27 ינואר

מכון אבא אבן לדיפלומטיה בינלאומית

סקר מיוחד בישראל ובאוקראינה לרגל יום השואה הבינלאומי: מחצית מהישראלים טוענים כי הזמן שחלף מאירועי השואה גורם לעליית האנטישמיות בעולם. 75% ענו כי זיכרון השואה דועך בתודעה הציבורית הישראלית 68% מהאוקראינים: רצח העם היהודי בשואה נשכח

לקראת כנס משותף של המכון לדיפלומטיה בינלאומית על שם אבא אבן במרכז הבינתחומי, אוניברסיטת קייב והמרכז להנצחת השואה באבי יאר (BYHMC) לציון יום השואה הבינלאומי, סקר חדש מגלה פערים גדולים בחברה הישראלית בידיעת העובדות ההיסטוריות הקשורות בזיכרון השואה.

הסקר שבוצע לאחרונה בקרב מדגם מייצג של 518 נשאלים על ידי מכון המחקר דיירקט פלוס, ביקש לבדוק עד כמה אנחנו מכירים וזוכרים אירועים מכוננים בשואה שאירעו על ידי הנאצים. אחד מהם הוא הטבח בבאבי יאר - רצח של למעלה מ- 30 אלף יהודי קייב, שנרצחו בשתי יממות בלבד ביריות ונקברו בבאבי יאר שהפך לקבר האחים הגדול ביותר באירופה, משמש עד היום סמל לסיפור שלא סופר - על שואת יהדות מזרח אירופה בה נרצחו, סמוך לביתם, ביריות 1.5 מיליון יהודים.

55% מהנשאלים הביעו חשש כי הזמן הרב שעבר מאז אירועי השואה מגביר את האנטישמיות בעולם.

רוב גדול של 75% מסכים עם האמירה כי זיכרון השואה דועך. 16% מהנשאלים ענו כי זיכרון השואה דועך בשל הזמן שחלף, 23% בשל העובדה שניצולי השואה הולכים ומתמעטים , 18% טענו כי זיכרון השואה אינו מונחל מספיק על ידי מערכת החינוך ו-12% הסבירו כי זיכרון השואה הדועך בשל שיטות הנגשה לא מתאימות. רק 25% חושבים שזיכרון השואה לא דועך.

על פי הסקר, הידע ההיסטורי בתחום השואה אינו עובר הלאה לדור הבא. 48% מהצעירים בגילאי 18-29 לא יודעים באיזו תקופה היסטורית התרחש הטבח בבאבי יאר. רק 33% מהם ידעו לציין כי הטבח התרחש במהלך מלחמת העולם השנייה.

הציבור האוקראיני: זיכרון הטבח בבאבי יאר בסכנה
סקר דומה שנערך לקראת הכנס האקדמי בקרב מדגם מייצג של 850 נשאלים באוקראינה באמצעות מכון KANTAR, מראה כי 68% מהנשאלים מסכימים כי רצח העם שאירע בשואה נעלם ואף נשכח. רק 16% מהם ידעו כי נהרגו בשואה 1.5 מיליון יהודים במזרח אירופה, ורובם מאמינים כי הזיכרון של באבי יאר לא מעניין מספיק את הדור הצעיר. 26% מהנשאלים בטוחים כי מרחק הזמן שעבר הוא שגורם לעלייה באנטישמיות וחוסר הסובלנות. 52% מהם בטוחים כי שיטות חינוך מתקדמות ומוזיאונים חדשניים יכולים לקרב יותר את הדור הצעיר לנושא.

"במציאות שבה זיכרון השואה מתרחק והאנטישמיות, על כל צורותיה, מרימה את ראשה כנגד יהודים בעולם וכלפי מדינת ישראל, גובר הצורך המידי לחזק את זיכרון השואה. מהסקר עולה כי עלינו למצוא את הדרכים הנכונות ביותר לעשות זאת באופן מותאם ונגיש לדור הצעיר. זוהי אחריותם של כלל הגופים והמוסדות שעוסקים בחינוך ובלימוד השואה, ומרכז ההנצחה בבאבי יאר קם כדי לעשות בדיוק את זה: להזכיר, לחנך, לקיים דיאלוג עם העבר כדי להשפיע על ההווה והעתיד, באופן מונגש לכל אדם״ אומר נתן שרנסקי המשמש כיום כיו"ר הועדה המייעצת של המרכז להנצחת השואה באבי יאר (BYHMC) ושמשתתף בכנס.

השגריר רון פרושאור, ראש מכון אבא אבן לדיפלומטיה במרכז הבינתחומי הרצליה, שגם פעל כמנכ"ל משרד החוץ להכרזת יום השואה הבינלאומי בידי העצרת הכללית של האו"ם אומר "הסקר שופך אור על מגמה מסוכנת ההולכת ומתגברת, הן במישור הלאומי והן במישור הבינלאומי. אם נאפשר למגמה זאת להמשיך ולהתגבר, היא תעצים מכחישי שואה בכל העולם ותסכן את המאמצים הרבים שהושקעו במשך עשורים על מנת להבטיח שהמילים "לעולם לא עוד" לא יהיו סיסמה בלבד, אלא לקח שמוטמע היטב בלבבות והמחשבות של הדורות הבאים. הנצחת מאורעות השואה אינה עניין יהודי בלבד אלא אינטרס של כל העולם הדמוקרטי. עלינו לפעול יחדיו על מנת להבטיח שמאורעות אלה לא ישכחו ולא יחזרו לעולם."

כנס "הסיפור שלא סופר - שואת מזרח אירופה לציון 80 שנה לטבח באבי יאר", הינו אירוע משותף של המכון לדיפלומטיה בינלאומית על שם אבא אבן במרכז הבינתחומי, אוניברסיטת קייב והמרכז להנצחת השואה באבי יאר (BYHMC) לציון יום השואה הבינלאומי בהשתתפות היסטוריונים וחוקרי שואה מדסיפלונות שונות מרחבי העולם.

אודות המרכז להנצחת השואה באבי יאר:

המרכז להנצחת השואה באבי יאר מוקם בקייב על מנת להנציח את קורבנות טבח באבי יאר, 33,771 במספר שנרצחו בשתי יממות בשלהי ספטמבר 1941, וכדי לספר את סיפורם הפחות ידוע של 1.5 מיליון יהודים שנרצחו על ידי הנאצים בשטחי מזרח אירופה בשואה. במרכז ההנצחה מתקיימות כבר כיום, עד להקמתו בשנת 2026, פעילויות זיכרון, חינוך ודיאלוג לצד פעילות היסטוריונית ענפה אודות הטבח הנורא. במסגרתן, צוות החוקרים של המרכז בוחן את הארכיונים, שחלקם טרם נבדקו, כדי לזהות קורבנות חדשים של הטרגדיה ולאמת את שמותיהם של אלה שכבר ידועים, את סיפוריהם והעדויות המצולמות שלהם.