ביום חמישי, 5 בינואר, התקיים באוניברסיטת רייכמן כנס יום הדמוקרטיה בנושא "ממשלה חדשה-ישראל חדשה?" של המכון לחירות ואחריות בבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה, בשיתוף אגודת הסטודנטים.
ח"כ רא"ל (במיל') בני גנץ, שר הביטחון היוצא, ניצל את נאומו ופנה לראש הממשלה נתניהו ואמר: "אנו בשעת חירום אמיתית – ולכן אני קורא מכאן לראש הממשלה נתניהו לקבל החלטה: הידברות או עימות. אני מציע מכאן לנתניהו, להקים צוות חוצה מפלגות ומחנות פוליטיים, שידון בחקיקת חוק יסוד חקיקה ברוח מגילת העצמאות, שיביא לידי ביטוי את רחשי כל העם וכלל האזרחים בישראל ויגבש הסכמות בתוך חצי שנה על כל הנושאים שעל הפרק.* נושא כל כך מהותי לעתידנו וקיומנו עשורים קדימה, ראוי שיבוא בהסכמה רחבה. זה ייתן לגיטימציה לתיקונים, ויאפשר לבנות את המבצר על תשתית איתנה".
בכנס השתתפו פוליטיקאים, שרי ממשלה וחברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית. הראיונות והפאנלים עסקו בסוגיות מהותיות אשר עומדות על סדר היום ובאתגרים הניצבים בפני הדמוקרטיה הישראלית כדוגמת הרפורמה במערכת המשפט, האינפלציה בישראל, משילות ופשיעה, אתגרי החינוך, יחסי דת ומדינה והשפעת הרשתות החברתיות על הפוליטיקה.
את הכנס פתח פרופ' אוריאל רייכמן, הנשיא המייסד ויו"ר דירקטוריון אוניברסיטת רייכמן, ואמר: "כוח מוחלט ברוב קואליציוני הוא כוח משחית וכוח משכר. הקרב הוא על פסקת ההתגברות – קרב על המשך הדמוקרטיה במדינת ישראל. אני קורא כאן, לשר המשפטים להיות פתוח לדיון. פסקת התגברות כפי שהיא מוצעת עלולה להיות מתן כוח שאין ממנו חזרה. הניסיון מראה שמשתמשים בכוח הזה כדי לבצר את השלטון ולא תהיה מזה דרך חזרה. אני קורא מכאן לכל חברי הכנסת בעיקר ממפלגת הרוב, אנשים שאמונים על הכרזת העצמאות של מדינת ישראל – לא לעשות את המהלך הנמהר הזה".
לצפייה בנאומו המלא לחצו כאן >>
פרופ' רפי מלניק, נשיא אוניברסיטת רייכמן: "הוטלה פצצה, וכשאני מסתכל על המציאות הישראלית אין יום שהוא לא מושלם לקיום כנס על דמוקרטיה. כפי שפרופ' רייכמן הדגיש – דמוקרטיה אינה רק שלטון הרוב, אנחנו זקוקים לאיזונים ולבלמים מכיוון שיש סימביוזה בין הממשלה שהיא הרשות המבצעת לבין הכנסת שהיא הרשות המחוקקת. הרשות השלישית, הלוא היא בית המשפט העליון, נדרש להיות המקור המאזן כי ללא האיזונים הללו אנחנו עלולים להידרדר".
לצפייה בנאומו המלא לחצו כאן >>
דיקן בית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה, פרופ' אסף מוגדם: "כמדי שנה, יום הדמוקרטיה מובל על ידי הסטודנטיות והסטודנטים של בית הספר, ושואף לדון בסוגיות ובאתגרים הניצבים בפני הדמוקרטיה הישראלית. יום זה הוא אירוע שיא עבור הסטודנטים, בו ערכי היסוד של אוניברסיטת רייכמן – חירות ואחריות – באים לידי ביטוי. יום זה מהווה ומשקף את דרך הפעולה בה האוניברסיטה שואפת לממש את החזון שלה - לשים את הסטודנטים במרכז".
לצפייה בנאומו המלא לחצו כאן >>
פרופ' אמנון כוורי, ראש המכון לחירות ואחריות באוניברסיטת רייכמן: "לנו במדינת ישראל, יש כנסת, יש ממשלה, והממשלה שולטת בכנסת. לנו נשאר הבירוקרטיה ובית המשפט. אתמול, גם שני הדברים האלה קרסו".
לצפייה בנאומו המלא לחצו כאן >>
ח"כ רא"ל (במיל') בני גנץ, שר הביטחון היוצא, נשא נאום בו העלה את השאלה האם מצב בו הרפורמות המדוברות אכן יכנסו לתוקפן הוא הפיך: "הבעיה בדמוקרטיות שהופכות לדמוקרטית חלולות, היא שיחד איתן נוצרת גם מערכת שמנציחה את המצב. מרגע שמערכת החינוך נשלטת באופן אחיד ולא ממלכתי, התקשורת מושתקת, ויכולתו של בית המשפט נרמסת – יש סכנה אמיתית להשתקת הדמוקרטיה על קולותיה".
לצפייה בנאומו המלא לחצו כאן >>
במהלך הכנס שוחח שר האוצר לשעבר, ח״כ אביגדור ליברמן, עם ד"ר חיים ויצמן, מנהל תחום פוליטי ועמית מחקר במכון לחירות ואחריות ואמר: "אני מאוד שלם עם המהלך של קואלציית השינוי כי אמרו שאי אפשר להקים ממשלה בלי ש"ס ויהדות התורה והוכחנו שזה אפשרי. התקלה הייתה עם ימינה, שיקלי ואח"כ ניר אורבך וסילמן. אבל בסופו של דבר כמהלך זה היה מהלך נכון לכיוון הנכון וחבל שזה לא הצליח בפעם הראשונה, אז זה יצליח בפעם השנייה".
לצפייה בשיחה המלאה לחצו כאן >>
בהמשך הכנס נערך פאנל בנושא "מערכת המשפט – הרס או תיקון?" בשיתוף מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן, בהשתתפות ח"כ שמחה רוטמן ממפלגת הציונות הדתית, יו"ר ועדת החוקה ושירותי דת, ח"כ טלי גוטליב ממפלגת הליכוד וח"כ עו"ד אפרת רייטן ממפלגת העבודה. את הפאנל הנחה פרופ' יניב רוזנאי, סגן דיקן בית ספר רדזינר למשפטים ומנהל משותף במרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים.
עו"ד לדור אמר כי "אנחנו לקראת התרסקות, הגיעה הקואליציה החדשה והיא אומרת - את כל מה שהיה עד היום אנחנו משליכים אל סל האשפה של ההיסטוריה. הרפורמות האלה משנות לחלוטין את פניה של מדינת ישראל ובעיקר את הדמוקרטיה. היועצים המשפטיים זה עניין פסול שהופך את הייעוץ המשפטי למיותר. עילת הסבירות נכנסת לכלל פעולה רק כאשר מישהו חרג ממתחם הסבירות באופן שהופך את ההחלטה לבלתי חוקי. תפקידו של היועץ המשפטי הוא לסייע לממשלה לממש אבל גם לזה יש גבולות, לרשות אסור לעשות אלא מה שהותר לה בחוק. למה ביבי מפעיל ומאפשר את זה? משום שיש תיק פלילי נגדו שבניגוד לספינים הזדוניים שהוא קורס, התיק חזק והוא יודע ועורכי הדין שלו יודעים שבקצה הדרך תהיה הרשעה מלאה".
ח"כ שמחה רוטמן הגיב לדבריו ואמר לקהל כי "אני מבטיח לכם שנעשה הכל כדי לאזן את הכוח השלטוני. כל רשות צריכה לפעול במסגרת מה שהגדיר החוק, מי אומר לרשות מה התחום שלך, מי עושה את זה? השליט זה כוח השלטוני והוא הכוח להגביל אחרים. אומר לדור הכוח השלטוני נמצא היום בידיים של היועצים המשפטיים ואני אומר נכון וזה חמור מאוד, בואו נאזן את הכוח הזה. הכוח השלטוני נמצא אצל בג"ץ וצריך לאזן את זה".
ח"כ עו"ד אפרת רייטן הביעה את חששותיה מהרפורמה במערכת המשפט: "בסוף זה מאבק של כוח. לא משנה איזה סעיפים יש פה זה מאבק של כוח בין הרשויות מי הולך לקבל הכי הרבה כוח. הרפורמה שהוצגה אתמול היא לקחת את כל הכוח לממשלה ולא לכנסת. להגיד שיש לנו שלוש רשויות זה שקר מוחלט. הרשות השופטת היא נמצאת מבחינתי באמת כבלם האחרון. אם מישהו פוגע בך דרך החוק אתה לא יכול ללכת לח"כ אתה הולך לבית משפט ואם ייקחו את הכוח הזה אז זה יגיע לכל אחד ואחד. דעתי היא שמה שקורה כאן עכשיו זה הרס של התשתית של המערכת החוקתית והמשטרית במדינת ישראל".
ח"כ גוטליב יצאה להגנת הרפורמה המשפטית כשאמרה כי "הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה אינם שומרי סף ולא זוכרים את מקומם. מה שהופך משהו לריבון זה העם, רוב העם ונבחריו. הכוח הבריוני הבלתי מרוסן ובלתי מבוקר הוא של הפרקליטות. הרפורמה החשובה הזו בראש ובראשונה תחזק את אמון הציבור במערכת המשפט. הרפורמה שאנחנו מציגים לא רק שלא פוגעת בבית המשפט היא מחזקת את המערכת המשפט".
לצפייה בפאנל המלא לחצו כאן >>
בהמשך שוחחה ח"כ אלופה (במיל.) אורנה ברביבאי, שרת הכלכלה היוצאת, עם פרופ' קרין נהון, ראש חטיבת דאטה, ממשל ודמוקרטיה ואמרה: "לאורך שנים התפקיד של הקואליציה ושל האופוזיציה הייתה לייצג דעות שונות, לייצג מגזרים ואוכלוסיות שונים, אבל בסוף טובת ישראל חשובה לכולנו וגם האופוזיציה וגם הקואליציה אמורות לייצג את כל האוכלוסיות, גם אלא שלו בחרו בהן. האיזון הזה הופר באופן כל כך בוטה שמבחינת הקואליציה האופוזיציה הפכה יעד לסיכול, ובכך גם היא פוגעת בכל האוכלוסיות והמגזרים אותן היא מייצגת".
לצפייה בשיחה המלאה לחצו כאן >>
שרת התחבורה היוצאת, ח"כ מירב מיכאלי אמרה: "המאבק של הקהילה הגאה הוא תולדה של המאבק הפמיניסטי. אנחנו צריכות וצריכים לזכור שאנחנו באותה סירה גם עם המיעוטים בישראל. יש פה אנשים שחושבים שבגלל שהם גברים, יהודים, וספציפית חובשי כיפה, זה נותן להם עליונות על כל השאר. זה לא דמוקרטיה. אנחנו לא ניתן שמדינת ישראל לא תהיה דמוקרטיה, כי מדינת ישראל הציונית היא דמוקרטית ואנחנו נילחם שהיא תישאר כזאת".
לצפייה בשיחה המלאה לחצו כאן >>
לאחר מכן, התקיימה שיחה בשניים בין ח"כ רא"ל (במיל') גדי איזנקוט, המחנה הממלכתי לבין אלוף (במיל') עמוס גלעד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS). ח"כ איזנקוט אמר כי: "אתגר עצום בעיני זה החוסן הלאומי של החברה הישראלית והיכולת שלה להתמודד עם האיומים ולהמשיך לקיים חברה יהודית, דמוקרטית, שוויונית ומתקדמת ובטוחה. הרפורמה שהוצגה אתמול אינה מקרית ומי שהציג את זה רצה להעביר מסר ברור לשופטים שמתכנסים עכשיו בירושלים. העיתוי הוא לא מקרי והמסר שהוא רצה להעביר שם לא מקרי. האופן בו מציגים את מינוי השופטים ואת פסקת ההתגברות, זו השתלטות של המערכת הפוליטית על המשפטית ורצון להפריד את האיזון הנדרש במדינת ישראל שהיא דמוקרטיה".
אלוף (במיל') עמוס גלעד התייחס ליעדים האסטרטגיים של ישראל ואמר כי: "ישנם שני יעדים אסטרטגיים חשובים ביותר בתחום הביטחון הלאומי - אחד להביס את האיום האיראני, שזה קל לומר וקצת יותר קשה לעשות, ושני לכונן שלום עם סעודיה. אם מישהו חושב שאנחנו יכולים לתקוף את איראן בלי תיאום אסטרטגי עם ארה"ב הוא טועה וזה לא דומה לשום מבצע שעשינו, לא בסוריה ולא בעזה. הקשרים בין ארצות הברית לצה"ל הם כל כך עמוקים, יסודיים ורחבים. ממשל דמוקרטי לא יעלה על הדעת שדברים שייקרו במדינה לא ישפיעו על היחס האמריקאי".
לצפייה בשיחה המלאה לחצו כאן >>
במהלך הכנס השתתפו סטודנטים וסטודנטיות לתואר ראשון מבית הספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה בפאנל בנושא ״רשתות חברתיות, פוליטיקה וצעירים״ וכן בפאנל ״עתיד הדמוקרטיה – קול הסטודנטים״. הסטודנטים הנחו את הפאנלים השונים, התראיינו ולקחו חלק משמעותי בקיומו של הכנס.