמר: "המוסד הזה רואה בהכרזת העצמאות של מדינת ישראל - המסמך מחייב, אשר נכתב בתקופה הירואית על רקע הקרבת העם, ואנו אומרים לכולם היום לא תהיה מבחינתו אפליה על רקע דת, גזע ומין. לא נקבל בציבוריות או בחקיקה, איזושהי השלמה עם אפליה מהסוג הזה. אנו נאמנים לחופש הדת ופרושו אינו כפייה דתית. חופש דת הוא גם החופש מדת".

פרופ' יניב רוזנאי, מנהל אקדמי משותף במכון רובינשטיין לאתגרים חוקתיים, וסגן דיקן בית ספר הארי רדזינר למשפטים: "פרופ' אמנון רובינשטיין שעל שמו נקרא המרכז, החל עוד בהיותו שר החינוך בביצוע המהפכה כדי לעדכן את מטרות החינוך הממלכתי. בעקבות היוזמה שלו תוקן החוק. היום יותר מתמיד ברור עד כמה החינוך לערכים דמוקרטיים הוא קריטי להמשך קיומה של מדינת ישראל כדמוקרטיה ליברלית".

אחריו עלה דיקן בית ספר הארי רדזינר למשפטים, פרופ' ליאור זמר: "אני בוחר לברך את כולנו באופטימיות דמוקרטית. אני שותף מלא לאזהרה של חברי, פרופ' יניב רוזנאי, שבמילותיו ציין שהעולם עובר בשנים האחרונות משבר דמוקרטי שבו נשחקים מרכיבי יסוד של הדמוקרטיה הליברלית, ומשוכנע בדומה לבאי הכנס שהחינוך לדמוקרטיה הוא אבן יסוד לשימור, במקביל לשינוי, אף במצבי משבר. אנחנו לא יכולים לקחת את הדמוקרטיה יותר כמובנת מאליה".

במסגרת פאנל בנושא "מדיניות לחינוך ולזכויות יסוד" בהשתתפות עו"ד דן מרידור, שר המשפטים לשעבר ופרופ' יולי תמיר, נשיאת המכללה האקדמית בית ברל ושרת החינוך לשעבר, ובהנחיית עו״ד דינה זילבר, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ועמיתת מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים, אמר עו"ד מרידור כי "הדמוקרטיה באמת חסרת הגנה וזאת כי לדמוקרטיה אין מי שיגן עליה. בן גוריון לא הסכים לקבוע חוקה לישראל. אנחנו משטר דמוקרטי שמבוסס על הסכמה של חוקי יסוד ובית המשפט. אני לא מאמין למשמע אוזניי שכנסת ישראל לא הסכימה לכתוב שכל בני אדם שווים ולא הצלחנו להעביר את זה. חופש הביטוי גם אין. לא הצלחנו להעביר את החוקים האלה – אך הם היו מוסכמים. יש אנשים שלא מקבלים שיוויון יהודים וערבים, גבר ואישה וכו׳. על זה היום המאבק".

פרופ׳ תמיר הסבירה כיצד נושא הדמוקרטיה הודר באופן היסטורי ממערכת החינוך ואיך דבר זה מאיים על המורים והמורות, במיוחד כיום: "צריך להגיד, הרבה שנים הנחנו שדמוקרטיה היא מוסד מובן מאליו ולא טרחנו להגן עליו. נושא הדמוקרטיה רודד במשך שנים בבתי הספר ולכן התפקיד המרכזי של כולנו היום זה להגן על מורים שילמדו דמוקרטיה. אני חוששת למורות ולמורים בישראל שמפחדים שיפגעו בהם אם ידברו על שוויון, דמוקרטיה וזכויות לקהילה הלהט"בית".

במהלך הכנס שוחחה שרת החינוך ח״כ ד״ר יפעת שאשא ביטון, עם מגישת חדשות 12 דפנה ליאל, לקראת השבעת הממשלה החדשה, ואמרה: "יש קבוצה שקיבלה רוב שרוצה למממש את הטירוף הזה ואנחנו לא מעוניינים להיות חלק מזה. את החוקים ההזויים שנתניהו רוצה להעביר הוא יכול להעביר רק עם בן גביר וסמוטריץ' ולא נוכל להיות חלק מהדבר הזה, לא עכשיו ולא בכלל. נתניהו הוא כל כך סחיט והוא מוכן למכור הכל, לפרק הכל ומה שהכי משעשע שהוא אמר שזאת פעם ראשונה שאין כספים קואליציוניים - הוא חילק הכל. הכניסו עוד שר במשרד הרווחה והבטחון והחינוך, המשרדים מפורקים לגורמים, מה נשאר?".

לאחר מכן נערך פאנל בנושא "לימודי ליבה והזכות לחינוך כזכות חוקתית", בהנחיית פרופ' משה כהן-אליה מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים, בהשתתפות ח"כ משה ארבל, ש"ס, פרופ' לטם פרי-חזן מהפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה, ופרופ' יורם רבין, נשיא המסלול האקדמי. ח"כ משה ארבל אמר: "אני מבקש להפריך את הטענה לפיה יש פה קבוצה של הנהגה שמנסה לשמר את האוכלוסייה שלה נכשלת. המאבק הגדול של הקהילה החרדית הפוליטית מעידה כאלף עדים שיש פה רצון אמיתי של החברה החרדית לפתוח את שערי האקדמיה ולשמר את אורח חייהם החרדי לצד לימודים אקדמיים. לצערי בגלל בג"ץ חלום זה נגדע, זה יוצר מחסום בשאיפות ברצון וביכולת של נערים חרדים לנפץ תקרות בטון מעל הראש וההנהגה הפוליטית נלחמת כדי לאפשר זאת. יש אתגר אמיתי לנהל חיים מודרניים לצד היכולת לשמר ולהעביר את התורה והמורשת היהודית מדור לדור. אני לא יודע בעוד 20 שנה כיצד יראה החרדי הממוצע לאור כך שאנחנו חשופים יותר ויותר לטלוויזיה ולתקשורת. יש לנו משימה לאומית שהתורה לא תשתכח מפי ישראל".

את הכנס חתם פרופ' אוריאל רייכמן, הנשיא המייסד ויו"ר דירקטוריון אוניברסיטת רייכמן: "אנחנו נמצאים לפני נקודת האל - חזור והיא פסקת ההתגברות. בואו לא נשכח כולנו, אנחנו נמצאים ערב מלחמה, מוקפים אויבים וכל רגע הסיפור יכול להתפוצץ. לכן אני קורא היום למקבלי ההחלטות במדינה - שמרו לפחות שפסקת ההתגברות לא תהיה פחותה מ-70 ח"כ".

עוד הוסיף פרופ' רייכמן והתייחס לממשלה הנבחרת: "יש לנו היום שאלה רצינית מאוד של מהותה של מדינת ישראל. אנחנו צריכים לקבל שני דברים: הייתה הכרעה ויש לנו ממשלה נבחרת שהולכת לכיוונים שונים ואין לנו שום בעיה עם זה שממשלה שנבחרה כדין תיישם את המדיניות שלה. לצד זאת, יש יסודות שצריך לשמור כדי שהמערכת הדמוקרטית והזכויות הבסיסיות של החופש יישמרו".