סמינר דיסלדורף לתואר ראשון – 2022

23 יוני

בית ספר הארי רדזינר למשפטים

בחודש מאי אירח בית-ספר הארי רדזינר למשפטים משלחת של סטודנטים לתואר ראשון, דוקטורנטים, ומרצים, לצורך קיום הסמינר המשותף עם בית-הספר למשפטים של אוניברסיטת היינריך היינה בדיסלדורף, גרמניה. הסמינר, שנערך השנה בהנחייתן של ד"ר גליה שניבוים ועו"ד טל שולזינגר, הוא מסורת משותפת ארוכת שנים של שני בתי-הספר, המתקיים לסירוגין בישראל ובגרמניה. הסמינר מתאפשר בזכות תרומתו הנדיבה של מר הארי רדזינר ז"ל, והוא חידש השנה את פעילותו לאחר הפוגה של שנתיים בשל מגפת הקורונה.

במהלך שבוע הביקור של המשלחת התקיימו יומיים של סדנה מקצועית-אקדמית, בו הוצגו תוצרי העבודה של הסטודנטים בתוכנית. מדובר ב- 12 סטודנטים ישראלים וגרמנים הנבחרים בקפידה (סך הכל 24 משני בתי-הספר), המכינים מצגות (בשפה האנגלית) על 12 "קייסים" (מקרים משפטיים), העוסקים בשורת שאלות משפטיות אקטואליות. הנושאים שנבחרו השנה הן הטיפול המשפטי במגפת הקורונה ותגובות משפטיות למשבר האקלים, והמצגות עסקו בסוגיות מגוונות כגון זכויות עובדים בעת המגפה, דיני הנזיקין החלים על זיהום מי-נחלים, קיום הליכים משפטיים מקוונים בעת המגפה, וחוקיותה של הפרקטיקה של "planned obsolescence" (יצור מכוון של מוצרים כך שיתקלקלו או יתישנו בזמן קצר, על-מנת להגביר את היקף המכירות).

בנוסף לתוכנית האקדמית כלל השבוע ארוחות משותפות וטיולים של חברי סגל וסטודנטים, ישראלים וגרמנים, ברחבי הארץ. טיילנו בירושלים (כולל ביקור בבית המשפט העליון!), בפארק אריאל שרון, בראש הנקרה, בקיסריה, ואף בתל-אביב יפו. לכל הצדדים הייתה חוויה מיוחדת במידה הן בצד האקדמי, ולא פחות חשוב מכך בצד החברתי, שזימן מפגש תרבותי ואנושי יוצא דופן.

בן ג'ייקוב ברדלו סטודנט שנה ב' מאוניברסיטת היינריך היינה – דיסלדורף מספר על החוויה שלו: "במאי 2022 הייתה לנו הזדמנות מדהימה לשהות במשך שבוע אחד בישראל במסגרת סמינר משותף עם אוניברסיטת רייכמן.

במשך יומיים נחשפנו לגישות השונות של מערכת המשפט הישראלית והגרמנית ביחס לסוגיות משפטיות הקשורות למגפת הקורונה ולמשבר האקלים. הניתוח וכן חילופי הרעיונות והפתרונות הבינלאומיים ביחס למקרים הנתונים היו מעוררי השראה והיוו ערך מוסף אדיר לכולנו!

השהייה בישראל נחתמה בטיול של שלושה ימים של ביקור באתרי מפתח שונים בה. גולת הכותרת מבחינתי הייתה הביקור בבית המשפט העליון בישראל.
אני שמח ומודה על החוויה המיוחדת הזו."

נויה שלקוביץ סטודנטית שנה ב'- מסלול משפטים-ממשל מואץ, אוניברסיטת רייכמן מספרת על החוויה שלה: "ההשתתפות בסמינר המשפטי השנתי של אוניברסיטת רייכמן עם אוניברסיטת היינריך היינה הייתה אחת החוויות הייחודיות ביותר שהיו לי במסגרת הלימודים האקדמיים שלי.

השנה, הסמינר עסק בסוגיות משפטיות העולות ממגפת הקורונה וממשבר האקלים. שני אלה היו הנושאים המנחים שלנו למחקר מקיף על הדרך בה הם משפיעים על החוק והמשפט המקומי - בישראל ובגרמניה. משימה זו דרשה מכולנו לצאת מאזורי הנוחות שלנו ולהתמודד עם אתגרים שונים, הן בהכנה של המחקר והן בהצגה שלו – ואני שמחה ומודה על כך.

בנוסף, הסמינר המשותף כלל סיורים באתרים שונים ברחבי הארץ, ביניהם תל אביב, קיסריה וראש הנקרה. עם זאת, מבחינתי הביקור המשמעותי ביותר היה בבית המשפט העליון, והשיחה מאירת העיניים שקיימנו עם כבוד השופטת דפנה ברק-ארז."