חדשות

בית ספר טיומקין לכלכלה אירח את כנס "חינוך פיננסי -ממשבר לצמיחה" בשיתוף בנק הפועלים

12 יולי
2021

​הכנס "חינוך פיננסי - ממשבר לצמיחה" התקיים בסימן היציאה ממשבר הקורונה, כחלק משיתוף פעולה בין בית ספר טיומקין לכלכלה לבין המרכז לצמיחה פיננסית של בנק הפועלים


הכנס עסק בחינוך פיננסי ובהתפתחויות בתחום, לאור משבר הקורונה ובקשר בין צמיחה כלכלית, תמריצים, חינוך פיננסי ומדיניות רגולטורית. השתתפו בו אנשי אקדמיה, מנהלים בכירים ורגולטורים.

העננה הכלכלית שיצר משבר הקורונה עדיין מרחפת מעלינו ומתבטאת, בין היתר, בשיעור אבטלה שמוסיף להיות גבוה ועומד על 9.5%. על רקע זה התקיים הכנס 'חינוך פיננסי – ממשבר לצמיחה' בשבוע שעבר בקמפוס הבינתחומי הרצליה. את הכנס פתח פרופ' רפי מלניק, המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים; אחריו עלה פרופ' צבי אקשטיין, דיקן בי"ס טיומקין לכלכלה וראש מכון אהרן למדיניות כלכלית.

הכנס נערך במתכונת היברידית וכלל פאנלים שונים. הראשון שבהם היה פאנל סקירת ההתפתחויות האחרונות במחקרים חדשים בתחום החינוך הפיננסי בו השתתפו פרופ' שחר אייל, ראש תכנית התואר השני בפסיכולוגיה חברתית; ד"ר גיא הוכמן, ראש תכנית התואר השני בכלכלה התנהגותית; ד"ר מורן אופיר, בית ספר הארי רדזינר למשפטים.

פרופ' אייל הציג מחקרים העוסקים בפסיכולוגיה של ניהול חובות והאופן בוא הציבור הרחב בוחר להתנהל כאשר הוא מחליט כיצד ומתי לפרוע את חובותיו, ד"ר הוכמן דיבר על ההבדל בין קבלת החלטות רציונליות לקבלת החלטות אינטואיטיביות, והחוקרת, ד"ר מורן אופיר, עסקה במאפיינים המשפיעים על תפיסת הסיכון והדינמיקה הפועלת עלינו כמקבלי החלטות כלכליות בעתות משבר בכלל ובפרט בתקופת משבר הקורונה.

במסגרת הכנס נערכה שיחה אחד על אחד בין דיקן בית הספר טיומקין לכלכלה וראש מכון אהרן למדיניות כלכלית, הפרופ' צבי אקשטיין, לבין מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר, שעסקה בשאלת התהליכים הדיגיטליים העוברים כיום על המערכת הבנקאית. קוטלר אמר "כיום אני בתור מנכ"ל בנק לא רק חושב על המוצר הפיננסי עצמו אלה מקדיש המון זמן לאופן בוא המוצר פוגש את הצרכן בתוך הפלטפורמות הדיגיטליות, מבחינתנו חווית השימוש זה נושא חשוב שאנחנו משקיעים בוא המון משאבים וצומת לב כי אנחנו מבינים שרוב הפעילות למעשה עוברת לדיגיטל". פרופ' אקשטיין המשיך ושאל על הפעילות של המרכז לצמיחה פיננסית ועל הרצון של הקהל לקבל ידע פיננסי.

בהמשך נערך פאנל רגולטורים בהנחיית ד"ר מורן אופיר, בית הספר הארי רדזינר למשפטים, בו נערך דיון על תפקידו של הרגולטור בכל הקשור לחינוך פיננסי בישראל. עו"ד עודד שפירר, מנכ"ל הרשות לניירות ערך, שיתף במסקנותיו מתוך פעילות הרשות בתחום החינוך הפיננסי בהשקעה בשוק ההון וקרא לממשלה לקחת אחריות ולהוביל תהליך כולל של התעצמות והנגשה של החינוך הפיננסי לקהל הרחב בשיתוף שלושת הרגולטורים המרכזיים ומשרד החינוך. שלושת הנציגים הבכירים של הרגולטורים הפיננסיים המרכזיים בישראל הביעו דעה אחידה כי נדרשת החלטת ממשלה בתחום שתאפשר פעילות משותפת של כל הסקטור הציבורי העוסק בנושא.

בנוסף לכך התקיימו פאנלים שונים בתחומים שונים כמו פעילות חברתית למען חינוך פיננסי חינוך פיננסי ופאנל מנהלים שעסק בהשפעת הטכנולוגיה על קבלת החלטות. בנוסף, זכינו לשמוע ממיטב החוקרים בתחומי הכלכלה התנהגותית וקבלת החלטות כלכליות, ששיתפו בממצאי מחקרים רלוונטיים מהתקופה האחרונה ושפכו אור על האופן בוא אנחנו האזרחים מתייחסים ותופסים סיכון, עד כמה תמריצים משפיעים ומעצבים את התנהגותנו.

בתמונה: פרופ' שחר איל, ראש תכנית התואר השני בפסיכולוגיה חברתית