חדשות

אוניברסיטת רייכמן מברכת את פרופ' אמיר עמדי ופרופ' דורון פרידמן על זכייתם במענק מחקר מתוכנית FET האירופית

16 פברואר
2022

שתפו ב:

ברכות חמות לפרופ' דורון פרידמן מבית ספר עופר לתקשורת ופרופ' אמיר עמדי מבית ספר איבצ'ר לפסיכולוגיה על זכייתם במענק מטעם תוכנית FET: Future Emerging Technologies האירופית עבור השתתפותם בפרויקט GuestXR

 

העולם נמצא בתחילתו של תהליך מעבר מאינטראקציה עם מכשירי מסך שטוח לדור הבא של ממשק אדם-מחשב - מציאות מורחבת (XR). בעוד מספר שנים אנו עשויים למצוא את עצמנו נפגשים במרחבים וירטואליים משותפים במקום יישומים כגון זום, מה שיהפוך בהדרגה את האינטרנט של היום לסוג כלשהו של 'מטאוורס'. המשימה של פרויקט GuestXR היא להשתמש בטכנולוגיית בינה מלאכותית כדי להגדיר מחדש מרחבי אינטראקציה חברתית כאלה. GuestXR היא מערכת בינה מלאכותית רב-חושית שמקדמת אינטראקציות חברתיות חיוביות בסביבות XR (מציאות מדומה ומעורבת) רבות משתתפים.

 

הרעיון הבסיסי של הפרויקט הוא לפתח את האורח כסוכן למידת מכונה (ML) על בסיס למידת חיזוק (RL). האורח מקדם אינטראקציות חיוביות על ידי הגברת שיתוף הפעולה בין אנשים, קידום פיוס בין יחידים וקבוצות עם עמדות מקוטבות, גירוי חשיבה יצירתית, מעבר לקראת קבלת החלטות אפקטיבית ובניית ייצוגים חברתיים משותפים לפעולות משותפות במרחבים חברתיים וירטואליים. זאת בניגוד לעובדה שמרחבי פגישות מקוונים כאלה כיום כוללים גילויים של התעללות, שיח שנאה, חדשות מזויפות, בריונות ברשת, רדיקליזציה ואיומים באלימות.

 

פרויקט GuestXR כולל שמונה שותפים מרחבי אירופה, מהאקדמיה ומהתעשייה, שניים מהם חוקרים מאוניברסיטת רייכמן:

המעבדה למציאות מתקדמת בראשות פרופ' דורון פרידמן מבית ספר סמי עופר לתקשורת, אחראית לפיתוח האלגוריתמים של למידת מכונה שמאחורי סוכן ה'אורח'. המעבדה שותפה במספר פרוייקטי מחקר לאומיים ובינלאומיים בתחומי מציאות מדומה וטלה-נוכחות, תקשורת מוח-מחשב ותקשורת אדם מכונה.

 

פרופ' אמיר עמדי מבית ספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה, חוקר מוח מחלוצי המחקר הרב חושי, אחראי על נדבך חשוב אחר בפרויקט, המשתמש בשיטות התנהגותיות ודימות מוחי (fMRI) כדי לחקור את העקרונות והבסיס העצבי של אינטגרציה רב חושית בסביבות וירטואליות עשירות בהשוואה לתנאי מעבדה פשוטים יותר. המחקר שיוביל יכוון גם להגברת הנגישות של טכנולוגיות VR/AR לאנשים בעלי לקויות שמיעה וראייה (כולל חירשים ועיוורים). המחקרים יכלול את העבודה פורצת הדרך של חלק מהחוקרים והסטודנטים במעבדה, ביניהם: ד"ר קשיה סיאסלה - המשתמשת במכשיר התמרה חושי שיכול להכפיל כמעט את הבנת הדיבור בסביבות רועשות ללא אימון, ולהכפיל את הבנת הדיבור לאחר תקופת אימון קצרה, על ידי המרת והעברת דיבור באמצעות מגע, וכן את עבודתו של ד"ר עדי שניר שמנהל את החדר האמביסוני הרב חושי במכון, שיפתח יכולת קידוד שפה במצבים רועשים, כמו דיבור במצבים עם קולות רקע או מספר משתתפים בו זמנית בדיון.

 

התוכנית שמממנת את הפרויקט היא FET: Future Emerging Technologies שהינה חלק מתוכנית המחקר והפיתוח "2020 Horizon" של האיחוד האירופי.

 

FET היא תוכנית יוקרתית של האיחוד אירופאי שמטרתה לייצר טכנולוגיות חדשות מתוך שיתופי פעולה בין המדע הבסיסי הרב-תחומי ובין חזית ההנדסה. במהלך שבע שנות התוכנית Horizon 2020 הוקצה לתוכנית תקציב שעמד על כ-2.6 מיליארד יורו.