חדשות

XR for the people

12 יולי
2022

בחודש יוני האחרון נערך כנס "XR for the people", כנס ייחודי וחדשני באוניברסיטת רייכמן בהובלת פרופ' דורון פרידמן, ראש המעבדה למציאות מתקדמת בבית הספר לתקשורת שאמר: "אני מוכן להמר שבעוד 20 שנה נסתכל אחורה וננסה להבין איך העולם שלנו התהפך לגמרי"

הכנס עסק בהתפתחויות בתחומי VR, AR ו"מטאוורס" עם דגש על הגורם האנושי וכלל מספר רב של הרצאות והדגמות. הוא נפתח בהדגמה ייחודית מסוגה בה השתתפו הפילוסוף דייוויד צ'למרס מאוסטרליה, חוקרי ה-VR מל סלייטר מברצלונה, פרופ' דורון פרידמן, ראש המעבדה למציאות מתקדמת בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת רייכמן, ואלברט איינשטיין – כולם נפגשו בעולם וירטואלי וערכו דיון על ספרו החדש של צ'למרס – Reality+, העוסק בשאלות פילוסופיות מהזווית של מציאות מדומה. בין היתר מעלה את הטענה כי אין הבדל עקרוני בין "מציאות" לבין "מציאות מדומה" וגם במידה ואנשים יבלו בעתיד את רוב זמנם במציאות מדומה, הם עדיין יכולים להיות חיים בעלי משמעות.


לצפייה בחלק מההדגמה לחצו כאן >>


אחת ממטרות הכנס הייתה לחבר בין העולם האקדמי לבין התעשייה. חלק מן הנושאים שנידונו בכנס היו: כיצד מציאות מדומה יכולה לעזור למדע בסיסי בחקר מוח ופסיכולוגיה; מה ניתן ללמוד מחקר מוח ופסיכולוגיה על פיתוח מציאות מדומה ורבודה; יישומים בעיקר בתחומי בריאות הנפש אימון והוראה. בנוסף נערך פאנל ביקורתי על הסכנות הצפויות במעבר מרשתות חברתיות לעולמות המטאוורס.


פרופ' דורון פרידמן אמר: "התחום של XR - טכנולוגיות מציאות מדומה, רבודה וטלה-נוכחות – נמצא עכשיו בפיתוח מואץ בתעשייה. יש עוד הרבה בעיות מורכבות לפתור ולכן זה יכול לקחת מספר שנים טובות, אבל אני מוכן להמר שבעוד 20 שנה בערך נסתכל אחורה וננסה להבין איך העולם שלנו התהפך לגמרי. הפוטנציאל לשינוי הוא גדול אף יותר מזה של הטלפונים החכמים".


במהלך הכנס נערכו הדגמות חיות של פרויקטים מצטיינים של סטודנטים מהאוניברסיטה, ביניהם:

  • שיר שבירו ודין הרצליך - סטודנטים לתקשורת שהציגו את אב הטיפוס הראשון בעולם שפיתחו לטיפול בתסמונת ה"היקיקומורי" באמצעות VR.
  • גל יער ודניאל יוסף - סטודנטיות לפסיכולוגיה שהציגו את האפליקציה שפיתחו למכשיר ה-VR, המתמקדת בשיפור תפקודי מוח ניהוליים קוגניטיביים.
  • אלון שועה - סטודנט לתואר שני ב-Machine Learning & Data Science, שהציג את הבינה המלאכותית שבנה, המתבססת על מודל ה-GPT3.


בין היתר, הוצגה טעימה של הדרך בה מעבירים תכנים לסטודנטים באמצעות מכשירי ה-VR, שיטה בה התחילו ללמד באוניברסיטה בשנים האחרונות.


בנוסף, הוצגו מספר הדגמות חיות של חוויות XR של חברות מהתעשייה:

  • AR51 – מערכת ללכידת תנועה בעזרת מצלמות בלבד המאפשרת חוויות כניסה לגוף אחר.
  • Woojer – הציגה שילוב מציאות מדומה, יחד עם שילוב של וסט רטט שממיר את הסאונד לתחושה גופנית.
  • VRgo - שעוסקת ביצירת תכנים וסדנאות באמצעות מכשירי המציאות המדומה, ובית החולים שיבא, שהציגו כיצד הם מבצעים הערכות נוירו קוגניטיביות באמצעות חוויות VR.